Avokadonun faydaları
Elmi adı Persea americano olan avokado ağac meyvəsidir. Qabığı yaşıl, yeyilən qismləri bəyaz və iri çəyirdəklidir. Ləzzətini anlamaq üçün yaxşı yetişməsini gözləmək lazımdır. Alarkən qabığının parlaq, sürüşkən olmasına, əlinizlə sirkələdiyiniz zaman çəyirdəyin səsinin gəlməsinə diqqət edin. Bir neçə gündən sonra istifadə edəcəksinizsə sərt olanı seçin.
Avokado, digər meyvələrlə müqayisədə yağ cəhətdən olduqca zəngin bir meyvədir. Tərkibində mövcud olan antioksidant sayəsində immunitet sistemini dəstəkləyici xüsusiyyəti vardır.
Tərkibində mövcud olan vitaminlər xərçəng xəstəliklərinə qarşı qoruyur. Həmçinin fol turşusu qaynağıdır. Hamiləlik üçün xüsusi olaraq vacibdir. Yeni hüceyrələrin istehsalına və qorunmasına kömək edir.
Göz, dəri, saç sağlamlığı üçün faydalı meyvə olan avokado C vitamini, E, K, B6, B1, B3, B9, B2, B5 vitaminləri, sink, fosfor, dəmir, potasium, omega 3 yağ asitləri baxımından zəngindir.
Lif qaynağıdır, az şəkər mövcuddur. Təxminən 350 kaloridir və bu kalorinin 75 faizindən çoxu yağlardan irəli gəlir. Lifli quruluşu ilə tox tutar, qidalarda trans yağlar yerinə keyfiyyətli yağ olaraq istifadə edilir.
Aparılan araşdırmalara görə, avokado yeməyin xolesterin kimi qan xəstəliyi risk faktorlarını yaxşılaşdırır.
Göz funksiyaları pozğunluğuna qarşı effektlidir. Göz xəstəlikləri riskini azaldır.
Avokado qırmızı ət yeməyənlərin də rahatlıqla seçə biləcəyi meyvədir.
100 qramlıq avokadanın qida dəyərləri aşağıdakı kimidir:
73.2 qram su
160 kkal enerji
2 qram protein
14,7 qram yağ
8,53 karbonhidrat
6,7 Qram lif
Avokado necə mühafizə edilməlidir?
Avokadolar əsas ləzzətinə yetişdikdən sonra qovuşur. Bunun üçün də otaq istiliyində mühafizə etmək ən uyğunudur. Yetişdikdən sonra isə soyuducuda saxlanılmalıdır. Ancaq otaq istiliyində yetişməsini gözləyən avokadaların bir-birlərinə təmas etməməsinə diqqət etmək lazımdır. Çünki belə məqamlarda qaralmalar ola bilər. Avokado yarpağı, meyvəsi və yağı ilə şəfa doludur. Bu meyvədən fərqli üslullarla da istifadə edilir.
DOKTORINFO.AZ Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi