Goji berrinin faydaları və zərərləri

Goji berrinin faydaları və zərərləriGoji berri, Çin, Tibet kimi Asiya tərəflərində yetişən meyvədir. Bu meyvənin şirin və yüngül dadı var. Çində tibbi məqsədlə istifadə edilir. Vitamin və mineral cəhətdən zəngindir. Tərkibində C vitamini, dəmir, sink, beta-karoten mövcuddur. Antioksidantdır. Bu və lif tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. Çiy olaraq istifadə edilməlidir. Ancaq qurudulmuş, bişmiş formalarında da təqdim edilir.

Faydaları nələrdir?

İmmuniteti gücləndirir: Tərkibində olan A və C vitamini müxtəlif problemlərin qarşısını almağa kömək olur.

Göz sağlamlığı üçün faydalıdır: Tərkibində olan karotenoidlər göz sağlamlığını qoruyur.

Dəri üçün faydalıdır: Dəridə meydana gələn problemləri aradan qaldırmağa kömək edir, günəşin zərərli şüalarına qarşı qoruyur.

Ürək sağlamlığını qoruyur.

Xərçənglə mübarizədə kömək edir: Tərkibində olan C vitamini, xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparır. Antioksidant sayəsində şiş böyüməsi zəifləyir və zərərli maddələrin bədəndən atılmasına dəstək olur.

Sümük sağlamlığına faydalıdır: Tərkibində yer alan minerallar sayəsində sümük sağlamlığı üçün faydalıdır.

Streslə mübarizədə effektlidir: Goji berri mütəmadi olaraq istifadə edildiyi zaman sağlamlıq üçün faydalıdır. Stresi azaldır, yuxu keyfiyyətini artırır.

Qan şəkəri miqdarını tənzimləyir: Tərkibində mövcud olan polissakkaritlər vasitəsilə qan şəkəri səviyyələrini tənzimləyir.

Goji berrinin faydaları və zərərləriNecə istifadə edilir?

Təzə ya da qurudulmuş vəziyyətdə bu formada istifadə edilə bilər:

Qurudulmuş Goji berri, qatıq, salatlara əlavə edilir. Şirniyyatlarda da istifadə edilir.

Yulaf əzməsinə də əlavə edilə bilər.

Goji berri, fındıq, badam kimi ləpələrlə qarışdırılıb istifadə edilir.

Çay olaraq da istifadə edilir. Qaynar suya əlavə edilib dəmlənilir və daha sonra içilir.

Yeməklərə də əlavə edilir. Ancaq diqqət edilməlidir ki, çox yeyilməsin.

Goji berrinin zərərləri nələrdir?
Goji berrinin faydaları və zərərləriFaydalı olsa da bəzi insanların istifadəsi zamanı zərərli ola bilər.

Bu meyvə qan durulandırıcı, antibioktiklər kimi bəzi dərmanlar ilə reaksiyaya girərək əks təsirlərə yol aça bilər.

Allergik reaksiya yarada bilər. Qaşıntı, qızarıqlıq, nəfəs darlığı kimi simptomlar yaranarsa istifadəyə son qoyulmalıdır.

Mədə narahatçılığı yarada bilər. Mədə bulantısı, qusma, ishal kimi əlamətlər görülərsə mütəxəssisdən dəstək almaq tövsiyədir.

Çox istifadəsi zamanı qan şəkərinə təsir edir, şəkər xəstələri üçün problem yarada bilər.

Həddindən çox yeyildiyi zaman ürəyin sürətli döyünməsi, yuxu pozuntuları yarana bilər. Gün ərzində 35-40 qram istifadə edilməlidir. Qurudulan Goji berri isə bir ovucdan artıq yeyilməməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 26 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus

Əncir qurusunun faydaları və zərərləri

Əncir qurusu, vitamin və mineral baxımından zəngin qida qaynağıdır. İnsanlar tərəfindən bol şəkildə istifadə edilir. Əncirin tez yeyilməsi uyğundur, çünki tez xarab olan meyvədir. Ancaq qurudulmuş ənciri uzunmüddətli istifad

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Zəncəfilin faydaları və zərərləri

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Kartof qabığının faydaları

Kartof insan orqanizmi üçün faydalı tərəvəz hesab edilir. Aparılan araşdırmalara görə, kartofun özü qədər də qabıqları da faydalıdır. Bəs kartof qabığının faydaları nələrdir?. Kartof qabığının çayından istifadə edərək bi

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu


masaj yuxuda dis agrisi babasil mualicesi tecili yardim bogaz agrisi
masaj
is elanlari