Səhər nə yesək yaxşıdır?
Orqanizmə maksimum faydalı olan məhz səhər yeməyidir, çünki o, bədənimizi enerji ilə doldurur və bütün gün üçün əhval-ruhiyyə yaradır.
Axar.az xəbər verir ki, diyetoloqlar zülallar, yağlar və karbohidratlardan ibarət səhər yeməyini məsləhət görürlər.
Sağlam qidalanmanın vacibliyini bildirən diyetoloqların məsləhət bildikləri ən yaxşı səhər yeməklərindən biri yulaf əzməsidir. Kalorisi azdır, lakin protein, B vitaminləri, kalsium, kalium, maqnezium, dəmir və liflərlə zəngindir.
Digər ideal səhər yeməyi variantı qarğıdalı, qarabaşaq, darı və digər dənli bitkilərdən hazırlanmış sıyıqdır. Bu qidalar kompleks karbohidratların mənbəyi hesab olunur. Bundan əlavə, onlar amin turşuları ilə zəngindir və bal, meyvə, qoz-fındıq, giləmeyvə, tərəvəz, pendirlə yaxşı gedir. Sağlamlığını və gözəlliyini qorumaq istəyənlər üçün əla qarışıqdır.
Zülal fiziki və zehni iş üçün enerji mənbəyidir. Hüceyrələrin bərpasına kömək edir və insan orqanizmində ən vacib "tikinti elementi" rolunu oynayır. Proteinli səhər yeməyinin həzm edilməsi çox çəkir, yəni toxluq hissi daha uzun müddət davam edir.
Çörək həvəskarlarına səhər yeməyi üçün kəsmik və tərəvəzlə sendviç hazırlamaq tövsiyə edilir. Kəsmiyi azca duzlu qızılbalıqla əvəz edə bilərsiniz.
Vitaminli səhər yeməyi dedikdə, dietoloqlar az yağlı qatıq, meyvə və ya giləmeyvə ilə hazırlanmış smuzi və kokteylləri nəzərdə tutur.
Mütəxəssislər acqarına portağal, xurma və armud yeməməyi tövsiyə edir, çünki onların tərkibində çoxlu qaba lif və turşu var.
DOKTORINFO.AZ Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Ana südünün faydaları
Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə
Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq