Bunları yeyib həm sağlam, həm də arıq qalın
Son vaxtla insanlar evdə çox vaxt keçirirlər. Buna görə də çox yeyib, artıq çəki almaq hallarına tez-tez rast gəlinir. Hərəkətsiz qaldıqda, sağlam qidalanmaq lazımdır.
Milli.Az Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, evdə oturan zaman ürəyiniz çox yemək istəyirsə, çalışın yüngül vasitələrlə iştahınızı öldürün.
Tərkibində lif olan qidalara üstünlük vermək lazımdır. Bu cür qidalar artıq çəkidən xilas etməklə yanaşı, bir çox xəstəlikləri də aradan qaldıracaq. Eyni zamanda xolesterini də azaldır. Orqanizmdə yağı parçalayır. Eyni zamanda ürək problemlərini 9 faiz azaldır.
Hər gün 7 qram lifli qidalar yemək insult keçirmə riskini 7 faiz azaldır. Eyni zamanda qarışıq pəhriz yeməkləri əvəzinə, çalışın lifli vasitələrə üstünlük verin.
Bəs lif hansı qidaların tərkibində var?
Yaşıl fıstıq, badam liflə zəngindir. Portağal meyvəsi və əncir qurusu da sizin sağlam arıqlamağınıza yardım edəcək. Kako, enginar, bulqur, qarğıdalı, şirin kartof, yulaf, brokolli, banan tərkibi liflə zəngin olanlardandır. Nar, alma, lobya da pəhriz siyahınızda mütləq yer almalıdır. Avakado isə arıqlayan zaman orqanizminizdən itən vitaminləri geri qaytaracaq.
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Qatığın faydaları və zərərləri
Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium
Qarağatın faydaları
Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə