Qocalma prosesini bu cür gecikdirə bilərsiniz
Yalnız dəri üçün faydalı olduğu düşünülən kollagen əslində saç sağlamlığından qığırdaqlara, üz qırışlarından ürək xəstəliklərinə qədər bütün bədənimiz üçün əvəzolunmaz bir zülaldır. Bəs niyə kollagen itkisi yaşayırıq?
Axar.az xəbər verir ki, bu barədə Cərrahpaşa Tibb Fakültəsi Xəstəxanasının baş həkimi, Dermatologiya şöbəsinin müəllimi Zəkayi Kutlubay "Milliyyət"ə danışıb.
O bildirib ki, dərinin nəmliyini və elastikliyini təmin edən kollagen əlavəsi oynaqda ağrılar azalda bilir. Saç köklərini qorumaqla yanaşı, saçların ağarmasını azaltmağa kömək edir, ürək sağlamlığına müsbət təsir edir.
"Kifayət qədər idman etməmək, siqaret çəkmək, ultrabənövşəyi şüalar və stress kimi faktorlar orqanizmdə kollagenin parçalanmasına səbəb olur. Tərkibində kollagen olan qidalar arasında balıq, toyuq və hinduşka əti, yumurta, yaşıl tərəvəzlər, şaftalı, ərik, ananas, manqo, limon, qreypfrut, portağal, kivi, qovun, kök, balqabaq və kartof var.
İdman etməklə, Omeqa3-lə daha zəngin qidalanaraq, bitki yağlarından qaçaraq, D vitaminimizə nəzarət və stressimizi idarə etməyi öyrənərək kollagenin istehsalına töhfə verə bilərik. Bunları etməklə siz də qocalma prosesini gecikdirə bilərsiniz", - professor deyib.
DOKTORINFO.AZ Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Yer fıstığı faydaları
Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla