Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Sağlam vücuda sahib olmağın əsas sirlərindən biri qəbul edilən vitaminlərdir. Hər yaşda lazımi vitamin qəbulu olunmalıdır. Vitaminlər, tərəvəz, meyvələr, bir çox taxıl qrupunda mövcuddur. Gün ərzində ehtiyac duyulan vitaminlər qidalar vasitəsilə qəbul edilir. Ən yaxşı enerji verən vitamin qaynağı olan qidaları istifadə etmək sağlamlıq üçün təsirli olacaqdır.

Evinizdə mövcud olan vitamin qaynaqları nələrdir?

Süd – Vücudunuzu gücləndirmək üçün ala biləcəyiniz ən yaxşı vitamin əlavəsi 1 stəkan süddür. Süd, A vitamini cəhətdən ən zəngin qidadır və K vitamini də mövcuddur. Kalsiumun qaynağı olan süd, hər yaş üçün əhəmiyyət daşıyır.

Yumurta – A və K vitaminini evdə təbii yollarla almaq üçün hər səhər yumurta istifadə etməyə diqqət göstərin. Sümüklərin və əzələlərin güclənməsinə kömək edir.

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Pendir – Kalsium qaynaqlarından biridir. A vitamininin ən çox mövcud olduğu qida qrupudur. Ağız və diş sağlamlığı üçün mühümdür. Mütəmadi istifadəsi zaman sümük xəstəliklərinin yaranma riskini azaldır.

Bulqur – B vitamini ilə zəngindir. Qan şəkərini tənzimləyir. Dəmir əksikliyi, qan azlığı ilə bağlı yaranan xəstəliklər zamanı bu qidadan istifadə etmək əhəmiyyətlidir.

Qoz – B1 vitamini ilə zəngin olduğundan beyin inkişafı üçün vacib qida hesab edilir. Hər səhər yeməyində 2 ədəd qoz yeyərək vücudun müqavimətini artıra bilərsiniz. Uşaqlarınızın daha ağıllı olmaqlarını istəyən valideynlər uşaqların qozdan istifadə etməsinə diqqət göstərməlidirlər.

Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Balıq – Dəmir əksikliyi zamanı balıq yeməyə diqqət göstərməlisiniz. Balıq K, B vitaminlərinə sahib olan güclü ət qrupuna aiddirlər. Həftədə 2 dəfə təzə balıq istifadə edilməlidir.
Orta yağlı balıqların beyin inkişafı üçün təsirli olduğunu unutmadan, həftədə 2 dəfə balıq istifadəsini uşaqlarınıza da vərdiş halına gətirin.

Brokoli – C vitamini ilə zəngindir. Antioksidant qaynağıdır. Xərçəngli hüceyrələri vücuddan atan, qana qarışmasına icazə verməyən brokoli salat və suplarından bol istifadə etməlisiniz.
Hər yaşda istifadə edilməlidir.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Turp – Antioksidantdır. Payız və qış aylarında bolca istifadə edilən qidalardandır. Vitamin qaynağıdır. Öskürək və infeksiyalar zamanı effektlidir.

İspanaq – Birdən çox vitamin mövcuddur. Xüsusilə əzələ və sümük inkişafına dəstəkdir. Dəmir əksikliyi, qansızlıq zamanı effektlidir.

Qarpız – Yay aylarında bolca istifadə edilməlidir. C vitaminini bol formada təqdim edir. Böyük hissəsini su təşkil etdiyindən orqanizm üçün çox faydalıdır. Sidik yollarını təmizləyir, qan şəkərini nizamlayır.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?Banan – E vitamini tərkibli təbii gözəllik sirlərindən biridir. Dərinizi və saçlarınızı qoruya bilərsiniz. Potasium tərkibi ilə vücudunuzu viruslara qarşı qoruyur. Bağırsaqlarda yaranan parazitləri təmizləmək, ishal kimi vəziyyətin qarşısını almaq, ağız və diş sağlamlığını qorumaq üçün banandan rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.

Ət – Həftədə ən az 3 dəfə yeyilməlidir. Qan dövranı, immunitet sistemi üçün vacibdir. Tərkibindəki B vitamini, dəmir əksikliyinin qarşısını alacaq qədər təsirlidir. Ətdən istifadə nəticəsində özünüzü daha taqətli, güclü, enerjili hiss edə bilərsiniz.
Bundan əlavə meyvələrin faydalarını diqqətə çatdırmağa ehtiyac yoxdur. Çünki bütün meyvələr vitaminlərlə zəngindir və qəbulu vacib əhəmiyyət daşıyır. Narıncı rəngdə olan meyvələri payız aylarında qəbul etmək immunitet üçün daha da vacibdir.
Mətbəxinizin ən vitaminli qidaları hansılardır?


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 21 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq


masaj yuxuda mede agrisi cinsi xestelikler qarin agrisi hamilelik testi
masaj