Çiyələyin və yarpağının faydaları

Çiyələyin və yarpağının faydalarıA, B, fosfor, dəmir, kalsiumla zəngin olan çiyələk, diabet, xərçəng, infarkt kimi təhlükəli sağlamlıq problemləri riskini azaldır. C vitamini ilə zəngin olan çiyələk antioksidant qaynağıdır.

Çiyələyin sağlamlığa faydaları nələrdir?

Ürək sağlamlığını qoruyur – Qanda olan triqliserid səviyyələrinin normadan yüksək olması ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər. Çiyələk isə immunitet sistemini gücləndirərək vücudu ürək problemlərinə qarşı qoruyur.

Tərkibində C vitamini mövcuddur - Kifayət qədər C vitamini qəbul edilmədiyi zaman vücud zəif düşür və xəstəliklərin ortaya çıxmasına yol açır. C vitamini xüsusiyyəti ilə xəstəliklərdən orqanizmi müdafiə edir.

Beyin sağlamlığını dəstəkləyir – Zehni funksiyanı artırır. Unutqanlığa qarşı faydalıdır.

Qan şəkərini tənzimləyir – Qlükoza qandakı şəkər olaraq adlandırılır. Qlükoza səviyyəsinin yüksək olması vəziyyətində diabet və ürək problemləri kimi xəstəliklər ortaya çıxa bilər. Mütəmadi və həddində istifadə edildiyində vücudda insulin istehsalını dəstəkləyir və qan şəkərini tənzimləyir.
Çiyələyin və yarpağının faydalarıPis vərdişlər, yanlış qidalanma vücudda iltihaba yol açır. Çiyələyin içərisində yer alan antioksidant maddələr iltihabın yaranmasının qarşısını alır və mövcud iltihabın yaxşılaşmasını dəstəkləyir.

Xərçəngə qarşı qoruyucudur – Çiyələk, antixərçəng, antioksidant xüsusiyyətlərə sahibdir.

Hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır – Antioksidant xüsusiyyəti ilə vücudda insulin istehsalını təşkil edərək tənzimləyir. Hüceyrələr isə zədələnməyin qarşısını alaraq xəstəliklərə qarşı vücudu qoruyur.

Çiyələyin əks təsirləri nələrdir?
Çiyələyin və yarpağının faydalarıFaydalı olsa da uşaqlarda allergiyaya yol aça bilər. Həmçinin almaya qarşı həssaslığı olan insanlarda da əks təsirlərə səbəb ola bilər. Yeyildikdən sonra ağızda qaşıntı, baş ağrısı, dodaqlarda, dildə, boğazda şişkinlik, nəfəs problemləri müşahidə edilə bilər. Bu zaman həkimə müraciət etmək lazımdır.

Çiyələk yarpağının faydaları

Əksər insan çiyələyi yeyən zaman yarpaqlarını atır, ancaq çiyələyin yarpaqlarının insan sağlamlığına bir çox faydası mövcuddur. Bu yarpaqlar təzə ya da qurudulmuş bir formada istifadə edilə bilər. Salatlara əlavə edilə bilər və ya çayı dəmlənilərək içilə bilər.

Antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək sağlamlığını qoruyur, qandakı şəkər səviyyəsini tənzimləyir.
Çiyələyin və yarpağının faydalarıTərkibində bol miqdarda C vitamini mövcuddur. Bunun sayəsində immunitet sistemi güclənir. Həmçinin vücuddakı yaraların daha tez sağalmasına kömək olur.

Yarpaqlarda mövcud olan lif həzm sistemini asanlaşdırır və qəbizlik kimi problemə qarşı qoruyucu effekti vardır.

Ürək-damar problemləri zamanı effektlidir.
Qeyd edək ki, əgər allergiyanız yoxdursa çiyələkdən bol istifadə etmək mümkündür. Amma allergiyası olanlar normal miqdarda istifadə etsələr kifayətdir.
Çiyələyin və yarpağının faydaları


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 25 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə


masaj yuxuda cinsi xestelikler mede agrisi goz hekimi hamilelik testi
masaj