Unutqanlığınız varsa bu qidaları yeyin
Unutqanlıq gündəlik həyatda tez-tez yaşana biləcək vəziyyətdir. Bu, yaddaş problemidir. Unutqanlıq hər zaman şəxsdə bir narahatçılıq olduğunu ya da ciddi xəstəlik olduğuna işarət etməz. Ancaq bu hal kəskinləşərsə, yaşamaq üçün olduqca sıxıntılı bir vəziyyət halına gələ bilir. Vücuddakı vitaminlərin və mineralların əksikliyi unutqanlığa səbəb olur. Unutqanlığa yaxşı təsir edən qidalar mövcuddur. Bu qidaların mütəmadi istifadəsi vücudun ehtiyac duyduğu qida dəyərlərinin tənzimləməsini təmin edəcəkdir.
Unutqanlığın bir çox səbəbi ola bilər. Bəzi xəstəliklərin əlaməti olaraq da meydana çıxa bilər. Şübhəli vəziyyətdə həkimə müraciət etmək lazımdır. Həkim tərəfindən vücuddakı hansısa bir vitamin və mineral əksikliyinin dəyəri diqqətə alınaraq müalicə planı hazırlanacaq. Bu müddətdə yaddaşın gücləndirilməsini təmin edən qidalardan da istifadə etmək əsas şərtdir.
Bunlar hansılardır?
Balıq - Yaddaş probleminin qarşısını almaq kömək edən əsas qidalardan hesab olunur. Çünki unutqnalığın əsas səbəblərindən biri Omeqa 3 əksikliyidir. Bu səbəbdən balıq kimi Omeqa 3-lə zəngin qidalar yemək tövsiyə edilir.
İspanaq – Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin içərisində xüsusi əhəmiyyətə malikdir. C vitamini, fol turşusu və minerallar sayəsində yaddaşı gücləndirir. Bişmiş və ya çiy formada yeyilə bilər.
Qoz - Yaddaş probleminə ən yaxşı təsir edənlərdən hesab edilir. Gündə ən az iki ədəd yeyilməsi tövsiyə edilir. Bu, həmçinin diqqət dağınıqlığına da faydalıdır.
Tünd şokolad – Yaddaşı gücləndirir. Beyin funksiyalarını daha güclü, effektli edir. Gündə hamısını deyil, müəyyən hissəsini yemək kifayət edəcəkdir.
Darçın – Aparılan araşdırmalara görə, beyinə faydalı təsir göstərir, yaddaş problemlərində çox effektlidir.
Nar və nar suyu – Güclü antioksidantdır. Vücudu sərbəst radikallara qarşı qoruyur. Yad maddələrin vücuddan atılmasına kömək edir. Beləliklə antioksidantlar yaddaşa mənfi təsir göstərən faktorların qarşısını almağa kömək edir. Həmçinin beyin funksiyalarını artırır.
Pomidor – Bu istiqamətdə effektli təsirə malikdir. Antioksidant dəyəri yüksəkdir. Zərərli xarici maddələrin vücuda daxil olmasının qarşısını alır. Zehnin doğru fəaliyyətinə kömək edir.
DOKTORINFO.AZ Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Zəncəfilin faydaları və zərərləri
Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir
Kartof qabığının faydaları
Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi