Qarpızın faydaları
Yay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir.
Qarpizin faydalari nelerdir?
Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz.
Doktorinfo.az qarpızın xeyirlərini təqdim edir:
Təbii antioksidantdır
Həzmi asanlaşdırır
Maye itkisinin qarşısını alır
Dəri sağlamlığı üçün faydalıdır
İmmunitet sistemini gücləndirir
Qan təzyiqini tənzimləyir.
Ancaq bu kimi faydaları əldə etmək üçün qarpızı tək yemək kifayət deyil. Bununla yanaşı düzgün qidalanmağa diqqət yetirmək lazımdır.
Bu meyvənin tərkibindəki C vitamini bədəninizə immunitet sisteminizi, hüceyrələrinizin sağlamlığını və zədələrdən sağalma qabiliyyətinizi dəstəkləyən kollagen istehsal etməyə kömək edir. Kollagen istehsalı artdıqda dəri keyfiyyəti də yaxşılaşır.
Qarpizin qida deyeri nedir?
100-də 92 %-i sudan ibarətdir. 100 qram qarpız, vücudu təxminən 39 kq kalori enerji ilə təmin edər.
100 qram qarpızda 8 qr karbonhidrat, 0,6 qr protein, 0,2 qr yağ mövcuddur.
100 qram qarpızı yeməklə gündəlik əldə edirsiniz:
C vitamininin 100-də 14-ü
A vitamininin 100-də 12-i
Potasium mineralına olan ehtiyacın 100-də 3-nü
Maqnezium ehtiyacının 100-də 2-ni
B1, B5, B6 vitaminlərinə olan ehtiyacın 100-də 2-ni.
Başqa nə kimi faydaları mövcuddur?
Dəri sağlamlığını təmin edər
Tərkibindəki A və C vitaminləri dəri üçün faydalıdır. C vitamini dərini nəmli, saçların güc olmasına kömək edən protein olan kollagen istehsalını artırır. A vitamini isə dəri hüceyrələrinin yaranmasına və bərpasına xidmət edir.
Qarpızın tərkibindəki maddələr katarakta əmələ gəlməsinin qarşısını almağa və ya gecikdirməyə kömək edir.
Stresi azaldır
Xərçəngə qarşı qoruyur
Xüsusilə qarpızın qırmızı rəngli iç qismi likopenlə zəngindir. Antioksidant olan likopen, hüceyrələrin qorunmasında və zərərli maddələrin vücuddan xaric edilməsinə kömək olur. Həmçinin diabet, xərçəng, ürək xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır.
İdmanla məşğul olanlar da bu giləmeyvədən rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Belə ki, vücudun gücünü artırır, enerji verir. Zədələnmiş hüceyrələrin bərpasına kömək edir.
Qan təzyiqini tənzimləyir
Tərkibində olan potasium və maqnezium, qan təzyiqini aşağı salır. İnfarkt, damar tıxanıqlığı risklərini azaldır. Qan damarlarının genişlənməsini təmin edərək qan təzyiqini aşağı salır.
Hamilelik zamani qarpiz yeyile bilermi?
Qarpızı rahatlıqla istifadə etmək mümkündür. Vücudu xəstəliklərə qarşı qoruyur. Bəzi araşdırmalara əsasən antioksidant hamiləlikdə yarana biləcək problemlərin riskini azaldır. Həmçinin qarpız mədəni və qida borusunu çox rahatladır. Həzmi asanlaşdırır.
Daxilində mövcud olan lif sayəsində bağırsaqlar fəaliyyətini problemsiz davam edirlər.
Tərkibinin çox hissəsi maye olduğundan hamilə qadınların su ehtiyacının ödənilməsini təmin edir. Bu isə öz növbəsində yarana biləcək problemlərin qarşısını almaq deməkdir.
Kimlər ehtiyyatla yeməlidir?
Yüksək potasium tərkibi səbəbiylə böyrək xəstələrinə qarpızı yeməzdən öncə həkimlə danışmaqları tövsiyə edilir.
Bundan başqa diabet xəstələri istifadə etdikləri porsa diqqət etməlidirlər. Belə xəstələr 2 dilimdən artıq yeməməlidirlər. Xüsusilə şəkər xəstələri qarpızı pendirlə birlikdə yeyərlərsə qan şəkərini normada saxlamış olarlar.
İdmanla məşul olanlar da idmandan sonra qarpız suyu içə bilərlər. Bu, əzələ ağrılarını azaltmağa kömək olur, gücləndirir. Məşqdən sonra 1 stəkan qarpız suyu içmək tövsiyə edilir.
DOKTORINFO.AZ