Bayram günü yediklərinizə diqqət edin! - Türkiyəli həkim
Mədə xəstəliklərinin və qanda şəkərin qəfil yüksəlməsinin qarşısını almaq üçün həmişə olduğu kimi Yeni il günü də az miqdarda, tez-tez yemək lazımdır.
Axar.az xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Tuba Ustaoğlu deyib.
"Sevdiklərimizlə birgə xoş gecə keçirmək üçün hər birimiz diqqətlə hazırlaşırıq. Buna görə də gün ərzində çox az qidalanır və özümüzü gecəyə saxlayırıq. Uzun müddətlik ac qalandan sonra çox yemək isə edilən ən böyük yanlışlardan biridir", - o bildirib.
T.Ustaoğlu deyib ki, yemək seçərkən insanlar diqqətli olmalıdır:
"Əvvəla ət, toyuq, balıq tərkibli yeməklərin yağ miqdarı və bişirmə üsuluna diqqət etmək lazımdır. Bunların yanında zeytunyağlı tərəvəz yeməkləri hazırlana bilər. Ayrıca süfrəmizdə mayonezi bol olan yeməklərdənsə, mövsüm tərəvəzləri ilə az yağlı salatlar hazırlana bilər. Qızartma üsulu ilə hazırlanan qəlyanaltılara gəlincə, onları qatıq, pendir, noxud əlavə edilmiş salat və qəlyanaltılarla əvəzləmək olar. Qan şəkəri balansı üçün makaron yerinə düyü və bulqur plovu tövsiyə edilir. Yeməklərin sayı çox olsa belə, yağ və duz tərkibinə, yeyilən miqdarına diqqət edərək bu yeməkləri istehlak etmək daha məqsədəuyğundur".
Həkim qeyd edib ki, yemək arasında qazlı içkilər əvəzinə ayran və evdə hazırlanan az şəkərli meyvə suları içmək olar:
"Ac qarına spirtli içki istifadəsi də tövsiyə edilmir. Çünki bu mədəyə ziyandır.
Atışdırma olaraq istehlak edilən çips kimi məhsullar yüksək yağ ehtiva etdiyi üçün duzsuz qoz-fındıq, quru meyvə, şabalıd kimi qidalara, şirniyyat istehlakında isə südlü və meyvəli desertlərə üstünlük verilməlidir".
DOKTORINFO.AZ Portağal və qabığının faydaları
Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə
D vitamini olan qidalar
D vitamini, vücudumuzun sağlam inkişafı üçün kritik əhəmiyyətə sahibdir. Günəş vitamini olaraq da bilinir. Sağlam sümüklərdən immun sisteminin inkişafına qədər bir çox orqan üçün təsirlidir. Vitamin tərkibli qidalar siyahıs
Tut qurusunun faydaları və zərərləri
Həm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalı
Kivinin faydaları və zərərləri
Qış aylarında çox istifadə edilən meyvələrdən biri olan kivi, C və K vitamini cəhətdən olduqca zəngindir. Kivinin faydalarından bəhs edərkən sağlamlıq cəhətdən olduqca yararlı meyvə olması diqqətə çatdırılmalıdır. Tərkibind
Zoğalın faydaları
Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qan artıran qidalar
Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama
Nanə çayının faydaları və zərərləri
Yeməklərə dad verən gözəl qoxusu ilə sakitləşdirici təsiri olan nanə, ədviyyat olaraq da istifadə edilir. Rahatlaşdırıcı təsiri mövcuddur. Bir çox sahədə istifadə edilən nanə, alternativ tibdə, parfümeriyada da üstünlük verilə
Qaraciyərə faydalı qidalar
Qaraciyər, vücudun ən böyük orqanı olması ilə yanaşı özünü yeniləyə bilən tək orqan olması ilə həyati əhəmiyyət kəsb edir. Qarın boşluğunun sağ üstündə yer alır. xəbər verir ki, qaraciyərin funksiyasını normal yeriyə yetirməs
Feyxoanın faydaları
Feyxoa insan sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvələrdən biridir. Qida dəyəri olduqca zəngindir. xəbər verir ki, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar mövcuddur. Feyxoa meyvəsinin qida dəyərləri:. Feyxoa, aşağı kaloril