Armudun faydaları və zərərləri

Armudun faydaları və zərərləriArmud, həm böyüklərin, həm də uşaqların sevərək yediyi meyvələrdən biridir. Armud ağacı 13 metr kimi yüksəkliyə çatdığı üçün dünyadakı ən vacib meyvələrdən biri sayılır. Ləzzəti ilə yanaşı tərkibi də olduqca vacibdir.

Bəs faydaları nələrdir?

Arıqladan meyvələrdən hesab edilir. Lif qaynağı yüksək olduğundan tox tutur və yemək yemə istəyini azaldır. Pəhriz saxlayanlar üçün bu meyvə əla seçimdir.

Xərçəngə qarşı mübarizə aparır. Bu növ hüceyrələrin yaranmasını və artmasının qarşısını alır.

İmmunitet sistemini gücləndirir. Antioksidantdır. Bu səbəbdən qış aylarında meydana gələn qrip kimi infeksiyalarda vücudu qoruyaraq gücləndirir.

Həzm sisteminin fəaliyyətini tənzimləyir.

Ürək sağlamlığının dostudur.

Sümükləri gücləndirir, qan dövranını sürətləndirir.

Kalsium tərkibi ilə uşaqların böyümə çağında çox yeməsi tövsiyə edilir.

Diabet xəstələrinə istifadəsi tövsiyə edilir.
Armudun faydaları və zərərləriNəfəs darlığı problemini yaşayan insanlar bu meyvədən rahatlıqla istifadə edə bilərlər.

Yüksək qızdırmanı aşağı salmağa kömək edir.

Zərərləri nədir?

Armudun xüsusi zərəri yoxdur. Ancaq çox istifadə edildiyi zaman bəzən əks göstərişlər ola bilər. Tərkibində şəkər olduğundan çox istifadə zamanı şəkəriniz yüksələ bilər. Bununla yanaşı təzyiq də yüksələ biləcəyindən çox istifadə də düzgün deyil. Həmçinin çox yemək ishala yol aça bilər.

Armud arıqladır?

Tək armudla arıqlamaq fikri düzgün deyildir. Arıqlamaq istəyən şəxslər qidalarla yanaşı bu meyvədən rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Tərkibində yüksək miqdarda lif mövcuddur. Bu səbəbdən pəhriz saxlayanlara dəstək olur.
Armudun faydaları və zərərləriA, C, B, K vitaminlərlə yanaşı fol turşusu, maqnezium, liflə zəngindir. Bunlar insan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Dəri sağlamlığı, sümük və əzələ sağlamlığından həzm sisteminə qədər, həmçinin qadın xəstəlikləri kimi bir çox sağlamlıq problemləri zamanı armud istifadəsi tövsiyə edilir.

Hamiləlikdə armud yemək olar?

Hamiləlikdə armud yemək faydalı və güvənlidir. Lif, antioksidant, vitamin, mineral baxımından zəngin olan armud hamilələr üçün çox faydalıdır. İlk 3 ayda fol turşusu ehtiyacını təmin etmək üçün armud seçilən ən yaxşı meyvələrdəndir.
Gün ərzində 1-2 armud yemək tövsiyə edilir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 24 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Ana südünün faydaları

Saymaqla bitməyəcək qədər faydası olan ana südü, həm pul tələb etməyən, həm də hər zaman yeni və ideal istilikdə olan qidadır. xəbər verir ki, həkimlər ilk 6 ayda sadəcə ana südü ilə qidalanmağın, süd verməyin 2 yaşa qədə

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Laktozasız südün faydaları

Süd və süd məhsullarının sağlam qidalanma adına önəmli olduğu qeyd edilir, ancaq laktoza intoleransı, süd və süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar heyvan mənşəli südlər istifadə etmirlər. Laktozasız süd nədir?. Digə

Kaktus meyvəsinin faydaları

Kaktus meyvəsi, yüksək antioksidant, vitamin və mineral tərkibi ilə önə çıxar. xəbər verir ki, C vitamini, immun sistemini gücləndirərkən, beta karoten göz sağlamlığını qoruyur. Lif tərkibi sayəsində həzmi tənzimləyər v

Nar qabığının faydaları

Hər mövsüm meyvəsini öz zamanınızda yemək insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Nar kimi onun qabığı da faydalıdır. xəbər verir ki, adətən meyvə qabığı yeyildikdən sonra qabığı atılır. Aparılan araşdırmalara görə, meyv

Daha şəfalı ancaq bahalı qida... "Pekan qozu"nun adi qozdan fərqi nədir?

Təbiətin möcüzələrini saymaqla bitməz. Onlardan biri şəfalı xüsusiyyətlərə sahib olan ağacda yetişən pekan(Yapon) qozudur. Dünyada "Pekan" olaraq bilinən bu bitki növünün veteni Amerikadır. Sərt qabıqlı meyvə ola

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Cəfərinin faydaları nələrdir?

Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla


masaj yuxuda mede agrisi cinsi xestelikler qarin agrisi hamilelik testi
masaj