Gavalının faydaları və zərərləri
Rəngi, dadı, sağlamlığa faydaları olan meyvələrdən biri gavalıdır. İmmunitet sistemindən ürəyə qədər bir çox problemin həllində gavalının rolu vardır.
Gavalının faydaları nələrdir?
Doktorinfo.az məlumat verir ki, yüksək C vitamini terkibi ilə gavalı immunitet sisteminin güclənməsini təmin edir
Antioksidant qaynağıdır
Sərbəst radikallarla mübarizə aparır
Lif tərkibi ilə həzm sistemini tenzimleyir
Potassium tərkibi ilə qan təzyiqini tənzimləyir
Kalsium tərkibi ilə sumuk sağlamlığını dəstəkləyir
Tərkibində A vitamini mövcuddur. Göz sağlamlığı üçün vacibdir
Maqnezium tərkibi ilə sinir sistemini və əzələ funksiyasını dəstəkləyir
Vücuda enerji verir
Dəmir qəbulunu artırır
Aşağı kaloridir. Toxluq hissi yaradır
Vücuddakı iltihabların sürətlə yaxşılaşmasına dəstək olur
Qaraciyər sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir
Deri sağlamlığını qoruyur
Bəs zərərləri varmı?
Çox sevilərək yeyilsə də, faydası qədər də zərərləri mövcud ola bilər. Hər kəsin vücuduna yaxşı təsir etməyə bilər.
Gavalı, bəzi şəxslərdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilir. Dodaq şişməsi, qaşıntı, qızarıqlıq kimi əlamətlər görülə bilər. Bu səbəbdən gavalıya allergiyanız varsa diqqətli olmaqda fayda vardır.
Bununla yanaşı tərkibində bolca şəkər mövcud olduğundan diabet narahatçılığı olan şəxslərin, qan şəkərində problem olanların həkimlə məsləhətləşmədən yeməkləri tövsiyə edilmir.
Həmçinin tərkibində qida lifi, oksalat, potassium olduğundan çox istifadə zamanı şişkinlik yarada bilər. Qaz, ishal kimi əks təsirlərə səbəb ola bilər.
Tərkibindəki oksalat səbəbiylə böyrək daşı yaranma riskini artıra bilər.
DOKTORINFO.AZ Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Nar qabığının faydaları
Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv
Xiyarın faydaları
Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri
Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Əncirin faydaları nələrdir?
Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid