Avokadonun faydaları

Avokadonun faydalarıElmi adı Persea americano olan avokado ağac meyvəsidir. Qabığı yaşıl, yeyilən qismləri bəyaz və iri çəyirdəklidir. Ləzzətini anlamaq üçün yaxşı yetişməsini gözləmək lazımdır. Alarkən qabığının parlaq, sürüşkən olmasına, əlinizlə sirkələdiyiniz zaman çəyirdəyin səsinin gəlməsinə diqqət edin. Bir neçə gündən sonra istifadə edəcəksinizsə sərt olanı seçin.

Avokado, digər meyvələrlə müqayisədə yağ cəhətdən olduqca zəngin bir meyvədir. Tərkibində mövcud olan antioksidant sayəsində immunitet sistemini dəstəkləyici xüsusiyyəti vardır.
Tərkibində mövcud olan vitaminlər xərçəng xəstəliklərinə qarşı qoruyur. Həmçinin fol turşusu qaynağıdır. Hamiləlik üçün xüsusi olaraq vacibdir. Yeni hüceyrələrin istehsalına və qorunmasına kömək edir.

Göz, dəri, saç sağlamlığı üçün faydalı meyvə olan avokado C vitamini, E, K, B6, B1, B3, B9, B2, B5 vitaminləri, sink, fosfor, dəmir, potasium, omega 3 yağ asitləri baxımından zəngindir.

Lif qaynağıdır, az şəkər mövcuddur. Təxminən 350 kaloridir və bu kalorinin 75 faizindən çoxu yağlardan irəli gəlir. Lifli quruluşu ilə tox tutar, qidalarda trans yağlar yerinə keyfiyyətli yağ olaraq istifadə edilir.

Aparılan araşdırmalara görə, avokado yeməyin xolesterin kimi qan xəstəliyi risk faktorlarını yaxşılaşdırır.

Göz funksiyaları pozğunluğuna qarşı effektlidir. Göz xəstəlikləri riskini azaldır.

Avokado qırmızı ət yeməyənlərin də rahatlıqla seçə biləcəyi meyvədir.
Avokadonun faydaları100 qramlıq avokadanın qida dəyərləri aşağıdakı kimidir:
73.2 qram su

160 kkal enerji

2 qram protein

14,7 qram yağ

8,53 karbonhidrat

6,7 Qram lif
Avokadonun faydalarıAvokado necə mühafizə edilməlidir?

Avokadolar əsas ləzzətinə yetişdikdən sonra qovuşur. Bunun üçün də otaq istiliyində mühafizə etmək ən uyğunudur. Yetişdikdən sonra isə soyuducuda saxlanılmalıdır. Ancaq otaq istiliyində yetişməsini gözləyən avokadaların bir-birlərinə təmas etməməsinə diqqət etmək lazımdır. Çünki belə məqamlarda qaralmalar ola bilər. Avokado yarpağı, meyvəsi və yağı ilə şəfa doludur. Bu meyvədən fərqli üslullarla da istifadə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 18 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?

Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı


masaj yuxuda hamilelik testi bogaz agrisi mede agrisi dis agrisi
masaj
is elanlari