Çiyələyin və yarpağının faydaları
A, B, fosfor, dəmir, kalsiumla zəngin olan çiyələk, diabet, xərçəng, infarkt kimi təhlükəli sağlamlıq problemləri riskini azaldır. C vitamini ilə zəngin olan çiyələk antioksidant qaynağıdır.
Çiyələyin sağlamlığa faydaları nələrdir?
Ürək sağlamlığını qoruyur – Qanda olan triqliserid səviyyələrinin normadan yüksək olması ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər. Çiyələk isə immunitet sistemini gücləndirərək vücudu ürək problemlərinə qarşı qoruyur.
Tərkibində C vitamini mövcuddur - Kifayət qədər C vitamini qəbul edilmədiyi zaman vücud zəif düşür və xəstəliklərin ortaya çıxmasına yol açır. C vitamini xüsusiyyəti ilə xəstəliklərdən orqanizmi müdafiə edir.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir – Zehni funksiyanı artırır. Unutqanlığa qarşı faydalıdır.
Qan şəkərini tənzimləyir – Qlükoza qandakı şəkər olaraq adlandırılır. Qlükoza səviyyəsinin yüksək olması vəziyyətində diabet və ürək problemləri kimi xəstəliklər ortaya çıxa bilər. Mütəmadi və həddində istifadə edildiyində vücudda insulin istehsalını dəstəkləyir və qan şəkərini tənzimləyir.
Pis vərdişlər, yanlış qidalanma vücudda iltihaba yol açır. Çiyələyin içərisində yer alan antioksidant maddələr iltihabın yaranmasının qarşısını alır və mövcud iltihabın yaxşılaşmasını dəstəkləyir.
Xərçəngə qarşı qoruyucudur – Çiyələk, antixərçəng, antioksidant xüsusiyyətlərə sahibdir.
Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır – Antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudda insulin istehsalını təşkil edərək tənzimləyir. Hüceyrələr isə zədələnməyin qarşısını alaraq xəstəliklərə qarşı vücudu qoruyur.
Çiyələyin əks təsirləri nələrdir?
Faydalı olsa da uşaqlarda allergiyaya yol aça bilər. Həmçinin almaya qarşı həssaslığı olan insanlarda da əks təsirlərə səbəb ola bilər. Yeyildikdən sonra ağızda qaşıntı, baş ağrısı, dodaqlarda, dildə, boğazda şişkinlik, nəfəs problemləri müşahidə edilə bilər. Bu zaman həkimə müraciət etmək lazımdır.
Çiyələk yarpağının faydaları
Əksər insan çiyələyi yeyən zaman yarpaqlarını atır, ancaq çiyələyin yarpaqlarının insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Bu yarpaqlar təzə ya da qurudulmuş bir formada istifadə edilə bilər. Salatlara əlavə edilə bilər və ya çayı dəmlənilərək içilə bilər.
Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığını qoruyur, qandakı şəkər səviyyəsini tənzimləyir.
Tərkibində bol miqdarda C vitamini mövcuddur. Bunun sayəsində immunitet sistemi güclənir. Həmçinin vücuddakı yaraların daha tez sağalmasına kömək olur.
Yarpaqlarda mövcud olan lif həzm sistemini asanlaşdırır və qəbizlik kimi problemə qarşı qoruyucu effekti vardır.
Ürək-damar problemləri zamanı effektlidir.
Qeyd edək ki, əgər allergiyanız yoxdursa çiyələkdən bol istifadə etmək mümkündür. Amma allergiyası olanlar normal miqdarda istifadə etsələr kifayətdir.
DOKTORINFO.AZ