Gavalının faydaları və zərərləri
Rəngi, dadı, sağlamlığa faydaları olan meyvələrdən biri gavalıdır. İmmunitet sistemindən ürəyə qədər bir çox problemin həllində gavalının rolu vardır.
Gavalının faydaları nələrdir?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, yüksək C vitamini terkibi ilə gavalı immunitet sisteminin güclənməsini təmin edir
Antioksidant qaynağıdır
Sərbəst radikallarla mübarizə aparır
Lif tərkibi ilə həzm sistemini tenzimleyir
Potassium tərkibi ilə qan təzyiqini tənzimləyir
Kalsium tərkibi ilə sumuk sağlamlığını dəstəkləyir
Tərkibində A vitamini mövcuddur. Göz sağlamlığı üçün vacibdir
Maqnezium tərkibi ilə sinir sistemini və əzələ funksiyasını dəstəkləyir
Vücuda enerji verir
Dəmir qəbulunu artırır
Aşağı kaloridir. Toxluq hissi yaradır
Vücuddakı iltihabların sürətlə yaxşılaşmasına dəstək olur
Qaraciyər sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir
Deri sağlamlığını qoruyur
Bəs zərərləri varmı?
Çox sevilərək yeyilsə də, faydası qədər də zərərləri mövcud ola bilər. Hər kəsin vücuduna yaxşı təsir etməyə bilər.
Gavalı, bəzi şəxslərdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilir. Dodaq şişməsi, qaşıntı, qızarıqlıq kimi əlamətlər görülə bilər. Bu səbəbdən gavalıya allergiyanız varsa diqqətli olmaqda fayda vardır.
Bununla yanaşı tərkibində bolca şəkər mövcud olduğundan diabet narahatçılığı olan şəxslərin, qan şəkərində problem olanların həkimlə məsləhətləşmədən yeməkləri tövsiyə edilmir.
Həmçinin tərkibində qida lifi, oksalat, potassium olduğundan çox istifadə zamanı şişkinlik yarada bilər. Qaz, ishal kimi əks təsirlərə səbəb ola bilər.
Tərkibindəki oksalat səbəbiylə böyrək daşı yaranma riskini artıra bilər.
DOKTORINFO.AZ Qatığın faydaları və zərərləri
Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla
Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs