Unutqanlığınız varsa bu qidaları yeyin
Unutqanlıq gündəlik həyatda tez-tez yaşana biləcək vəziyyətdir. Bu, yaddaş problemidir. Unutqanlıq hər zaman şəxsdə bir narahatçılıq olduğunu ya da ciddi xəstəlik olduğuna işarət etməz. Ancaq bu hal kəskinləşərsə, yaşamaq üçün olduqca sıxıntılı bir vəziyyət halına gələ bilir. Vücuddakı vitaminlərin və mineralların əksikliyi unutqanlığa səbəb olur. Unutqanlığa yaxşı təsir edən qidalar mövcuddur. Bu qidaların mütəmadi istifadəsi vücudun ehtiyac duyduğu qida dəyərlərinin tənzimləməsini təmin edəcəkdir.
Unutqanlığın bir çox səbəbi ola bilər. Bəzi xəstəliklərin əlaməti olaraq da meydana çıxa bilər. Şübhəli vəziyyətdə həkimə müraciət etmək lazımdır. Həkim tərəfindən vücuddakı hansısa bir vitamin və mineral əksikliyinin dəyəri diqqətə alınaraq müalicə planı hazırlanacaq. Bu müddətdə yaddaşın gücləndirilməsini təmin edən qidalardan da istifadə etmək əsas şərtdir.
Bunlar hansılardır?
Balıq - Yaddaş probleminin qarşısını almaq kömək edən əsas qidalardan hesab olunur. Çünki unutqnalığın əsas səbəblərindən biri Omeqa 3 əksikliyidir. Bu səbəbdən balıq kimi Omeqa 3-lə zəngin qidalar yemək tövsiyə edilir.
İspanaq – Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin içərisində xüsusi əhəmiyyətə malikdir. C vitamini, fol turşusu və minerallar sayəsində yaddaşı gücləndirir. Bişmiş və ya çiy formada yeyilə bilər.
Qoz - Yaddaş probleminə ən yaxşı təsir edənlərdən hesab edilir. Gündə ən az iki ədəd yeyilməsi tövsiyə edilir. Bu, həmçinin diqqət dağınıqlığına da faydalıdır.
Tünd şokolad – Yaddaşı gücləndirir. Beyin funksiyalarını daha güclü, effektli edir. Gündə hamısını deyil, müəyyən hissəsini yemək kifayət edəcəkdir.
Darçın – Aparılan araşdırmalara görə, beyinə faydalı təsir göstərir, yaddaş problemlərində çox effektlidir.
Nar və nar suyu – Güclü antioksidantdır. Vücudu sərbəst radikallara qarşı qoruyur. Yad maddələrin vücuddan atılmasına kömək edir. Beləliklə antioksidantlar yaddaşa mənfi təsir göstərən faktorların qarşısını almağa kömək edir. Həmçinin beyin funksiyalarını artırır.
Pomidor – Bu istiqamətdə effektli təsirə malikdir. Antioksidant dəyəri yüksəkdir. Zərərli xarici maddələrin vücuda daxil olmasının qarşısını alır. Zehnin doğru fəaliyyətinə kömək edir.
DOKTORINFO.AZ Çia toxumunun faydaları və zərərləri
Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss
Qaya duzunun faydaları
Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Cəfərinin faydaları nələrdir?
Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir
E vitamininin faydaları
E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu
Laktozasız südün faydaları
Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə
Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə