Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydaları

Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök özünəməxsus dad və qoxuya sahibdir. Rəng cəhətdən bir neçə növü var. Faydaları isə hər rəngində olduqca yüksəkdir.
Kökün, 85%-i sudan, 10 %-lik hisəsi lif və şəkərdən, qalan qismi az miqdarda yağ, protein, vitamin və minerallardan ibarətdir. Tərkibində A vitamini, karotenoid, B3, B6, C, K vitaminləri, fol turşusu mövcuddur. 55-60 qram ağırlığına sahib böyük ölçülü bir kök 35-40 miqdarda kalori enerji verir.

Kökün faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, kök qüvvətli antioksidantdır. Kökdən çox istifadə edən şəxslərdə prostat xərçəng təhlükəsi daha azdır. Ağciyər xərçənginin qarşısının alınmasında yararlıdır. A vitamini və potassium ürək sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Kökün terkibi bu vitaminlərlə zəngindir.

Kökün faydalarını təqdim edirik:

Göz sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.

Şəkər xəstəliyi olanlar üçün qidalandırıcı tərəvəzdir.

Lifli quruluşu vardır, qan şəkərinin sürətli yüksəlməsinə maneə olur.

Qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.

Bağırsaq üçün faydalıdır.

Dərini qoruyur, parlaqlıq verir.

Saç sağlamlığını qoruyur.

Xerçengin yayılmasına maneə olur.

Arıqlamağa kömək edir.
Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök necə istifadə edilməlidir?

Bütün köklərin tərkibində karotenoid mövcuddur. Bu, bağırsaqda yağ vasitəsilə sovrulur. E vitamini karotenoidinin sayəsində sovrulmanı artırır. Ən sağlam yeyilmə forması çiy formadadır ya da yumşalana qədər bişirib yeyilməlidir.

Kök suyunun faydaları nələrdir?

Tərəvəzlərin və meyvələrin suları sıxılıb istifadə edildiyi zaman özlərindəki vitamin və minerallar daha tez sovrulur. 1 stəkan kök suyu 3-4 ədəd kökdən əldə edilir. Kök suyu istifadə etmək kökü istifadə etməkdən daha çox vitamin qazandırır. Suyu sıxılmış olan tərəvəz və meyvələr qan şəkərini ani bir şəkildə yüksəldir. Bunun ilə yanaşı qan şəkərinin tənzimlənməsi və bağırsaqların yaxşı çalışması üçün olduqca vacibdir. Ancaq kök suyu şəkər xəstəliyi mövcud şəxslər üçün davamlı olaraq istifadə edilməməlidir.

Xərçəng riskini aşağı salırmı?

Kök, xərçəng riskini aşağı salır. Antioksidantdır. Hüceyrə pozulmalarının qarşısını alır.

Bu barədə bir çox araşdırmalara aparılıb.

Tədqiqat zamanı 15 könüllü iştirak edib. Onlardan qan analizleri əldə edilib. Bundan sonra isə 7 gün ərzində hər dəfə 100 ml qədər kök şirəsi verilib. Kök suyu içdikdən sonra iştirakçıların qanında bu sitokinlərin səviyyəsi artıb.

Bu maddə iltihab əleyhinədir. Xərçəng hüceyrələrinə qarşı immuniteti artırır. İmmun reaksiyasını düzgün tənzimləyir. Həmçinin interleykin 17A yüksəlir ki, bu da öz növbəsində xərçəngdən müdafiə etməkdə yararlıdır. Bununla da kök və şirəsinin elmi əsaslarla faydası sübut edilib.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 07 dekabr 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

İtburnunun faydaları və zərərləri

İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir


masaj yuxuda boyrek agrisi mede agrisi bogaz agrisi qarin agrisi
masaj