Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydaları

Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök özünəməxsus dad və qoxuya sahibdir. Rəng cəhətdən bir neçə növü var. Faydaları isə hər rəngində olduqca yüksəkdir.
Kökün, 85%-i sudan, 10 %-lik hisəsi lif və şəkərdən, qalan qismi az miqdarda yağ, protein, vitamin və minerallardan ibarətdir. Tərkibində A vitamini, karotenoid, B3, B6, C, K vitaminləri, fol turşusu mövcuddur. 55-60 qram ağırlığına sahib böyük ölçülü bir kök 35-40 miqdarda kalori enerji verir.

Kökün faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, kök qüvvətli antioksidantdır. Kökdən çox istifadə edən şəxslərdə prostat xərçəng təhlükəsi daha azdır. Ağciyər xərçənginin qarşısının alınmasında yararlıdır. A vitamini və potassium ürək sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Kökün terkibi bu vitaminlərlə zəngindir.

Kökün faydalarını təqdim edirik:

Göz sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.

Şəkər xəstəliyi olanlar üçün qidalandırıcı tərəvəzdir.

Lifli quruluşu vardır, qan şəkərinin sürətli yüksəlməsinə maneə olur.

Qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.

Bağırsaq üçün faydalıdır.

Dərini qoruyur, parlaqlıq verir.

Saç sağlamlığını qoruyur.

Xerçengin yayılmasına maneə olur.

Arıqlamağa kömək edir.
Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydalarıKök necə istifadə edilməlidir?

Bütün köklərin tərkibində karotenoid mövcuddur. Bu, bağırsaqda yağ vasitəsilə sovrulur. E vitamini karotenoidinin sayəsində sovrulmanı artırır. Ən sağlam yeyilmə forması çiy formadadır ya da yumşalana qədər bişirib yeyilməlidir.

Kök suyunun faydaları nələrdir?

Tərəvəzlərin və meyvələrin suları sıxılıb istifadə edildiyi zaman özlərindəki vitamin və minerallar daha tez sovrulur. 1 stəkan kök suyu 3-4 ədəd kökdən əldə edilir. Kök suyu istifadə etmək kökü istifadə etməkdən daha çox vitamin qazandırır. Suyu sıxılmış olan tərəvəz və meyvələr qan şəkərini ani bir şəkildə yüksəldir. Bunun ilə yanaşı qan şəkərinin tənzimlənməsi və bağırsaqların yaxşı çalışması üçün olduqca vacibdir. Ancaq kök suyu şəkər xəstəliyi mövcud şəxslər üçün davamlı olaraq istifadə edilməməlidir.

Xərçəng riskini aşağı salırmı?

Kök, xərçəng riskini aşağı salır. Antioksidantdır. Hüceyrə pozulmalarının qarşısını alır.

Bu barədə bir çox araşdırmalara aparılıb.

Tədqiqat zamanı 15 könüllü iştirak edib. Onlardan qan analizleri əldə edilib. Bundan sonra isə 7 gün ərzində hər dəfə 100 ml qədər kök şirəsi verilib. Kök suyu içdikdən sonra iştirakçıların qanında bu sitokinlərin səviyyəsi artıb.

Bu maddə iltihab əleyhinədir. Xərçəng hüceyrələrinə qarşı immuniteti artırır. İmmun reaksiyasını düzgün tənzimləyir. Həmçinin interleykin 17A yüksəlir ki, bu da öz növbəsində xərçəngdən müdafiə etməkdə yararlıdır. Bununla da kök və şirəsinin elmi əsaslarla faydası sübut edilib.

Sağlam Qida     Baxılıb: 559   Tarix: 07 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Sarımsağın möcüzəvi faydaları

Sarımsaq, yeməklərə ləzzət qatan və xalq arasında möcüzəvi qida olaraq qəbul edilən bitkidir. İmmuniteti gücləndirməsi, qan təzyiqini, qan şəkərini və xolesterini aşağı salması sarımsağın faydaları arasında yer alır. Sarımsaq

Qarağat yarpaqlarının faydaları nələrdir?

Qarağat insan orqanizmi üçün faydalı olan giləmeyvə hesab edilir. Qara qarağatın özü kimi, yarpaqlari da çox faydalıdır. Bəs qara qarağat yarpaqlarının faydaları nələrdir?. təqdim edir:. İmmun sisteminin zəifləməsini arada

Artıq duz istifadəsinin vücuddakı əlamətləri

Bəzi insanlar duzsuz süfrəyə oturmur. Ancaq duzun yeməyə qatdığı ləzzət qədər zərəri də bir o qədərdir. Bu, ən az şəkər qədər zərərlidir. xəbər verir ki, mütəxəssislər, insan vücudunun gündəlik duz ehtiyacının 6 qram olduğun

Badam südünün faydaları

Badam südü bitki mənşəli qidalar arasında ən çox istifadə edilən südlərdən biridir. xəbər verir ki, xüsusilə bitkisəl qidalamağa meyilli olan şəxslər ya da tamamilə veqan qidalanma tərzində qidalanan şəxslər süd və süd məhsullar

Gecə yatmazdan öncə yumurta yeməyin faydaları

Yumurta, faydası çox olan əsaslı qidalardan biridir. Yumurtanın faydaları və zərərləri nələrdir?. Nə üçün gecə yatmazdan öncə yeyilməlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bir ədəd yumurtanı

Maqneziumun qəbulu nə üçün vacibdir?

Maqnezium, vücudun normal fəaliyyəti üçün olduqca vacib mineraldır. Vücut bu mineralı özü istehsal edə bilmədiyi üçün qidalar və ehtiyac olduqda əlavələr formasında qəbul edilməlidir. Enerjinin yaranması, qan təzyiqinin tənimlənməsi

Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydaları

Kartof, insanlar tərəfindən çox sevilən və bol miqdarda istifadə edilən tərəvəzdir. Yetişmə baxımından asan və qida dəyərləri cəhətdən zəngin tərkibi ilə seçilir və bir çox fərqli üsulda istifadə edilir. Tərkibindəki vitaminlər

Çiyələk yarpaqlarının faydaları

Yaz fəslinin gəlməsi ilə birlikdə giləmeyvələrin istifadəsi də bir o qədər də artdı. xəbər verir ki, xüsusilə də uşaqların sevərək yediyi çiyələyin bir çox faydaları mövcuddur. Ancaq bununla yanaşı çiyələyi yeyən zaman atıla

Günəbaxan tumunu necə yeməli?

Bir sıra insanlar günəbaxan tumlarını duzlu formada yeməyi sevsələr də, bir qism duzsuz yeməyə üstünlük verirlər. Bəs günəbaxan tumunun faydası nədir?. Əhvalı yaxşılaşdırır - psixoemosional fonu yaxşılaşdırır, stresin fəsad­­ların


cinsi xestelikler dis agrisi bogaz agrisi tecili tibbi yardim