Çiyələyin və yarpağının faydaları

Çiyələyin və yarpağının faydalarıA, B, fosfor, dəmir, kalsiumla zəngin olan çiyələk, diabet, xərçəng, infarkt kimi təhlükəli sağlamlıq problemləri riskini azaldır. C vitamini ilə zəngin olan çiyələk antioksidant qaynağıdır.

Çiyələyin sağlamlığa faydaları nələrdir?

Ürək sağlamlığını qoruyur – Qanda olan triqliserid səviyyələrinin normadan yüksək olması ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər. Çiyələk isə immunitet sistemini gücləndirərək vücudu ürək problemlərinə qarşı qoruyur.

Tərkibində C vitamini mövcuddur - Kifayət qədər C vitamini qəbul edilmədiyi zaman vücud zəif düşür və xəstəliklərin ortaya çıxmasına yol açır. C vitamini xüsusiyyəti ilə xəstəliklərdən orqanizmi müdafiə edir.

Beyin sağlamlığını dəstəkləyir – Zehni funksiyanı artırır. Unutqanlığa qarşı faydalıdır.

Qan şəkərini tənzimləyir – Qlükoza qandakı şəkər olaraq adlandırılır. Qlükoza səviyyəsinin yüksək olması vəziyyətində diabet və ürək problemləri kimi xəstəliklər ortaya çıxa bilər. Mütəmadi və həddində istifadə edildiyində vücudda insulin istehsalını dəstəkləyir və qan şəkərini tənzimləyir.
Çiyələyin və yarpağının faydalarıPis vərdişlər, yanlış qidalanma vücudda iltihaba yol açır. Çiyələyin içərisində yer alan antioksidant maddələr iltihabın yaranmasının qarşısını alır və mövcud iltihabın yaxşılaşmasını dəstəkləyir.

Xərçəngə qarşı qoruyucudur – Çiyələk, antixərçəng, antioksidant xüsusiyyətlərə sahibdir.

Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır – Antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudda insulin istehsalını təşkil edərək tənzimləyir. Hüceyrələr isə zədələnməyin qarşısını alaraq xəstəliklərə qarşı vücudu qoruyur.

Çiyələyin əks təsirləri nələrdir?
Çiyələyin və yarpağının faydalarıFaydalı olsa da uşaqlarda allergiyaya yol aça bilər. Həmçinin almaya qarşı həssaslığı olan insanlarda da əks təsirlərə səbəb ola bilər. Yeyildikdən sonra ağızda qaşıntı, baş ağrısı, dodaqlarda, dildə, boğazda şişkinlik, nəfəs problemləri müşahidə edilə bilər. Bu zaman həkimə müraciət etmək lazımdır.

Çiyələk yarpağının faydaları

Əksər insan çiyələyi yeyən zaman yarpaqlarını atır, ancaq çiyələyin yarpaqlarının insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Bu yarpaqlar təzə ya da qurudulmuş bir formada istifadə edilə bilər. Salatlara əlavə edilə bilər və ya çayı dəmlənilərək içilə bilər.

Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığını qoruyur, qandakı şəkər səviyyəsini tənzimləyir.
Çiyələyin və yarpağının faydalarıTərkibində bol miqdarda C vitamini mövcuddur. Bunun sayəsində immunitet sistemi güclənir. Həmçinin vücuddakı yaraların daha tez sağalmasına kömək olur.

Yarpaqlarda mövcud olan lif həzm sistemini asanlaşdırır və qəbizlik kimi problemə qarşı qoruyucu effekti vardır.

Ürək-damar problemləri zamanı effektlidir.
Qeyd edək ki, əgər allergiyanız yoxdursa çiyələkdən bol istifadə etmək mümkündür. Amma allergiyası olanlar normal miqdarda istifadə etsələr kifayətdir.
Çiyələyin və yarpağının faydaları


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 25 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Qan artıran qidalar

Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara


masaj yuxuda tecili yardim sekis goz hekimi tecili tibbi yardim
masaj