İshalın səbəbi və müalicəsi
İshal, tez-tez tualetə getmə və nəcisin maye formada çıxarılması ilə xarakterizə edilir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, akut və xronik olaraq iki yerə ayrılır. Adətən müalicə edilməyən, tez-tez su içilməsi və doğru qidalanma vasitəsilə keçən vəziyyətdir.
Akut ishal, nəcisin normadan daha çox və sulu getməsi vəziyyətinin bir neçə gün davam etməsi ilə yaranır. Virus qaynaqlı ya da bakterial bir infeksiya nəticəsində yarana bilər. Qida zəhərlənmələri də akut ishala səbəb ola bilir.
Xroniki ishal isə həftələrlə davam edə bilən hala deyilir. Bağırsaq, çölyak, infeksiya kimi xəstəliklər xroniki ishalın yaranmasının səbəbi ola bilər.
İshal zamanı bəzi əlamətlər görülə bilər:
Qarın ağrısı
Mədə bulantısı
Qusma
Yüksək qızdırma və s.
Bu zaman vücud maye itirir və bərpası üçün çoxlu maye qəbulu əsas şərtdir. Müalicə müddəti, problemin səbəb və müddətinə görə dəyişir.
Xüsusilə yeni doğulan uşaqlarda görülən ishal maye itkisinə yol aça biləcəyi üçün diqqətli olmaq lazımdır.
Kiçik uşaqlarda və körpələrdə ishalla yanaşı bu əlamətlər görülərsə maye itkisinin olması qaçınılmazdır:
Sidiyə az getmək
Ağız quruluğu
Ağlama zamanı göz yaşının axmaması
Gözdə çöküklük
Yuxululuq halı
Yorğunluq
İshal ne ucun olur?
İshalın sebebleri:
Su və qida yoluyla yaranan mikrobik bağırsaq xəstəlikləri
Süd və süd məhsullarına qarşı həssaslıq
Dermanin eks tesirleri
İnfeksiya
Parazitlər
Bağırsağın fəaliyyətini pozan xəstəliklər
İshalın müalicəsi necə edilir?
İshal zamanı maye qəbulu əsas şərtdir. Çünki vücudda maye itkisi yaranır. Maye içərək itkini bərpa edə bilərsiniz. Əgər ishal zamanı maye qəbulu kifayət qədər içilməzsə susuzlaşma yaranar. Bu da həyati təhlükə yarada bilər.
Türk qəhvəsinə sıxılan limonla qarışım əldə edin. Bu qarışım yeyildiyi zaman ishalı dayandırmış olarsınız.
İshal zamanı yaşıl çaydan istifadə faydalıdır. Ancaq iki fincandan artığı içilməməlidir.
İshal üçün ən faydalı tərəvəzlərdən biri kartofdur. Kartof puresi ishalı kəsə bilər.
Qara çayın istifadəsi ishalı dayandıra bilər. Xüsusilə çayın dəmli olması daha da təsirli edəcəkdir.
İshalı kəsmək üçün yağsız düyü plovu yeyilməlidir.
Belə ərəfələrdə sarımsaq yemək tövsiyə edilir. Çünki o təbii antibiotikdir və ishala səbəb yaradan bakteriya və virusları məhv edir.
Qabıqları soyulmuş və püre halına gətirilmiş alma faydalıdır.
İshal zamanı yağlı qidalardan mümkün qədər istifadə etməyin.
Çobanyastığı çayının dəmləməsi bu zaman olduqca faydalıdır.
Asitli içkilərdən uzaq durulmalıdır.
İshal zamanı hər gün banan yemək də tövsiyə edilir.
İshal olan zaman ishala yol açan qidalardan uzaq durulmalıdır. Əks halda vəziyyət daha da şiddətlənər.
DOKTORINFO.AZ