Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Sağlam vücuda sahib olmağın əsas sirlərindən biri qəbul edilən vitaminlərdir. Hər yaşda lazımi vitamin qəbulu olunmalıdır. Vitaminlər, tərəvəz, meyvələr, bir çox taxıl qrupunda mövcuddur. Gün ərzində ehtiyac duyulan vitaminlər qidalar vasitəsilə qəbul edilir. Ən yaxşı enerji verən vitamin qaynağı olan qidaları istifadə etmək sağlamlıq üçün təsirli olacaqdır.

Evinizdə mövcud olan vitamin qaynaqları nələrdir?

Süd – Vücudunuzu gücləndirmək üçün ala biləcəyiniz ən yaxşı vitamin əlavəsi 1 stəkan süddür. Süd, A vitamini cəhətdən ən zəngin qidadır və K vitamini də mövcuddur. Kalsiumun qaynağı olan süd, hər yaş üçün əhəmiyyət daşıyır.

Yumurta – A və K vitaminini evdə təbii yollarla almaq üçün hər səhər yumurta istifadə etməyə diqqət göstərin. Sümüklərin və əzələlərin güclənməsinə kömək edir.

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Pendir – Kalsium qaynaqlarından biridir. A vitamininin ən çox mövcud olduğu qida qrupudur. Ağız və diş sağlamlığı üçün mühümdür. Mütəmadi istifadəsi zaman sümük xəstəliklərinin yaranma riskini azaldır.

Bulqur – B vitamini ilə zəngindir. Qan şəkərini tənzimləyir. Dəmir əksikliyi, qan azlığı ilə bağlı yaranan xəstəliklər zamanı bu qidadan istifadə etmək əhəmiyyətlidir.

Qoz – B1 vitamini ilə zəngin olduğundan beyin inkişafı üçün vacib qida hesab edilir. Hər səhər yeməyində 2 ədəd qoz yeyərək vücudun müqavimətini artıra bilərsiniz. Uşaqlarınızın daha ağıllı olmaqlarını istəyən valideynlər uşaqların qozdan istifadə etməsinə diqqət göstərməlidirlər.

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Balıq – Dəmir əksikliyi zamanı balıq yeməyə diqqət göstərməlisiniz. Balıq K, B vitaminlərinə sahib olan güclü ət qrupuna aiddirlər. Həftədə 2 dəfə təzə balıq istifadə edilməlidir.
Orta yağlı balıqların beyin inkişafı üçün təsirli olduğunu unutmadan, həftədə 2 dəfə balıq istifadəsini uşaqlarınıza da vərdiş halına gətirin.

Brokoli – C vitamini ilə zəngindir. Antioksidant qaynağıdır. Xərçəngli hüceyrələri vücuddan atan, qana qarışmasına icazə verməyən brokoli salat və suplarından bol istifadə etməlisiniz.
Hər yaşda istifadə edilməlidir.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Turp – Antioksidantdır. Payız və qış aylarında bolca istifadə edilən qidalardandır. Vitamin qaynağıdır. Öskürək və infeksiyalar zamanı effektlidir.

İspanaq – Birdən çox vitamin mövcuddur. Xüsusilə əzələ və sümük inkişafına dəstəkdir. Dəmir əksikliyi, qansızlıq zamanı effektlidir.

Qarpız – Yay aylarında bolca istifadə edilməlidir. C vitaminini bol formada təqdim edir. Böyük hissəsini su təşkil etdiyindən orqanizm üçün çox faydalıdır. Sidik yollarını təmizləyir, qan şəkərini nizamlayır.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Banan – E vitamini tərkibli təbii gözəllik sirlərindən biridir. Dərinizi və saçlarınızı qoruya bilərsiniz. Potasium tərkibi ilə vücudunuzu viruslara qarşı qoruyur. Bağırsaqlarda yaranan parazitləri təmizləmək, ishal kimi vəziyyətin qarşısını almaq, ağız və diş sağlamlığını qorumaq üçün banandan rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.

Ət – Həftədə ən az 3 dəfə yeyilməlidir. Qan dövranı, immunitet sistemi üçün vacibdir. Tərkibindəki B vitamini, dəmir əksikliyinin qarşısını alacaq qədər təsirlidir. Ətdən istifadə nəticəsində özünüzü daha taqətli, güclü, enerjili hiss edə bilərsiniz.
Bundan əlavə meyvələrin faydalarını diqqətə çatdırmağa ehtiyac yoxdur. Çünki bütün meyvələr vitaminlərlə zəngindir və qəbulu vacib əhəmiyyət daşıyır. Narıncı rəngdə olan meyvələri payız aylarında qəbul etmək immunitet üçün daha da vacibdir.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 21 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Balqabaq tumu yağının faydaları

A, B, E vitamini mövcud olan, omeqa 3, 6, potassium, dəmir, fosfor və maqnezium kimi minerallar baxımından olduqca zəngin olan balqabaq tumu yağı içərisindəki bütün bu maddələr sayəsində insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad


qarin agrisi babasil mualicesi tecili yardim sekis
doktorinfo
doktorinfo