İspanağın faydaları və zərərləri

İspanağın faydaları və zərərləriİspanaq, soyuq aylarda istifadə edilən tərəvəzlərdən biridir. İnsan sağlamlığına və vücuda olan faydaları ilə önə çıxaraq bir çox fərqli formada istifadə edilə bilər. Tərkibində yer alan bol miqdarda vitamin və mineral xüsusiyyətləri ilə mütəmadi olaraq istifadə edilməsi lazım olan tərəvəzdir. Güclü antioksidant xüsusiyyəti ilə xəstəliklərə qarşı qoruyur.
İspanaq çiy və bişmiş halda yeyilir.

Bəs faydaları nələrdir?

Makro və mikro qida tərkibi baxımından zəngindir. Vücudun gündəlik ehtiyacı olduğu vitamin və mineralı qarşılayır.

A vitamin xüsusiyyəti ilə göz sağlamlığını qoruyur, katarakta və gecə korluğu kimi pozuntuların inkişaf etmə ehtimalını azaldır.

Beta-karoten xüsusiyyəi ilə ağciyər sağlamlığını qoruyur, astma və bənzəri tənəffüs xəstəliklərinin səbəb olduğu problemlərin yüngülləşməsində effektlidir.

Potasium baxımından güclü tərkibə malik olan ispanaq təzyiq xəstəliyinin səbəb ola biləcəyi problemlərin yüngülləşməsinə təsir göstərir.

Saç, dırnaq, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır, dərinin gənc qalmasına kömək edir.

K vitamin ehtiyacını qarşılayaraq, sümük və oynaq xəstəliklərinə qarşı qoruyur.

Tərkibində lif mövcuddur. Bununla həzm prosesi düzgün tənzimlənir və ortaya çıxa biləcək qəbizlik və ya həzmsizlik kimi problemlərin qarşısını alır.

Tərkibi ilə xərçəng xəstəliyinin qarşısını alır.

Arıqlamaq istəyənlər ispanaqdan rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Tox tutma xüsusiyyəti vardır.

Hamiləlik zamanında uşağın inkişafı üçün faydalıdır.

Ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyur.

C vitamini sayəsində vücuddakı yaraları daha tez sağaldır.
İspanağın faydaları və zərərləriİspanaq suyunun faydaları

Bişmiş ispanağın bəzi xüsusiyyətləri istiliklə əlaqədar olaraq azala biləcəyi üçün maye formasında istifadəsi daha faydalı ola bilər. Qida dəyərinin itməməsi və bütün faydalarından yararlanmaq üçün suyu içilə bilər. Arıqlamaq istəyənlər də detoks içkisi kimi istifadə edə bilərlər.

İspanağın zərərləri

Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Mütəmadi və diqqətli istifadə zamanı vücudun dostudur. Hər qidada olduğu kimi həddindən çox istifadəsi doğru hesab edilmir. Çox yemək böyrək daşlarına səbəb ola biləcək kalsium okslat yaranmasına yol aça bilər. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman oksalik asit kalsium ilə birləşir və bağırsaqlarda həll olunmayan duzlar yaradır. Bu duzlar vücud tərəfindən kalsium sovrulmasını sürətləndirir.

Necə istifadə etmək doğru hesab edilir?
İspanağın faydaları və zərərləriİlk olaraq yarpaqları bol su ilə yuyulur və bir müddət sirkəli suda saxlanılmalıdır. Çiy və ya bişmiş olaraq mütəmadi istifadə edilməlidir ki, faydaları vücuda daxil ola bilsin.

İspanağı kimlər yeməməlidir?

Tərkibində K vitamin mövcuddur. Bu səbəbdən qanı duruldur. Bu səbəbdən qan duruldan dərmanlardan istifadə edənlər, ürək-damar xəstəliyi olanlar həkim tövsiyəsindən sonra müəyyən miqdarda istifadə edə bilərlər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 01 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Alçanın faydaları

Alça, faydası bol olan yaz meyvələrindəndir. xəbər verir ki, fərqli növlərə, ləzzətə sahibdirlər. Yaşıl, qırmızı, sarı rəngləri ilə süfrələrin bəzəyidir. Alcanin qida deyeri nedir?. Kalori: 30 qr. Karbonhidrat: 8 qr. Lif

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Düyü suyunun faydaları

Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal


tecili yardim sekis cinsi xestelikler bogaz agrisi
doktorinfo
doktorinfo