Xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır? - Dietoloqdan MƏSLƏHƏT

Xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır? - Dietoloqdan MƏSLƏHƏTDünyada tibb sahəsi inkişaf etməsinə baxmayaraq, xərçəng xəstəliyinin dərmanı tapılmamaqdadır. Bəzi insanlar sağala bilsə də, çox insan bu ağır xəstəliyə qalib gələ bilmir. 
Eyni zamanda, bu xəstəliyə tutulanlar yedikləri qidaya da fikir verməlidirlər. 
Bəs, xərçəng xəstələri necə qidalanmalıdır?
Milli.Az xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a danışan dietoloq Turanə Nəsibova bildirdi ki, xərçəng xəstələri üçün, hər şəxs üçün menyu individual yazılır.
Onun sözlərinə görə, hər xərçəngin başqa-başqa menyusu var:
"Məsələn boğazında limfa düyünləri olan xərçəndən əziyyət çəkən xəstəm var. Onun üçün mən xüsusi bir menyu hazırlamışam, hansı ki, o menyu da xüsusi duzdan, ağ undan, siqaret və alkoldan imtina etmək var. Günəş şüalarından mütləq qorunmalıdır. Bunu isə SPF vasitəsilə edə bilər. Tam qırmızı ətdən imtina etməlidir. Bunu balıqla əvəz edə bilər. Çiy bişmiş qidalardan imtina etməlidir. Lavanda, yasəmən, çobanyastığı, zəncəfil yağı sırf boğazdakı limfa düyünlərindəki xərçəngi məhv edir. Mütləq laktozasız süd qəbul etməlidir. Yenə kolbasa və sosis əsla olmaz. Çiy və hisə verilmiş məhsullar əsla olmaz. Konservləşdirilmiş məhsullar, yəni ki, ət və meyvə-tərəvəz məhsulları əsla olmaz. Yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərdən uzaq durmaq lazımdır. Çiyələyi və göyərtini mütləq sirkəli və sodalı suda yumalıdırlar. Çox qaynar və yaxud da çox soyuq qidalar qəbul etməməlidirlər. Boğazında limfadan əziyyət çəkən xərçəng xəstələri üçün hər şey otaq temperaturunda olmalıdır. Fast-food yeməklərindən imtina eləmədilər. Ədviyyatlardan, istiot allergiya verən digər ədviyyatlar, qazlı içkilər olmaz. Bişməmiş və yarım bişmiş meyvə tərəvəzlərdən imtina etmək lazımdır".
Dietoloq döş xərçəngindən əziyyət çəkən xəstələrin də yeməli olacağı qidaları qeyd etdi:
"Döş xərçəngi olan hər bir xəstəyə menyu individual yazılır. Döş xərçəngindən əziyyət çəkən və artıq kimyaterapiya qəbul edən xanımlara mən bunu məsləhət görürəm: Balqabaq tumunu mütləq qəbul eləməlidirlər, hər gün evdə hazırlanmış smuzilər içməlidirlər. Yağlığı yüksək olan balıq yeməlidir. Bütün qidaları qlütensiz qəbul eləməlidirlər. Daha çox brokili şorbası, brokili məhsulları ilə qidalanmalıdırlar. Badam mütləq səhər yeməyinin yanında olmalıdır. Avakado, yulaf əzməsindən səhər yeməkləri yeməlidirlər. Bu kimyaterapiya qəbul edən və döş xərçəngindən əziyyət çəkən xanımlarımız üçündür. Biz bilirik ki, onların saçlarında güclü tökülmələr olduğu üçün artıq bundan istifadə eləmədilər. Mən həmin o xəstələrim üçün digər bəzi maddələr var, hansı ki, biz hazırlayırıq, onlar saçlarına vururlar və saç gətirir. Təbii ki, bu, peşə sirridir. Gün şüalarından yenə döş xərçəngindən əziyyət çəkənlər də qorunmalıdırlar. Onlar SPF-dən istifadə etməlidir. Amma kölgədə gəzsələr daha yaxşıdır və yaxud da gündə bir saat mütləq həmin o şəxslər təmiz havada, dəniz kənarında hava qəbul eləməlidir, mütləq oksigen almalıdırlar. Çünki ətraf-mühitin çirkablığından özlərini maksimum dərəcədə qorumalıdırlar".
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 14 iyun 2023

Oxşar xəbərlər

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan


masaj yuxuda bogaz agrisi cinsi xestelikler sekis qarin agrisi
masaj
is elanlari