Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydaları

Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıKartof, insanlar tərəfindən çox sevilən və bol miqdarda istifadə edilən tərəvəzdir. Yetişmə baxımından asan və qida dəyərləri cəhətdən zəngin tərkibi ilə seçilir və bir çox fərqli üsulda istifadə edilir. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, lif cəhətdən sağlamlığa faydalıdır. Tərkibindəki lif xüsusiyyəti ilə toxluq hissi verir və arıqlamağa kömək olur. Lif, xolesterin və qan sekeri səviyyələrini nəzarət altında tutaraq ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək ola bilər.

Faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, antioksidantlar vücudu qoruyaraq xəstəliklərin qarşısını alır.

Həzm sistemini qoruyur: Qəbizliyə və həssas bağırsaq sindromunun qarsisini almaqda faydalıdır.

Qan təzyiqini tənzimləyir: Potasium qaynağı baxımından zəngin olan tərəvəz, qan tezyiqini tənzimləyir və ürək sağlamlığını qoruyur. İnfarkt riskini azaltmağa kömək olur.

Sümük sağlamlığını qoruyur: İçərisindəki dəmir, fosfor, kalsium, maqnezium, sink vücudun sümük quruluşunun düzgün formalaşmasına və qorunmasına kömək edir.

Ürək sağlamlığını qoruyur: Lif, potasium, C vitamini və B 6 vitamini kimi xüsusiyyətəri ilə ürək sağlamlığını qoruyur və bu növ xəstəlik riskini azaldır.

Tərkibində olan kolin, vücudda inflamatuar təsir edərək bir infeksiya və zədələnmə vəziyyətində sürətlə yaxşılaşmağa kömək edir.
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıXərçəng riskindən qoruyur: Bir çox xərçəng hüceyrəsi növünün yaranmasının qarşısını alır.

Toxluq hissi verir: Pəhriz lifləri adətən çəkini idarəetmədə və arıqlamada vacib faktor olaraq qəbul edilməkdədir. Toxluğu artırır və iştahı azaldır.

Maddələr mübadiləsini sürətləndirir: Tərkibindəki B6 vitamini xüsusiyyəti ilə enerji metabalizmasına kömək edir.

Dəri sağlamlığını dəstəkləyir. Kollagen dərinin dəstək sistemidir. Tərkibindəki C vitamini, dəri zədələnməsinin, qırışlarının qarşısını alan antioksidant vəzifəsini görür. Dəri toxumasını yaxşılaşdırır.

Orta boy kartofun qida dəyəri belədir:

Protein: 4,3 qram

Yağ: 0,2 qram

Karbonhidrat: 37 qram

Lif: 3,8 qram

Şəkər: 2 qram

Kartof necə istifadə edilməlidir?
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıSağlamlığa faydalı ola bilməsi üçün doğru istifadə edilməlidir. Buxarda bişmiş kartof, sobada və ya başqa yeməyin hazırlanması kimi bir çox formada istifadə edilə bilər. İçərisində nişasta olduğu üçün doğru istifadə edilmədiyində qan şəkərini yüksəldə bilər. Bu səbəbdən düzgün miqdarda yeyilməlidir.

Qızardılan zaman bəzi mineral xususiyyetleri azalda biləcəyi üçün uzunmüddət bişirilməməlidir. Soyutmalandıqdan sonra qabıqlarının soyulması vacibdir. Qızartma zamanı C vitamininin böyük hissəsi itir. Bu səbəbdən qızartma üsullarından uzaq durulmalıdır.

Kartofun zərərləri nələrdir?
Kartofu bu formada yeməyin - Düzgün istifadə qaydalarıHər qidada olduğu kimi kartof da çox yeyilən zaman zerere çevrilə bilər. Qızartma və ya cips olaraq istifadə edilən zaman piylənmə riskini artırır və diabet kimi xəstəliklərə yol aça bilər. Qızartma zamanı qida dəyərləri aşağı düşər və bir çox sağlamlıq probleminə səbəb ola bilər. Həmçinin çox istifadə zamanı qan şəkəri yüksələ bilər və diabeti olan xəstəiklər üçün ciddi risklərə yol aça bilər.

Kartof çörək, makaron, unla eyni qrupda və təsirdə olan qidadır.

Bişirilmiş kartof sürətli karbohidrat mənbəyidir. Enerji ilə vücudu təmin edir, ancaq həmçinin piy toxuması yaradır. Belə ki, 100 qram kartof yeyən zaman qanda qlükoza sürətlə artır, maddələr mübadiləsi pozulur. Nəticədə isə piylənmə problemi yaranır.

Çox kartof yemək ürək-damar sistemi üçün də faydalı deyil. Çox istifadə zamanı piylənməylə yanaşı təzyiq, damar aterosklerozu kimi narahatçılıqlar ortaya çıxır.
Mütəxəssislər isə kartofun qaynar yeyilməsinin əleyhinədir. Çünki bu zaman nişasta qana daha tez sovrulmayacaq.

Soyutma kartof nə üçün faydalıdır?

Çünki bu formada bişirilən kartof potasium, fosfor, B vitaminləri, C vitamin və minerallarla zəngin olur. Çox bişirilən zaman isə qida dəyəri ya tamamilə məhv olur ya da azalır.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 14 dekabr 2023

Oxşar xəbərlər

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Feyxoanın faydaları

Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı


masaj yuxuda bogaz agrisi qarin agrisi dis agrisi tecili yardim
masaj