Orqanizminizi gəncləşdirin - Bu qidalar vücudu yeniləyir
Soyuq fəsillərdə xəstə olan zaman dərhal dərmanlara müraciət edirik, ancaq şəfalı tərəvəz və meyvələrdən bol istifadə etmək bu mövzuda vacibdir.
Bəs immunitetimizi hansı qidalarla üst səviyyəyə çıxara bilərik?
doktorinfo.az təqdim edir:
Paxla – A, B2, C vitaminləri, kalsium, dəmir kimi zəngin tərkibi sayəsində vücudun qoruyucusudur. Sidik yollarını təmizləməyə yardım edən paxla, böyrək sağlamlığını dəstəkləyir. Həzmi asanlaşdıran bu bitki protein qaynağı, üstəlik ürək-damar sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Çia toxumu – Terkibinde yüksək miqdarda lif və omeqa 3 yağ asidi mövcuddur. Enerji deposu olan bu qida, vücudu toksinlərdən təmizləyir və bağırsaq sağlamlığı üçün olduqca vacib qaynaqdır. Çia toxumunu südlə qarışdırıb pudinq formasında istifadə edə bilər ya da suyunuza bir çay qaşığı qataraq limonla birlikdə içə bilərsiniz.
Orqanların sağlamlığı üçün istifadə edilməməsi gərəkən qidalar:
Şirin qidalar
Fast food
Asitli içkilər
Spirtli içki
Paketlənmiş qidalar
Marqarin
Bol yağda qızardılmış qidalar
Bəs hansı qidalar vücudu yeniləyir?
Sarımsaq – Vücudu temizlemek mövzusunda olduqca effektlidir. Hər kəsin bildiyi kimi təbii antibiotikdir. İltihab sökücüdür. Çiy istifadəsi daha əhəmiyyətlidir.
Kətan toxumu – Omeqa 3 deposudur. Omeqa 3 və 6 yağ asitləri öd kisəsi üçün olduqca effektlidir. Kətan toxumunu salatlara əlavə edə bilərsiniz.
Limon – Bağırsaq təmizləyicidir. Bununla yanaşı ödün təmizliyini təmin edir. Limonlu su həm sizə enerji verəcək həm də vücudunuzu toksinlərdən təmizləyəcək.
Alma – Tərkibindəki pektin sayəsində toksinlerin yaranmasının qarşısını alacaq. Qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaqların düzgün fəaliyyət göstərməsinə kömək edir.
Portağal, kivi - Bu növ meyvələr təbii C vitamini qaynağıdır. Olduqca vitaminlidir. Soyuq havalarda immunitetinizi qoruyaraq xəstəliklərlə mübarizədə kömək olacaq.
DOKTORINFO.AZ Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Qozun faydaları və zərərləri
Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Qarazirə yağının faydaları
Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. Çörəkotunun mətbəxlərdə istifad
Xurmanın faydaları və zərərləri
Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Nar çiçəyinin faydaları
Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid
Soğan suyunun faydaları və zərərləri
Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar
İtburnunun faydaları və zərərləri
İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
Şabalıdın faydaları və zərərləri
Şabalıd, qış aylarında və soyuq havalarda sevilən və ağıla gələn ilk qidalardan biridir. Bir çox fərqli formalarda yeməklərdə istifadə edilən qida, çiy, qızarmış, qovrulmuş şəkildə də yeyilir. Kalori baxımından aşağı dəyərdədir