Oturaq həyat tərzi ölümə aparır – XƏRÇƏNG RİSKİ ARTIR
"Fiziki aktivliyin azalması xərçəng riskini artırır"
Aktiv həyat tərzinin əhəmiyyətinə toxunan Tibbi Onkologiya Mütəxəssisi Sadık Muallaoğlu qeyd edib ki, xərçəngdən ölüm hallarının 5 faizi oturaq həyat tərzi ilə əlaqəlidir.
"Həddindən artıq çəki, hərəkətsizlik, siqaret və spirt istifadəsi hüceyrənin genetik quruluşuna zərər verərək xərçəng riskini artırır. Həddindən artıq günəş radiasiyası və ya süni ultrabənövşəyi radiasiyaya məruz qalmaq, havanın çirklənməsi, qapalı mühitlərdə radon qazı, içməli suda yüksək arsenik, asbest liflərinə məruz qalmaq xərçəngə səbəb ola bilən ətraf mühit faktorlarıdır",-deyə həkim bildirilib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, piylənmənin 13 növ xərçəng riskini artırdığı aşkar edilib. Bariatrik cərrahiyyənin töhfəsi ilə son 7 illik təqibdə xərçənglə əlaqəli ölümlərin 60 faiz azaldığı məlum olub. Bariatrik cərrahiyyə ilə ümumi xərçəng riskində 33 faiz azalma müşahidə ediib. Kolon xərçəngi, postmenopozal döş xərçəngi, endometrial xərçəng və mədəaltı vəzi xərçəngi kimi çəki ilə əlaqəli xərçənglərdə 55 faiz azalma əldə edilib.
Həkimin sözlərinə görə, dünyada xərçəngdən ölüm hallarının əksəriyyətinin səbəbi kimi fiziki hərəkətsizlik göstərilir. Qlobal Xəstəlik Yükü Araşdırması bildirir ki, dünyada kişilərdə xərçəng ölümlərinin 50,6 faizi, qadınlarda isə 36,3 faizi davranış, ətraf mühit və peşə və ya metabolik risk faktorları ilə bağlıdır.
Muallaoğlu onu da əlavə edib ki bütün tibbi irəliləyişlərə baxmayaraq, xərçəng ölümcül bir xəstəlikdir. Həm skrininq, həm də profilaktika strategiyaları ilə bir çox xərçəngdən ölüm nisbəti azaldıla bilər. Amma bütün hallarda xəstəliyə tutulmamaq üçün aktiv həyat tərzi və sağlam qidalanma tövsiyə edilir.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az
DOKTORINFO.AZ Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Qarağatın faydaları
Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qırmızı soğanın faydaları
Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə