Xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır? - Dietoloqdan MƏSLƏHƏT

Xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır? - Dietoloqdan MƏSLƏHƏTDünyada tibb sahəsi inkişaf etməsinə baxmayaraq, xərçəng xəstəliyinin dərmanı tapılmamaqdadır. Bəzi insanlar sağala bilsə də, çox insan bu ağır xəstəliyə qalib gələ bilmir. 
Eyni zamanda, bu xəstəliyə tutulanlar yedikləri qidaya da fikir verməlidirlər. 
Bəs, xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır?
Milli.Az xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a danışan dietoloq Turanə Nəsibova bildirdi ki, xərçəng xəstələri üçün, hər şəxs üçün menyu individual yazılır.
Onun sözlərinə görə, hər xərçəngin başqa-başqa menyusu var:
"Məsələn boğazında limfa düyünləri olan xərçəndən əziyyət çəkən xəstəm var. Onun üçün mən xüsusi bir menyu hazırlamışam, hansı ki, o menyu da xüsusi duzdan, ağ undan, siqaret və alkoldan imtina etmək var. Günəş şüalarından mütləq qorunmalıdır. Bunu isə SPF vasitəsilə edə bilər. Tam qırmızı ətdən imtina etməlidir. Bunu balıqla əvəz edə bilər. Çiy bişmiş qidalardan imtina etməlidir. Lavanda, yasəmən, çobanyastığı, zəncəfil yağı sırf boğazdakı limfa düyünlərindəki xərçəngi məhv edir. Mütləq laktozasız süd qəbul etməlidir. Yenə kolbasa və sosis əsla olmaz. Çiy və hisə verilmiş məhsullar əsla olmaz. Konservləşdirilmiş məhsullar, yəni ki, ət və meyvə-tərəvəz məhsulları əsla olmaz. Yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərdən uzaq durmaq lazımdır. Çiyələyi və göyərtini mütləq sirkəli və sodalı suda yumalıdırlar. Çox qaynar və yaxud da çox soyuq qidalar qəbul etməməlidirlər. Boğazında limfadan əziyyət çəkən xərçəng xəstələri üçün hər şey otaq temperaturunda olmalıdır. Fast-food yeməklərindən imtina eləmədilər. Ədviyyatlardan, istiot allergiya verən digər ədviyyatlar, qazlı içkilər olmaz. Bişməmiş və yarım bişmiş meyvə tərəvəzlərdən imtina etmək lazımdır".
Dietoloq döş xərçəngindən əziyyət çəkən xəstələrin də yeməli olacağı qidaları qeyd etdi:
"Döş xərçəngi olan hər bir xəstəyə menyu individual yazılır. Döş xərçəngindən əziyyət çəkən və artıq kimyaterapiya qəbul edən xanımlara mən bunu məsləhət görürəm: Balqabaq tumunu mütləq qəbul eləməlidirlər, hər gün evdə hazırlanmış smuzilər içməlidirlər. Yağlığı yüksək olan balıq yeməlidir. Bütün qidaları qlütensiz qəbul eləməlidirlər. Daha çox brokili şorbası, brokili məhsulları ilə qidalanmalıdırlar. Badam mütləq səhər yeməyinin yanında olmalıdır. Avakado, yulaf əzməsindən səhər yeməkləri yeməlidirlər. Bu kimyaterapiya qəbul edən və döş xərçəngindən əziyyət çəkən xanımlarımız üçündür. Biz bilirik ki, onların saçlarında güclü tökülmələr olduğu üçün artıq bundan istifadə eləmədilər. Mən həmin o xəstələrim üçün digər bəzi maddələr var, hansı ki, biz hazırlayırıq, onlar saçlarına vururlar və saç gətirir. Təbii ki, bu, peşə sirridir. Gün şüalarından yenə döş xərçəngindən əziyyət çəkənlər də qorunmalıdırlar. Onlar SPF-dən istifadə etməlidir. Amma kölgədə gəzsələr daha yaxşıdır və yaxud da gündə bir saat mütləq həmin o şəxslər təmiz havada, dəniz kənarında hava qəbul eləməlidir, mütləq oksigen almalıdırlar. Çünki ətraf-mühitin çirkablığından özlərini maksimum dərəcədə qorumalıdırlar".
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 14 iyun 2023

Oxşar xəbərlər

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi


masaj yuxuda hamilelik testi babasil mualicesi boyrek agrisi mede agrisi
masaj