Hansı şokoladı yemək faydalıdır?

Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Tərkibində mövcud olan güclü antioksidant xüsusiyyəti ilə vücuddakı toksinlərin atılmasına dəstək olan tünd şokoladın insan sağlamlığına faydaları çoxdur. Bunların arasında beyin funksiyalarının yaxşılaşdırılması, ürək sağlamlığının dəstəklənməsi, stresi azaltmaq kimi bir çox faydalar mövcuddur.

Bir neçə növü var: südlü, ağ, tünd şokolad və s. Bunları fərqləndirən tərkiblərindəki kakaonun miqdarıdır. Bəyaz şokoladda sadəcə şəkər və kakao yağı mövcuddur. Südlüdə isə süd ya da süd tozu, kakao yağı, kakao, şəkər mövcuddur. Tünd şokoladda isə sadəcə kakao yağı, kakao, şəkər mövcuddur. Şokolad üzərində bir neçə araşdırmalar aparılıb. Buna əsasən həddində istifadə edilən, kakao miqdarı normal olan şokoladın faydalarının çox olduğu bildirilib.

Bəs tünd şokoladın faydaları nələrdir?
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Güclü antioksidantdır – Tünd şokoladın kakao miqdarı nə qədər çoxdursa, həm faydası həm də antioksidant xüsusiyyəti bir o qədər yüksəkdir deməkdir. Yüksək xolesterini aşağı salır, vücuddakı toksinlərin atılmasını təmin edir.

Ürək sağlamlığını qoruyur – Yüksək təzyiqi aşağı salır. Tərkibində yer alan flavanoller sayəsində vücuddakı nitrik oksit istehsalını artırır. Nitrik oksit, qan damarlarının genişlənməsi, qan dövranının sürətlənməsi və qan təzyiqinin düşməsi üçün faydalıdır.

Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır – Beyinə gedən qan axışını sürətləndirir. Yaddaşı gücləndirir. Diqqət əksikliyini aradan qaldırır.

Stresi azaldır – Xoşbəxtlik hormonunun istehsalını dəstəkləyir. Psixoloji sıxıntılar üçün faydalıdır. Endorfin hormonu, dopamin, serotonin və oksitosin maddəsi insanların xoşbəxt olmasını və özünü yaxşı hiss etməsini təmin edir.

Qan təzyiqini nizamlayır – Yüksək təzyiqi aşağı salır. Qan damarlarını genişləndirir. Bu səbəbdən yarana biləcək xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır.
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Piylənmə riskini aşağı salır – Həzm sisteminin düzgün fəaliyyətini təmin edir. Normal çəkidə qalmağa kömək edir. Piylənmə riskini aşağı salır.

Bağırsaq sağlamlığını qoruyur – Bağırsaqlarda yararlı olaraq bilinən Lactobacillus və Bifidobacterium kimi bakteriyaların sayılarının artmasına dəstək olur. Həmçinin kakaonun tərkibindəki xüsusiyyətləri sayəsində bağırsaq şişləri kimi ciddi xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır.

Dərinin canlı qalmasını təmin edir – Tərkibində yer alan polifenoller dəridəki canlılığı artırır. Qan dövranını sürətləndirir və canlı qalmasını təmin edir.

Bəs zərərləri nələrdir?

Faydalı olsa da həddindən çox istifadəsi tövsiyə edilmir. Çox istifadə edilərsə piylənmə, diabet, yüksək təzyiq, yüksək xolesterin, ürək-damar xəstəlikləri kimi problemlər ortaya çıxa bilər. Bununla yanaşı allergik təsir göstərə bilər. Hansısa allergiya əlaməti görülərsə dərhal yeyilməsi dayandırılmalıdır.
Hansı şokoladı yemək faydalıdır?Tərkibində hansı vitaminlər mövcuddur?

B qrupu vitaminlər

E vitamini

Kalsium

Maqnezium

Potasium

Kükürd

Tünd şokolad gündəlik nə qədər yeyilməlidir?

Gün ərzində ən çox 20-30 qram arasında və ən az tərkibində 60% kakao olan şokolad yeyilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 05 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Şalfeyin faydaları

Adaçayı nədir?. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. xəbər verir ki, adaçayı, digər adı ilə sürvə dünya mətbəxlərində çox istifadə edilən aromaya sahib bitki növüdür. Bəzi insanlar rus dilindən götürülm

Quava meyvəsi faydaları

Orta Amerika, Hindistan başda olmaq üzrə bir çox tropikal və subtropikal bölgədə yetişən quava meyvəsi, quava ağacından əldə edilən qabıqlı bir meyvədir. Oval formalı, rəngi açıq yaşıl və ya sarıdır. xəbər verir ki, antioksidan

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Nanə çayının faydaları və zərərləri

Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə

Qaraciyərə faydalı qidalar

Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Darçının bilmədiyiniz faydaları və zərərləri

Bir çox ədviyyatlar kimi darçının da insan sağlamlığı üçün faydaları bitib tükənməzdir. Cinnamomum adı verilən ağacların iç qabıqlarından əldə edilir. Gözəl qoxusunu və dadını verən isə yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adlandırıla


masaj yuxuda hamilelik testi bogaz agrisi dis agrisi qarin agrisi
masaj
is elanlari