Yemək bişirərkən nələri yanlış edirik? - İnsan sağlamlığına təhdid olan davranışlar
Azərbaycan mətbəxi olduqca fərqli və rənglidir. Yeməklərin dadları isə bir çox ölkədə məşhurdur.
Bəs yemək bişirən zaman onun dadı ilə yanaşi hazırlanma qaydasına da diqqət edirikmi?
Doktorinfo.az xəbər verir ki, bəzi mütəxəssislər yemək bişirən zaman səhvliklərə yol verildiyini diqqətə çatdırırlar. Yanlış bişirilən yemək sağlamlığa olduqca faydalı ola biləcəyi halda zərərli ola bilər.
Bəs yemək hazırlayan zaman nələri yanlış edirik və ya nələrə diqqət etməliyik?
Balıq təbii omeqa qaynağı, insan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır.
Ancaq una batıraraq hazırlamaq yanlışdır. Buna səbəb isə bu formada bişirilən zaman kansoregen miqdarinin artmasıdır.
Bu, insan və heyvanlarda xərçəng xəstəliyinə sebeb ola bilən maddədir. Aparılan araşdırmalara görə, kansoregen, xərçəngi daha da ağırlaşdırır.
Edilən digər yanlışlardan biri isə supun bişirilmə anıdır. Belə ki, ilkin hazırlanma qaydasında soğan yağda qovrulur. Mütəxəssislər isə bunun yanlış olduğunu dilə gətirirlər. Supların aşağı odda hazırlanması tövsiyə edilir. Yüksək odda bişirilən zaman istifadə edilən ətin və tərəvəzlərin qida dəyəri aşağı düşür və nəticədə vitaminlər məhv olur. Bunun yerinə soğan yağda az qovrulmalı, qızardılmamalı, tərəvəzlər isə rəndələnməlidir. Həmçinin supun hazırlanmasında ət, toyuq sularından istifadə tövsiyə edilir.
Hazır qidaları almaq və bişirərək yemək tövsiyə edilmir. Belə ki, çox zaman hazır olduğu üçün alınan naqetlər, insan sağlamlığına təhdid ola bilər. Mənşəyi və hazırlanma zamanı dəqiq məlum olmayan belə qidaları bişirmək tövsiyə edilmir.
Bununla yanaşı hazırlanan yeməklərin yenidən isidilməsi məsləhət deyil. Bu zaman vitamin tərkibi məhv olur və yenidən isidilməyə qəruz qaldığı üçün insan sağlamlığına faydadan çox zərər verir.
DOKTORINFO.AZ Dırnaq göbələyi nədir və necə mübarizə aparmalı?
Dırnaq göbələyi, geniş yayılmış göbələk infeksiyasıdır. Əl və ayaq dırnaqlarının uc qisminin altında başlaya bilər. Bu, irəliləyən bir vəziyyətdir. İnfeksiya irəlilədikcə dırnaqda solğun rəng, qalınlaşma, kənarlardan parçalanm
Dil yarasının səbəbləri və müalicəsi
Ağız yaraları cəmiyyətdə tez-tez görülən sağlamlıq problemləri arasında yer alır. Müxtəlif xəstəliklərin əlaməti olaraq ortaya çıxan dil yaraları, xüsusilə ağız və diş gigiyenasına düzgün qulluq edilməyən zaman da yaran
Hepatit B peyvəndi
Hepatit B peyvendi nedir?. Hepatit B peyvəndi, hepatit B virusuna qarşı yoluxma olma riskini azaldan və xəstəliyə qarşı antikor istehsal edərək qoruyuculuğu təmin edən güclü peyvənddir. xəbər verir ki, körpələrdə doğuşda
Uşaqlarda öskürək zamanı nə etməli?
Uşaqlarda öskürək ancaq qışda deyil, yaz-yay aylarında da tez-tez rast gəlinir. Əksər zaman üst tənəffüs yolları infeksiyasından qaynaqlansa da altında bir çox səbəb də yata bilər. Uşaqlar nə üçün öskürür?. Öskürək adətə
Parlaq dəri necə əldə edilir?
Hər qadın gözəl və baxımlı dəriyə sahib olmaq istəyər və bunun üçün bir-birindən fərqli üsullar sınayır. xəbər verir ki, gözəl olmaq üçün bahalı məhsullara ehtiyac yoxdur. Derinizi gozellesdirmek ucun ne etmek lazimdir?
Limfa düyünlərinin müalicəsi
Limfadenit, limfa düyünləri ilə əlaqəli olub, çox geniş yayılmış, hər kəsdə rast gəlinən xəstəlikdir. məlumat verir ki, təməlində limfatik sistemin infeksion iltihabi zədələnməsi durur. Adətən əksər zaman öz-özünə keçib gedir
Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?
Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla
Hərbi xidmətə yararsız xəstəliklər
Kişilər müəyyən müddət üçün hərbi xidmətə yollanırlar. xəbər verir ki, hərbi vəzifələrin yerinə yetirilməsinə maneə olan bir sıra xəstəliklər mövcuddur. Herbi xidmete yararsiz xestelikler hansilardir?. "Xəstəliklər cədvəli"nd