Bu məhsullar qocalmanı sürətləndirir - SİYAHI
Qocalmanı sürətləndirən məhsullar açıqlanıb.
KONKRET.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq-dietoloq Elvina Binatova vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olan məhsullardan danışıb.
O qeyd edib ki, insan orqanizminin qocalmasına səbəb olan bir neçə qrup qidalar var. Bunlara un məmulatları, şəkər və duzlu qidalar, təmizlənmiş dənli bitkilər və kolbasa daxildir.
"Un məmulatları qlükozaya çevrilir və dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Buna görə də, un məhsullarının müntəzəm istifadəsi (şəkər əlavə edilmiş və ya edilməmiş) vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olur", – həkim deyib.
E.Binatova qeyd edib ki, şirniyyatların həddindən artıq istehlakı orqanizmə mənfi təsir göstərir. Şirniyyatlar, istənilən qazlı içkilər və qablaşdırılmış şirələr dəriyə mənfi təsir göstərə bilər.
Onun sözlərinə görə, bu məhsulları təbii şokoladla, içkiləri isə bitki çayları və meyvə suları ilə əvəz etmək olar.
"Duzlu qidalar erkən yaşlanmaya səbəb ola bilər. Buna görə də gündə 5 qramdan çox duz istehlak etmək tövsiyə edilmir", – deyə dietoloq bildirib.
O, həmçinin tərkibində duz və zərərli konservantların çox olması səbəbindən kolbasalardan imtina etməyi tövsiyə edir. Həkim deyir ki, qaynadılmış və ya bişmiş ətə üstünlük vermək daha məsləhətlidir.
Bundan əlavə, Binatova təmizlənmiş dənli bitkilərdən, məsələn, zərif düyüdən imtina etməyə çağırır.
Dietoloqun sözlərinə görə, emal zamanı bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirən pasterizə olunmuş süd və süd məhsulları orqanizmə heç bir fayda vermir.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az
DOKTORINFO.AZ Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
Bəhməzin faydaları
Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Badamın faydaları
Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara
Quava meyvəsi faydaları
Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs