Unutqanlığınız varsa bu qidaları yeyin
Unutqanlıq gündəlik həyatda tez-tez yaşana biləcək vəziyyətdir. Bu, yaddaş problemidir. Unutqanlıq hər zaman şəxsdə bir narahatçılıq olduğunu ya da ciddi xəstəlik olduğuna işarət etməz. Ancaq bu hal kəskinləşərsə, yaşamaq üçün olduqca sıxıntılı bir vəziyyət halına gələ bilir. Vücuddakı vitaminlərin və mineralların əksikliyi unutqanlığa səbəb olur. Unutqanlığa yaxşı təsir edən qidalar mövcuddur. Bu qidaların mütəmadi istifadəsi vücudun ehtiyac duyduğu qida dəyərlərinin tənzimləməsini təmin edəcəkdir.
Unutqanlığın bir çox səbəbi ola bilər. Bəzi xəstəliklərin əlaməti olaraq da meydana çıxa bilər. Şübhəli vəziyyətdə həkimə müraciət etmək lazımdır. Həkim tərəfindən vücuddakı hansısa bir vitamin və mineral əksikliyinin dəyəri diqqətə alınaraq müalicə planı hazırlanacaq. Bu müddətdə yaddaşın gücləndirilməsini təmin edən qidalardan da istifadə etmək əsas şərtdir.
Bunlar hansılardır?
Balıq - Yaddaş probleminin qarşısını almaq kömək edən əsas qidalardan hesab olunur. Çünki unutqnalığın əsas səbəblərindən biri Omeqa 3 əksikliyidir. Bu səbəbdən balıq kimi Omeqa 3-lə zəngin qidalar yemək tövsiyə edilir.
İspanaq – Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin içərisində xüsusi əhəmiyyətə malikdir. C vitamini, fol turşusu və minerallar sayəsində yaddaşı gücləndirir. Bişmiş və ya çiy formada yeyilə bilər.
Qoz - Yaddaş probleminə ən yaxşı təsir edənlərdən hesab edilir. Gündə ən az iki ədəd yeyilməsi tövsiyə edilir. Bu, həmçinin diqqət dağınıqlığına da faydalıdır.
Tünd şokolad – Yaddaşı gücləndirir. Beyin funksiyalarını daha güclü, effektli edir. Gündə hamısını deyil, müəyyən hissəsini yemək kifayət edəcəkdir.
Darçın – Aparılan araşdırmalara görə, beyinə faydalı təsir göstərir, yaddaş problemlərində çox effektlidir.
Nar və nar suyu – Güclü antioksidantdır. Vücudu sərbəst radikallara qarşı qoruyur. Yad maddələrin vücuddan atılmasına kömək edir. Beləliklə antioksidantlar yaddaşa mənfi təsir göstərən faktorların qarşısını almağa kömək edir. Həmçinin beyin funksiyalarını artırır.
Pomidor – Bu istiqamətdə effektli təsirə malikdir. Antioksidant dəyəri yüksəkdir. Zərərli xarici maddələrin vücuda daxil olmasının qarşısını alır. Zehnin doğru fəaliyyətinə kömək edir.
DOKTORINFO.AZ