Qarpızın möcüzələri: İnanılmaz faktlar
Yay fəslinin əvəzolunmaz meyvələrindən biri olan qarpız bir çoxumuzun sevimlisidir. Bu giləmeyvə həm də insan orqanizmi üçün çox faydalıdır. Bəs görəsən, qarpızın bədənə nə kimi faydaları var?
KONKRET.az Yenisabah.az-a istinadən qarpızın faydalarını təqdim edir:
Qarpız PP, C, D, B1, B2, B6 vitaminləri, dəmir, mis, sink, kaliy, fosfor kalsi duzları və fol turşusu ilə çox zəngindir.
Fol turşusu isə qan istehsalı üçün və orqanizmdə baş verən müxtəlif biokimyəvi reaksiyalar üçün çox lazımlıdır. Buna görə qan azlığı və dəmir defisitli anemiya zamanı qarpız tövsiyə olunur.
Bundan əlavə qarpız güclü sidikqovucu vasitədir. Buna səbəb kaliy duzlarıdır. Bu duzlar böyrəkdən, sidik kisəsi və sidik axarından daşların çıxarılması və parçalanmasına, həmçinin sistitin müalicəsində kömək edir.
Qarpızda olan "Likopen" maddəsi qan təzyiqini nizamlayır. Tərkində olan yüksək kalium və Beta-Karoten maddəsi sayəsində ürəyi infarkta qarşı qoruyucu xüsusiyyəti var.
Həzm sistemini, o cümlədən bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırır.
Qarpızın özü kimi tumları da faydalıdır. İslam dininə görə, qarpızın tumları lətin içərisində səpilmiş halda olduğu üçün onları çıxarmaq yox, yemək lazımdır.
Bu tumlar çox sayda amin turşuları ilə zəngindir. Doymamış yağ turşuları ilə xolesterinin toplanmasının, aterosklerozun qarşısını alır.
Qarpız tumları bağırsaqlardan qurdları qovur.
Lakin bu tumla sidik kisəsində daş olanlara olmaz. Həmçinin bağırsaq koliti, mədəsində xora olanlar yeməməlidir.
DOKTORINFO.AZ Kaktus meyvəsinin faydaları
Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v
Qatıqotunun faydaları
Xalq arasında yapışqan otu, sünnətlik otu kimi adlarla da bilinən qatıqotunun tarixi çox öncəyə dayanır. xəbər verir ki, pendir kimi qidaların hazırlanmasında istifadə edildiyindən bu adla səsləndirilir. Bitkisəl müalicələrd
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Xiyarın faydaları
Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus