Bu məhsullar qocalmanı sürətləndirir - SİYAHI
Qocalmanı sürətləndirən məhsullar açıqlanıb.
KONKRET.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq-dietoloq Elvina Binatova vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olan məhsullardan danışıb.
O qeyd edib ki, insan orqanizminin qocalmasına səbəb olan bir neçə qrup qidalar var. Bunlara un məmulatları, şəkər və duzlu qidalar, təmizlənmiş dənli bitkilər və kolbasa daxildir.
"Un məmulatları qlükozaya çevrilir və dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Buna görə də, un məhsullarının müntəzəm istifadəsi (şəkər əlavə edilmiş və ya edilməmiş) vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olur", – həkim deyib.
E.Binatova qeyd edib ki, şirniyyatların həddindən artıq istehlakı orqanizmə mənfi təsir göstərir. Şirniyyatlar, istənilən qazlı içkilər və qablaşdırılmış şirələr dəriyə mənfi təsir göstərə bilər.
Onun sözlərinə görə, bu məhsulları təbii şokoladla, içkiləri isə bitki çayları və meyvə suları ilə əvəz etmək olar.
"Duzlu qidalar erkən yaşlanmaya səbəb ola bilər. Buna görə də gündə 5 qramdan çox duz istehlak etmək tövsiyə edilmir", – deyə dietoloq bildirib.
O, həmçinin tərkibində duz və zərərli konservantların çox olması səbəbindən kolbasalardan imtina etməyi tövsiyə edir. Həkim deyir ki, qaynadılmış və ya bişmiş ətə üstünlük vermək daha məsləhətlidir.
Bundan əlavə, Binatova təmizlənmiş dənli bitkilərdən, məsələn, zərif düyüdən imtina etməyə çağırır.
Dietoloqun sözlərinə görə, emal zamanı bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirən pasterizə olunmuş süd və süd məhsulları orqanizmə heç bir fayda vermir.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az
DOKTORINFO.AZ Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar
Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
İvan çayın faydaları
Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment
Narın faydaları və zərərləri
Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind
Kompüter arxasında çalışanlar nece qidalanmalıdırlar?
Hazırda kompüterlə iş yetəri qədərdir. Ancaq kompüterin insan sağlamlığına eləcə də gözlərə və beyinə zərəri olduqca çoxdur. xəbər verir ki, kompüterlə işləmək beyin fəaliyyətini artıran işlərdən hesab edilir. Az məluma
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək