İspanağın faydaları və zərərləri

İspanağın faydaları və zərərləriİspanaq, soyuq aylarda istifadə edilən tərəvəzlərdən biridir. İnsan sağlamlığına və vücuda olan faydaları ilə önə çıxaraq bir çox fərqli formada istifadə edilə bilər. Tərkibində yer alan bol miqdarda vitamin və mineral xüsusiyyətləri ilə mütəmadi olaraq istifadə edilməsi lazım olan tərəvəzdir. Güclü antioksidant xüsusiyyəti ilə xəstəliklərə qarşı qoruyur.
İspanaq çiy və bişmiş halda yeyilir.

Bəs faydaları nələrdir?

Makro və mikro qida tərkibi baxımından zəngindir. Vücudun gündəlik ehtiyacı olduğu vitamin və mineralı qarşılayır.

A vitamin xüsusiyyəti ilə göz sağlamlığını qoruyur, katarakta və gecə korluğu kimi pozuntuların inkişaf etmə ehtimalını azaldır.

Beta-karoten xüsusiyyəi ilə ağciyər sağlamlığını qoruyur, astma və bənzəri tənəffüs xəstəliklərinin səbəb olduğu problemlərin yüngülləşməsində effektlidir.

Potasium baxımından güclü tərkibə malik olan ispanaq təzyiq xəstəliyinin səbəb ola biləcəyi problemlərin yüngülləşməsinə təsir göstərir.

Saç, dırnaq, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır, dərinin gənc qalmasına kömək edir.

K vitamin ehtiyacını qarşılayaraq, sümük və oynaq xəstəliklərinə qarşı qoruyur.

Tərkibində lif mövcuddur. Bununla həzm prosesi düzgün tənzimlənir və ortaya çıxa biləcək qəbizlik və ya həzmsizlik kimi problemlərin qarşısını alır.

Tərkibi ilə xərçəng xəstəliyinin qarşısını alır.

Arıqlamaq istəyənlər ispanaqdan rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Tox tutma xüsusiyyəti vardır.

Hamiləlik zamanında uşağın inkişafı üçün faydalıdır.

Ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyur.

C vitamini sayəsində vücuddakı yaraları daha tez sağaldır.
İspanağın faydaları və zərərləriİspanaq suyunun faydaları

Bişmiş ispanağın bəzi xüsusiyyətləri istiliklə əlaqədar olaraq azala biləcəyi üçün maye formasında istifadəsi daha faydalı ola bilər. Qida dəyərinin itməməsi və bütün faydalarından yararlanmaq üçün suyu içilə bilər. Arıqlamaq istəyənlər də detoks içkisi kimi istifadə edə bilərlər.

İspanağın zərərləri

Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Mütəmadi və diqqətli istifadə zamanı vücudun dostudur. Hər qidada olduğu kimi həddindən çox istifadəsi doğru hesab edilmir. Çox yemək böyrək daşlarına səbəb ola biləcək kalsium okslat yaranmasına yol aça bilər. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman oksalik asit kalsium ilə birləşir və bağırsaqlarda həll olunmayan duzlar yaradır. Bu duzlar vücud tərəfindən kalsium sovrulmasını sürətləndirir.

Necə istifadə etmək doğru hesab edilir?
İspanağın faydaları və zərərləriİlk olaraq yarpaqları bol su ilə yuyulur və bir müddət sirkəli suda saxlanılmalıdır. Çiy və ya bişmiş olaraq mütəmadi istifadə edilməlidir ki, faydaları vücuda daxil ola bilsin.

İspanağı kimlər yeməməlidir?

Tərkibində K vitamin mövcuddur. Bu səbəbdən qanı duruldur. Bu səbəbdən qan duruldan dərmanlardan istifadə edənlər, ürək-damar xəstəliyi olanlar həkim tövsiyəsindən sonra müəyyən miqdarda istifadə edə bilərlər.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 01 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Çuğundurun faydaları və zərərləri

Çoxlu şəfası mövcud olan çuğundur, həftədə ən az bir dəfə istifadə edildiyi zaman daxili orqanların qocalmasını dayandırır, hüceyrə zərərinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir. məlumat verir ki, mütəxəssislər, qırmız

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq


masaj yuxuda bogaz agrisi cinsi xestelikler mede agrisi qarin agrisi
masaj