Oturaq həyat tərzi ölümə aparır – XƏRÇƏNG RİSKİ ARTIR
"Fiziki aktivliyin azalması xərçəng riskini artırır"
Aktiv həyat tərzinin əhəmiyyətinə toxunan Tibbi Onkologiya Mütəxəssisi Sadık Muallaoğlu qeyd edib ki, xərçəngdən ölüm hallarının 5 faizi oturaq həyat tərzi ilə əlaqəlidir.
"Həddindən artıq çəki, hərəkətsizlik, siqaret və spirt istifadəsi hüceyrənin genetik quruluşuna zərər verərək xərçəng riskini artırır. Həddindən artıq günəş radiasiyası və ya süni ultrabənövşəyi radiasiyaya məruz qalmaq, havanın çirklənməsi, qapalı mühitlərdə radon qazı, içməli suda yüksək arsenik, asbest liflərinə məruz qalmaq xərçəngə səbəb ola bilən ətraf mühit faktorlarıdır",-deyə həkim bildirilib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, piylənmənin 13 növ xərçəng riskini artırdığı aşkar edilib. Bariatrik cərrahiyyənin töhfəsi ilə son 7 illik təqibdə xərçənglə əlaqəli ölümlərin 60 faiz azaldığı məlum olub. Bariatrik cərrahiyyə ilə ümumi xərçəng riskində 33 faiz azalma müşahidə ediib. Kolon xərçəngi, postmenopozal döş xərçəngi, endometrial xərçəng və mədəaltı vəzi xərçəngi kimi çəki ilə əlaqəli xərçənglərdə 55 faiz azalma əldə edilib.
Həkimin sözlərinə görə, dünyada xərçəngdən ölüm hallarının əksəriyyətinin səbəbi kimi fiziki hərəkətsizlik göstərilir. Qlobal Xəstəlik Yükü Araşdırması bildirir ki, dünyada kişilərdə xərçəng ölümlərinin 50,6 faizi, qadınlarda isə 36,3 faizi davranış, ətraf mühit və peşə və ya metabolik risk faktorları ilə bağlıdır.
Muallaoğlu onu da əlavə edib ki bütün tibbi irəliləyişlərə baxmayaraq, xərçəng ölümcül bir xəstəlikdir. Həm skrininq, həm də profilaktika strategiyaları ilə bir çox xərçəngdən ölüm nisbəti azaldıla bilər. Amma bütün hallarda xəstəliyə tutulmamaq üçün aktiv həyat tərzi və sağlam qidalanma tövsiyə edilir.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az
DOKTORINFO.AZ Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Çuğundurun faydaları və zərərləri
Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Mixəyin faydaları və zərərləri
Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama