Səhər nə yesək yaxşıdır?
Orqanizmə maksimum faydalı olan məhz səhər yeməyidir, çünki o, bədənimizi enerji ilə doldurur və bütün gün üçün əhval-ruhiyyə yaradır.
Axar.az xəbər verir ki, diyetoloqlar zülallar, yağlar və karbohidratlardan ibarət səhər yeməyini məsləhət görürlər.
Sağlam qidalanmanın vacibliyini bildirən diyetoloqların məsləhət bildikləri ən yaxşı səhər yeməklərindən biri yulaf əzməsidir. Kalorisi azdır, lakin protein, B vitaminləri, kalsium, kalium, maqnezium, dəmir və liflərlə zəngindir.
Digər ideal səhər yeməyi variantı qarğıdalı, qarabaşaq, darı və digər dənli bitkilərdən hazırlanmış sıyıqdır. Bu qidalar kompleks karbohidratların mənbəyi hesab olunur. Bundan əlavə, onlar amin turşuları ilə zəngindir və bal, meyvə, qoz-fındıq, giləmeyvə, tərəvəz, pendirlə yaxşı gedir. Sağlamlığını və gözəlliyini qorumaq istəyənlər üçün əla qarışıqdır.
Zülal fiziki və zehni iş üçün enerji mənbəyidir. Hüceyrələrin bərpasına kömək edir və insan orqanizmində ən vacib "tikinti elementi" rolunu oynayır. Proteinli səhər yeməyinin həzm edilməsi çox çəkir, yəni toxluq hissi daha uzun müddət davam edir.
Çörək həvəskarlarına səhər yeməyi üçün kəsmik və tərəvəzlə sendviç hazırlamaq tövsiyə edilir. Kəsmiyi azca duzlu qızılbalıqla əvəz edə bilərsiniz.
Vitaminli səhər yeməyi dedikdə, dietoloqlar az yağlı qatıq, meyvə və ya giləmeyvə ilə hazırlanmış smuzi və kokteylləri nəzərdə tutur.
Mütəxəssislər acqarına portağal, xurma və armud yeməməyi tövsiyə edir, çünki onların tərkibində çoxlu qaba lif və turşu var.
DOKTORINFO.AZ Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Ana südünün faydaları
Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq