Goji berrinin faydaları və zərərləri

Goji berrinin faydaları və zərərləriGoji berri, Çin, Tibet kimi Asiya tərəflərində yetişən meyvədir. Bu meyvənin şirin və yüngül dadı var. Çində tibbi məqsədlə istifadə edilir. Vitamin və mineral cəhətdən zəngindir. Tərkibində C vitamini, dəmir, sink, beta-karoten mövcuddur. Antioksidantdır. Bu və lif tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. Çiy olaraq istifadə edilməlidir. Ancaq qurudulmuş, bişmiş formalarında da təqdim edilir.

Faydaları nələrdir?

İmmuniteti gücləndirir: Tərkibində olan A və C vitamini müxtəlif problemlərin qarşısını almağa kömək olur.

Göz sağlamlığı üçün faydalıdır: Tərkibində olan karotenoidlər göz sağlamlığını qoruyur.

Dəri üçün faydalıdır: Dəridə meydana gələn problemləri aradan qaldırmağa kömək edir, günəşin zərərli şüalarına qarşı qoruyur.

Ürək sağlamlığını qoruyur.

Xərçənglə mübarizədə kömək edir: Tərkibində olan C vitamini, xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparır. Antioksidant sayəsində şiş böyüməsi zəifləyir və zərərli maddələrin bədəndən atılmasına dəstək olur.

Sümük sağlamlığına faydalıdır: Tərkibində yer alan minerallar sayəsində sümük sağlamlığı üçün faydalıdır.

Streslə mübarizədə effektlidir: Goji berri mütəmadi olaraq istifadə edildiyi zaman sağlamlıq üçün faydalıdır. Stresi azaldır, yuxu keyfiyyətini artırır.

Qan şəkəri miqdarını tənzimləyir: Tərkibində mövcud olan polissakkaritlər vasitəsilə qan şəkəri səviyyələrini tənzimləyir.

Goji berrinin faydaları və zərərləriNecə istifadə edilir?

Təzə ya da qurudulmuş vəziyyətdə bu formada istifadə edilə bilər:

Qurudulmuş Goji berri, qatıq, salatlara əlavə edilir. Şirniyyatlarda da istifadə edilir.

Yulaf əzməsinə də əlavə edilə bilər.

Goji berri, fındıq, badam kimi ləpələrlə qarışdırılıb istifadə edilir.

Çay olaraq da istifadə edilir. Qaynar suya əlavə edilib dəmlənilir və daha sonra içilir.

Yeməklərə də əlavə edilir. Ancaq diqqət edilməlidir ki, çox yeyilməsin.

Goji berrinin zərərləri nələrdir?
Goji berrinin faydaları və zərərləriFaydalı olsa da bəzi insanların istifadəsi zamanı zərərli ola bilər.

Bu meyvə qan durulandırıcı, antibioktiklər kimi bəzi dərmanlar ilə reaksiyaya girərək əks təsirlərə yol aça bilər.

Allergik reaksiya yarada bilər. Qaşıntı, qızarıqlıq, nəfəs darlığı kimi simptomlar yaranarsa istifadəyə son qoyulmalıdır.

Mədə narahatçılığı yarada bilər. Mədə bulantısı, qusma, ishal kimi əlamətlər görülərsə mütəxəssisdən dəstək almaq tövsiyədir.

Çox istifadəsi zamanı qan şəkərinə təsir edir, şəkər xəstələri üçün problem yarada bilər.

Həddindən çox yeyildiyi zaman ürəyin sürətli döyünməsi, yuxu pozuntuları yarana bilər. Gün ərzində 35-40 qram istifadə edilməlidir. Qurudulan Goji berri isə bir ovucdan artıq yeyilməməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 26 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Qarağatın faydaları

Qarağat bitkisi vitaminlərlə zəngindir. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, tərkibi A, K,B5, B6, B1, B2, PP, H, C vitaminləri ilə zəngindir. Bundan əlavə tərkibində təbii turşular, pektin maddəsi, efi

Kivinin faydaları və zərərləri

Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Kətan toxumunun faydaları və zərərləri

Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan

E vitamininin faydaları

E vitamini, vücudun gündəlik funksiyalarının yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli olan tokoferol olaraq da adlandırılan təməl vitamin növlərindən biridir. xəbər verir ki, A, D, K vitaminləri kimi E vitamini də yağda həll olu

Çobanyastığı çayının faydaları

Çobanyastığı çayı, bu bitkinin çiçəklərinin qurudulması nəticəsində əldə edilən və vücuda müxtəlif faydaları olan içkidir. xəbər verir ki, antioksidant xüsusiyyəti ilə ürək-damar xəstəlikləri ilə yanaşı müxtəlif xəstəliklər

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir


masaj yuxuda cinsi xestelikler mede agrisi goz hekimi hamilelik testi
masaj