Armudun faydaları və zərərləri
 
Armud, həm böyüklərin, həm də uşaqların sevərək yediyi meyvələrdən biridir. Armud ağacı 13 metr kimi yüksəkliyə çatdığı üçün dünyadakı ən vacib meyvələrdən biri sayılır. Ləzzəti ilə yanaşı tərkibi də olduqca vacibdir.
 
 Bəs faydaları nələrdir?
 
 Arıqladan meyvələrdən hesab edilir. Lif qaynağı yüksək olduğundan tox tutur və yemək yemə istəyini azaldır. Pəhriz saxlayanlar üçün bu meyvə əla seçimdir.
 
 Xərçəngə qarşı mübarizə aparır. Bu növ hüceyrələrin yaranmasını və artmasının qarşısını alır.
 
 İmmunitet sistemini gücləndirir. Antioksidantdır. Bu səbəbdən qış aylarında meydana gələn qrip kimi infeksiyalarda vücudu qoruyaraq gücləndirir.
 
 Həzm sisteminin fəaliyyətini tənzimləyir.
 
 Ürək sağlamlığının dostudur.
 
 Sümükləri gücləndirir, qan dövranını sürətləndirir.
 
 Kalsium tərkibi ilə uşaqların böyümə çağında çox yeməsi tövsiyə edilir.
 
 Diabet xəstələrinə istifadəsi tövsiyə edilir.
 
 
Nəfəs darlığı problemini yaşayan insanlar bu meyvədən rahatlıqla istifadə edə bilərlər.
 
 Yüksək qızdırmanı aşağı salmağa kömək edir.
 
 Zərərləri nədir?
 
 Armudun xüsusi zərəri yoxdur. Ancaq çox istifadə edildiyi zaman bəzən əks göstərişlər ola bilər. Tərkibində şəkər olduğundan çox istifadə zamanı şəkəriniz yüksələ bilər. Bununla yanaşı təzyiq də yüksələ biləcəyindən çox istifadə də düzgün deyil. Həmçinin çox yemək ishala yol aça bilər.
 
 Armud arıqladır?
 
 Tək armudla arıqlamaq fikri düzgün deyildir. Arıqlamaq istəyən şəxslər qidalarla yanaşı bu meyvədən rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Tərkibində yüksək miqdarda lif mövcuddur. Bu səbəbdən pəhriz saxlayanlara dəstək olur.
 
 
A, C, B, K vitaminlərlə yanaşı fol turşusu, maqnezium, liflə zəngindir. Bunlar insan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Dəri sağlamlığı, sümük və əzələ sağlamlığından həzm sisteminə qədər, həmçinin qadın xəstəlikləri kimi bir çox sağlamlıq problemləri zamanı armud istifadəsi tövsiyə edilir.
 
 Hamiləlikdə armud yemək olar?
 
 Hamiləlikdə armud yemək faydalı və güvənlidir. Lif, antioksidant, vitamin, mineral baxımından zəngin olan armud hamilələr üçün çox faydalıdır. İlk 3 ayda fol turşusu ehtiyacını təmin etmək üçün armud seçilən ən yaxşı meyvələrdəndir.
 
 Gün ərzində 1-2 armud yemək tövsiyə edilir.
 
DOKTORINFO.AZ Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
 Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
 Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
İtburnunun faydaları və zərərləri
 İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
 Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Xurmanın faydaları və zərərləri
 Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
 Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Qozun faydaları və zərərləri
 Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Zoğalın faydaları
 Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qan artıran qidalar
 Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama