Avokadonun faydaları

Avokadonun faydalarıElmi adı Persea americano olan avokado ağac meyvəsidir. Qabığı yaşıl, yeyilən qismləri bəyaz və iri çəyirdəklidir. Ləzzətini anlamaq üçün yaxşı yetişməsini gözləmək lazımdır. Alarkən qabığının parlaq, sürüşkən olmasına, əlinizlə sirkələdiyiniz zaman çəyirdəyin səsinin gəlməsinə diqqət edin. Bir neçə gündən sonra istifadə edəcəksinizsə sərt olanı seçin.

Avokado, digər meyvələrlə müqayisədə yağ cəhətdən olduqca zəngin bir meyvədir. Tərkibində mövcud olan antioksidant sayəsində immunitet sistemini dəstəkləyici xüsusiyyəti vardır.
Tərkibində mövcud olan vitaminlər xərçəng xəstəliklərinə qarşı qoruyur. Həmçinin fol turşusu qaynağıdır. Hamiləlik üçün xüsusi olaraq vacibdir. Yeni hüceyrələrin istehsalına və qorunmasına kömək edir.

Göz, dəri, saç sağlamlığı üçün faydalı meyvə olan avokado C vitamini, E, K, B6, B1, B3, B9, B2, B5 vitaminləri, sink, fosfor, dəmir, potasium, omega 3 yağ asitləri baxımından zəngindir.

Lif qaynağıdır, az şəkər mövcuddur. Təxminən 350 kaloridir və bu kalorinin 75 faizindən çoxu yağlardan irəli gəlir. Lifli quruluşu ilə tox tutar, qidalarda trans yağlar yerinə keyfiyyətli yağ olaraq istifadə edilir.

Aparılan araşdırmalara görə, avokado yeməyin xolesterin kimi qan xəstəliyi risk faktorlarını yaxşılaşdırır.

Göz funksiyaları pozğunluğuna qarşı effektlidir. Göz xəstəlikləri riskini azaldır.

Avokado qırmızı ət yeməyənlərin də rahatlıqla seçə biləcəyi meyvədir.
Avokadonun faydaları100 qramlıq avokadanın qida dəyərləri aşağıdakı kimidir:
73.2 qram su

160 kkal enerji

2 qram protein

14,7 qram yağ

8,53 karbonhidrat

6,7 Qram lif
Avokadonun faydalarıAvokado necə mühafizə edilməlidir?

Avokadolar əsas ləzzətinə yetişdikdən sonra qovuşur. Bunun üçün də otaq istiliyində mühafizə etmək ən uyğunudur. Yetişdikdən sonra isə soyuducuda saxlanılmalıdır. Ancaq otaq istiliyində yetişməsini gözləyən avokadaların bir-birlərinə təmas etməməsinə diqqət etmək lazımdır. Çünki belə məqamlarda qaralmalar ola bilər. Avokado yarpağı, meyvəsi və yağı ilə şəfa doludur. Bu meyvədən fərqli üslullarla da istifadə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 18 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir


masaj yuxuda boyrek agrisi sekis tecili yardim bogaz agrisi
masaj