Balıq yeməyin faydaları

Balıq yeməyin faydalarıBalığın çox faydalı olduğu hər kəs tərəfindən bilinir. İçərisində yüksək miqdarda protein mövcuddur. Aparılan araşdırmalara görə, həftədə 2 gün balıq istifadə etmək insan sağlamlığı cəhətdən yararlıdır. Yaş irəlilədikcə görülmə sıxlığı artan yaddaş itkisi və altsheymer kimi xəstəliklərin kifayət qədər balıq istifadə edilməməsindən qaynaqlandığı ortaya çıxmışdır.

Balığın faydaları bu formadadır:

Tərkibində mövcud olan mineral və vitaminlər göz sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Uşaqların zehni inkişafında böyük rol oynayır, məktəb uğurlarına dəstək olur və dərslərin daha tez qavramasına kömək edir.

Unutqanlıq, bulanıqlıq, yaddaş itkisi kimi zehni xəstəliklərin görülmə riskini azaldır.

Beyin və sümük inkişafı üçün də çox əhəmiyyətlidir.

Ürək xəstəliklərini 50%, həmçinin infarkt keçirmə riskini azaldır.

Saçların inkişafına kömək edir, daha sağlam uzanmasına yardım edir.

İnsult olma riskini 15% qədər azaldır, xüsusilə şəkər xəstələri üçün çox faydalıdır.

Qan içində yağ miqdarının qorunmasına kömək edir.

Dəri xəstəliklərinə faydalıdır, xüsusilə sədəf xəstəliyi müalicəsi əsnasında əlavə olaraq istifadə edilməlidir.

Qırışların yaranmasını azaldır, dəri qocalmağını aza endirir.

Vücuddakı toksinlərin xaricə atılmasını təmin edir, vücud müqavimətini artırır.

Astma krizi keçirmə riskini azaldır.

Vücuddakı mənfi xolesterini aşağı salarkən yaxşı xolesterini yüksəldir.

D vitamini qaynağıdır, D vitamini əksikliyini təmin edəcək yaxşı qaynaqdır.

Tərkibindəki D vitamini sayəsində yuxu keyfiyyətini artırır.

Prostat xərçənginin qarşısını alır.

Şiş yaranmasının qarşısını alır.

Xərçəng xəstələrində metastaza maneə olur.
Balıq yeməyin faydalarıİçərisindəki yağ miqdarı az olduğu üçün çəki artırmaz, pəhrizdə istifadə üçün uyğun qida qaynağıdır.

Stress və sinir səviyyəsinin düşməsinə səbəb olur, çünki istifadəsiylə seratonin hormonunun istehsalını təmin edir.

Depressiya riskini aşağı salır.

Balığın faydaları, insan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan həftədə ən az iki gün olacaq formada yeyilməlidir.

Balıq, vitamin, protein, amino asit və minerallarla zəngindir. Kalsium, fosfor cəhətdən olduqca zəngindir. Bununla yanaşı potassium, maqnezium, sink, dəmir, flor, selenium, yod kimi minerallar mövcuddur.

Balıqlarda iki omeqa 3 yağ asidi vardır. İnsan vücudu omeqa 3 yağ asidi istehsal etməz və bu asit xaricdən alınmalıdır. Bu səbəbdən balıq istifadə edərək omeqa 3 yağ asitlərindən yararlana bilərsiniz.

Ancaq balıq seçərkən diqqətli olmaq lazımdır. Dənizlərdə çirklilik səviyyəsinin artmasıyla balıqların bu suya məruz qalma miqdarı artmışdır. Zəhərli maddələrə məruz qalan balıqları yemək zəhərlənmə riskini artıraraq sağlamlığın pozulmağına səbəb olur.

Balıq istifadə edərkən yeni olub-olmadığı öyrənilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 11 oktyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qatığın faydaları və zərərləri

Qatıq, vitamin və minerallarla zəngin tərkibi və ləzzəti ilə sevilən qidadır. Protein tərkibli yüksək qidadır. Əlavə qidaya başlayan körpələrə də verilir. Zəngin kalsium tərkibi olan qatığın içərisində potassium, kalsium

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Şabalıdın faydaları və zərərləri

Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad


masaj yuxuda goz hekimi bogaz agrisi tecili yardim babasil mualicesi
masaj