Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - SİYAHI

Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - SİYAHIMüxtəlif səbəblərdən zərərli hesab edilən məhsullar var. Ancaq düzgün istifadə və əks göstərişlərin olmaması ilə, onlar nəinki zərər verməyəcək, əksinə orqanizm üçün faydalıdır.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə tamınmış həkim Yekaterina Serebrennikova danışıb.
Qəhvə
Qəhvə bəzi insanlara, xüsusən də ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün ziyanlıdır.
"Ancaq ağıllı şəkildə istehlak edildikdə, bu içki konsentrasiyanı artırır, immunitet sisteminə faydalı təsir göstərir. Antioksidantların zəngin tərkibinə görə, qəhvə immunitet sisteminə viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir, xərçəng və ya diabet kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır", - deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, qəhvənin tərkibində B1, B2, E və PP vitaminləri var. Tərkibindəki dəmir, kalsium və maqnezium, fosfor, kalium və natrium ilə də mineral kompleks təmsil olunur. Kofein sinir sistemini stimullaşdırır - bu yaddaşı, yaradıcı və assosiativ düşüncəni, konsentrasiyanı yaxşılaşdırır. Qəhvə həm də orqanizmdə metabolik prosesləri sürətləndirir, arıqlamağa səbəb olur.
Serebrennikovanın fikrincə, əgər həkimdən birbaşa əks göstəriş yoxdursa, o zaman səhər saatlarında bir və ya iki fincan qəhvə mütləq gümrahlıq və yaxşı əhvali-ruhiyyə ilə təmin edəcək.
Yağ
Doymuş yağ turşularının yüksək qəbulu qanda xolesterinin səviyyəsini artırır və 2-ci tip diabet, piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorudur.
Ancaq doymuş yağ turşuları bədənin termorequlyasiyasında iştirak edir və daxili orqanların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Kərə yağı həm də uşağın gündəlik qida rasionunun vacib hissəsi olan A vitamini mənbəyidir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, böyüklər və uşaqlar üçün doymuş yağ turşularının qəbulu gündəlik kalori qəbulunun 10%-dən çox olmamalıdır.
Zülal
Ətin həddindən artıq istehlakı bədəndə işlənməmiş maddələrin yığılmasına səbəb olur. Bu isə bədəndə xroniki sistemli iltihabın saxlanmasına səbəb olur.
Ancaq bitki və heyvan mənşəli zülallar hər yaşda və kifayət qədər miqdarda hər kəs üçün lazımdır. Bu səbəbdən mütəxəssis yaş ötdükcə zülallı qidaları yeməyə yanaşmanı dəyişdirməyi, daha asan həzm olunan protein mənbəyi kimi ağ ətə, balıqlara keçməyi tövsiyə edir.
Kəsmik
Serebrennikova, həmçinin süd məhsulları və pendirlərdən sui-istifadədən imtina etməyi məsləhət görür - onlarda yüksək miqdarda doymuş yağ var.
Bu səbəbdən yağsız və ya az yağlı süd məhsulları istehlak etmək daha yaxşıdır.
Ancaq ekspert onların da tez-tez istifadəsinin çəki artımına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
"Məsələ burasındadır ki, azyağlı süd məhsulları yüksəkyağlı məhsullardan dad baxımından daha aşağıdır, buna görə istehsalçılar onları şirinləşdirməyə çalışırlar. Bu isə pəhrizdə sadə karbohidratların, əlavə kalorilərin gizli şəkildə artmasına və kökəlməyə səbəb olur", - deyə ekspert əmin edir.
Mütəxəssis bununla belə, müəyyən miqdarda kəsmik və digər süd məhsullarının zülal və kalsium mənbəyi olacağını vurğulayıb.
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 iyun 2023

Oxşar xəbərlər

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Su pəhrizinin faydaları və zərərləri

Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad

Formada qalmağın yolu

Bəzi insanlar üçün arıqlamaq və ya kökəlmək problem deyil, məhz çəkini qorumaq çətindir. Bəs daima formada qalmaq üçün nə edilməlidir?. formada qalmaq, qarın piylərini azaltmaq üçün resept təqdim edir:. Bunun üçün lazımdır:

Yulafın faydaları

Yulaf, buğda ailəsinə məxsus, adətən səhər yeməklərində istifadə edilən qidalardan hesab edilir. Bəs yulaf nə üçün xeyirlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuyun. xəbər verir ki, içərisində yer alan beta-glukan

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Alçanın faydaları

Alça, faydası bol olan yaz meyvələrindəndir. xəbər verir ki, fərqli növlərə, ləzzətə sahibdirlər. Yaşıl, qırmızı, sarı rəngləri ilə süfrələrin bəzəyidir. Alcanin qida deyeri nedir?. Kalori: 30 qr. Karbonhidrat: 8 qr. Lif

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Limonun faydaları

Xəstə olduğumuz zaman C vitamini üçün bolca istifadə etməyə çalışdığımız limonun bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, limondan istifadə etmək üçün bir çox səbəb vardır. Limonun faydalari nelerdir?. Limon immunitet


tecili tibbi yardim tecili yardim boyrek agrisi goz hekimi
doktorinfo
doktorinfo