Hansı şokoladı yemək faydalıdır?

Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Tərkibində mövcud olan güclü antioksidant xüsusiyyəti ilə vücuddakı toksinlərin atılmasına dəstək olan tünd şokoladın insan sağlamlığına faydaları çoxdur. Bunların arasında beyin funksiyalarının yaxşılaşdırılması, ürək sağlamlığının dəstəklənməsi, stresi azaltmaq kimi bir çox faydalar mövcuddur.

Bir neçə növü var: südlü, ağ, tünd şokolad və s. Bunları fərqləndirən tərkiblərindəki kakaonun miqdarıdır. Bəyaz şokoladda sadəcə şəkər və kakao yağı mövcuddur. Südlüdə isə süd ya da süd tozu, kakao yağı, kakao, şəkər mövcuddur. Tünd şokoladda isə sadəcə kakao yağı, kakao, şəkər mövcuddur. Şokolad üzərində bir neçə araşdırmalar aparılıb. Buna əsasən həddində istifadə edilən, kakao miqdarı normal olan şokoladın faydalarının çox olduğu bildirilib.

Bəs tünd şokoladın faydaları nələrdir?
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Güclü antioksidantdır – Tünd şokoladın kakao miqdarı nə qədər çoxdursa, həm faydası həm də antioksidant xüsusiyyəti bir o qədər yüksəkdir deməkdir. Yüksək xolesterini aşağı salır, vücuddakı toksinlərin atılmasını təmin edir.

Ürək sağlamlığını qoruyur – Yüksək təzyiqi aşağı salır. Tərkibində yer alan flavanoller sayəsində vücuddakı nitrik oksit istehsalını artırır. Nitrik oksit, qan damarlarının genişlənməsi, qan dövranının sürətlənməsi və qan təzyiqinin düşməsi üçün faydalıdır.

Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır – Beyinə gedən qan axışını sürətləndirir. Yaddaşı gücləndirir. Diqqət əksikliyini aradan qaldırır.

Stresi azaldır – Xoşbəxtlik hormonunun istehsalını dəstəkləyir. Psixoloji sıxıntılar üçün faydalıdır. Endorfin hormonu, dopamin, serotonin və oksitosin maddəsi insanların xoşbəxt olmasını və özünü yaxşı hiss etməsini təmin edir.

Qan təzyiqini nizamlayır – Yüksək təzyiqi aşağı salır. Qan damarlarını genişləndirir. Bu səbəbdən yarana biləcək xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır.
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Piylənmə riskini aşağı salır – Həzm sisteminin düzgün fəaliyyətini təmin edir. Normal çəkidə qalmağa kömək edir. Piylənmə riskini aşağı salır.

Bağırsaq sağlamlığını qoruyur – Bağırsaqlarda yararlı olaraq bilinən Lactobacillus və Bifidobacterium kimi bakteriyaların sayılarının artmasına dəstək olur. Həmçinin kakaonun tərkibindəki xüsusiyyətləri sayəsində bağırsaq şişləri kimi ciddi xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır.

Dərinin canlı qalmasını təmin edir – Tərkibində yer alan polifenoller dəridəki canlılığı artırır. Qan dövranını sürətləndirir və canlı qalmasını təmin edir.

Bəs zərərləri nələrdir?

Faydalı olsa da həddindən çox istifadəsi tövsiyə edilmir. Çox istifadə edilərsə piylənmə, diabet, yüksək təzyiq, yüksək xolesterin, ürək-damar xəstəlikləri kimi problemlər ortaya çıxa bilər. Bununla yanaşı allergik təsir göstərə bilər. Hansısa allergiya əlaməti görülərsə dərhal yeyilməsi dayandırılmalıdır.
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Tərkibində hansı vitaminlər mövcuddur?

B qrupu vitaminlər

E vitamini

Kalsium

Maqnezium

Potasium

Kükürd

Tünd şokolad gündəlik nə qədər yeyilməlidir?

Gün ərzində ən çox 20-30 qram arasında və ən az tərkibində 60% kakao olan şokolad yeyilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 05 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

Nar çiçəyinin faydaları

Nar çiçəyi nədir?. Nar çiçəyi, Çin tibbində əhəmiyyətli yeri olan, faydaları ilə diqqət çəkən bitki növüdür. xəbər verir ki, nar meyvəsi yaranarkən öncə çiəkləri açar. Nar çiçəkləri gözəl görüntüyə sahib olduqları kimi qid

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

D vitamini olan qidalar

D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs


qarin agrisi goz hekimi mede agrisi tecili yardim
doktorinfo
doktorinfo