Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?

Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?Göbələk, təbiətdə çöllərdə, meşələrdə, qayalıq məkanlarda yetişə bilər. Göbələyin içərisində birdən çox vitamin vardır. Kalsium, potassium, fosfor və bakır mineralları da mövcuddur.

Dünyada bir milyondan çox fərqli göbələk növü vardır.

Göbələyin sağlamlığa faydaları nələrdir?

Doktorinfo.az məlumat verir ki, gobelek, mineral, lif və vitaminlə zəngindir. Həmçinin antioksidantdır. Az kalorili və tərkibində az yağ mövcuddur. Bu səbəbdən arıqlamaq zamanı olduqca effektlidir.

Həzm sisteminin qorunmasına kömək edir
Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?İmmunitet sistemini gücləndirir

Dəri sağlamlığını qoruyur, hüceyrələrin qocalmağına qarşı mubarize aparır

Xolesterini aşağı salır

Maddələr mübadiləsini sürətləndirir

Qan şəkərini və qan lipid səviyyələrini sürətləndirir

İnfeksiya, miktobik xəstəliklərə qarşı mübarizə aparır

Bədəni iltihaba qarşı qoruyur.

Göbələyin tərkibində hansı vitaminlər mövcuddur?
Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?Karbonhidrat mövcuddur, həzmi olduqca çətindir. Bu səbəbdən həzm olunması zaman alır. Suretli həzm edilə bilən qidaların sürətli reaksiya göstərdiyi aclıq hissi, göbələkdə əksinə olaraq yeyildiyi zaman yavaşlayır. Göbələyin içərisində zəngin miqdarda protein vardır. B qrupu vitaminləri cəhətdən olduqca zəngindir. Göbələyin içərisində olan B vitaminləri sinir sisteminin müntəzəm çalışmasına və dərinin sağlamlığının qorunmasına dəstək olur. Bunlarla yanaşı göbələkdə B12, B2, B3 vitaminləri vardır. Bu vitaminlər hüceyrə funksiyaları üçün əhəmiyyət kəsb edir. Tərkibindəki D vitamini sayəsində sümük sağlamlığına dəstək olur. Göbələyin içərisində zəngin minerallar da vardır. Potassium tərkibi sayəsində bədənin su nizamını təmin edir. Bu mineral əzələ və sinir sisteminin funksiyasının düzgün çalışması üçün önəmlidir. Maqnezium ilə birlikdə fosfor, sümük və diş quruluşuna dəstək olur. Selenium isə bədəndə sərbəst radikal yaranmasının qarşısını almağı təmin edir. Saçlar, dırnaqlar və dişlərin sağlamlığı üçün faydalıdır.

Göbələk necə istifadə edilməlidir?
Göbələk yemək faydalıdır ya zərərli?Allergik reaksiya və zəhərlənmə riski yüksək olan qidalardandır. Bununla birlikdə göbələklərdən mütəmadi istifadə etmə tövsiyə edilmir. Təbiətdə yetişən hər göbələk faydalı deyil. Həmçinin zəhərlənmə və allergik reaksiyalara yol aça bilər. Mədə bulantısı, qusma, ishal, qarın ağrısı kimi problemlərin də yaşanma riski yüksəkdir.
Faydalı olduğu qədər də zərərləri mövcuddur. Göbələk zəhərlənməsinin əlamətlərini təqdim edirik:

Bulantı

Qusma

İshal

Qarın ağrısı

Yüksək qızdırma

Həddindən çox tərləmə

Dəridə qırmızı ləkələr

Göbələyin faydalarını xarici həkim-diyetoloq Yelena Tixomirova da təsdiqləyib. Belə ki, o, tərkibi liflə zəngin olan göbələyin xüsusilə bağırsaq üçün effektiv tesire malik olduğun dilə gətirib. Göbələyin şampiyon növündən istifade bağırsağın peristaltikası üçün əhəmiyyətlidir.

İnsan vücudunda zərərli bakteriya olduğu kimi faydalı bakteriyalar da mövcuddur. Göbələk lif tərkibi ilə müsbət bağırsaq bakteriyaları üçün qida mənbəyi rolunu oynayır.

Arıqlamaq istəyən şəxslər də bu qidadan rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Buna səbəb isə onda kalorinin olmamasıdır. Bütün kaloriliyi liflə təmsil olunduğu üçün pəhriz yeməklərində istifadə tövsiyə edilir. Bununla yanaşı tərkibində yağ və karbonhidrat yoxdur. Həzmi isə olduqca asan və rahatdır.

Qeyd edək ki, böyrək və qaraciyər narahatçılığı olanlar, üç yaşından kiçik uşaqlara göbələk yemək tövsiyə edilmir. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman bir sıra xəstəliklərə yol aça bilər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 28 noyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız


masaj yuxuda sekis boyrek agrisi goz hekimi mede agrisi
masaj