Marketlərdə orqanizmi məhv edən 20 ən zərərli qida

Marketlərdə orqanizmi məhv edən 20 ən zərərli qidaMarketdə satılan ərzaq məhsulları adına, dadına görə yox, tərkibindəki əlavə qatqı maddələrə görə dəyərləndirilməlidir. Hazırda əlavə qatqısız qida tapmaq mümkün olmasa da, bəzi maddələr var ki, o, insan orqanizminə düşüb çoxaldıqca, getdikcə dəhşətli fəsadlara səbəb olur.
Axar.az Medicin.az-a istinadən həmin məhsulları təqdim edir.
1. Natrium qlütamat - qlutamin turşusu duzudur. Məhsulların etiketində E621 kodu ilə yazılır. Bütün market məhsullarında var. Əlavə dad, duzluluq verir. Pendirlər, balıq, ət məhsulu. kolbasa, konservlər, çips və s.
2. Şəkər əvəzləyiciləri. Bu maddəni qəbul edəndən sonra orqanizmdə güclü aclıq hissi yaranır, maddələr mübadiləsi pozulur. Heç vaxt şəkər əvəzləyicisi almayın.
3. Transyağlar. Dükanlarda satılan və "72,5%" göstərilən "kərə yağları" əslində transyağlardır. Kərə yağı heç bir halda 82,5%-dən aşağı olmur.
4. Hisə verilmiş kolbasalar. Bu kolbasalar hisə verilmir, xüsusi "hisəvermə" maddəsindən istiadə olunur.
5. 2 aydan artıq saxlama müddəti olan süd məhsulları.
6. Plastik qablarda mayonez. Belə mayonezdəki sirkə plastik qabı içəridən əridir, zəhərli qarışıq yaradır.
7. Qarğıdalı çöpləri və "şəkər pambığı". Şəkər 140 dərəcədə yandığı üçün bu "qida"larda şəkər əvəzləyicilərindən istifadə olunur.
8. Kimyəvi qarışıqlı sıyıq və şorbalar.
9. Marmelad. Dükanlarda satılan marmeladın tərkibinin 98 faizi kimyəvi əlavələr, dadlandırıcılar və konservantlardır.
10. Cemlər. Tərkibində normadan dəfələrlə artıq antiturşular var. Əsl mürəbbə və ya cem heç vaxt bu qədər saxlana bilməz.
11. "Doktor" kolbasası. Belə kolbasa, paştet, sosis və sardelkalar soyad, suiti piyi, donuz əti, donuz dərisi və s.-dən ibarətdir.
12. Vetçina. Dükanlardla satılan vetçinanın 95 faizi ona həcm verən geldən ibarətdir.
13. Mövsümdən əvvəl və ya sonra satılan bibər. Tam gen-modifikasiyaya uğradılmış "qida"dır.
14. Qışda çiyələk. İsrail kimi qışda çiyələk yetişən ölkədə yaşamırsınızsa, belə çiyələyi əsla almayın.
15. Dondurma. İndi satılan dondurmaların 99 faizi sırf essenssiyadan hazırlanır və onun tərkibində təbii süd olmur.
16. Qablaşdırılmış keks və ruletlər. Aylarla saxlanan bu kekslər çox zərərlidir.
17. Şokolad konfetləri. Bu konfetlərin tərkibinin 90 faizi kimyəvi maddələr, boyalar və dadlandırıcılardır.
18. Tez əriyən qəhvələr. Bu qəhvə hormonal fəsadlar yaradır.
19. Ətirli çaylar.
20. Ketçup, souslar, əlavələr. Tərkibdə ifratt dərəcədə konservantlar, boyalar və kimyəvi maddələr var.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 12 iyun 2023

Oxşar xəbərlər

D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?

Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək

Badamın faydaları

Tərkibi bir çox vitaminlərlə zəngin olan badamın faydaları tükənməzdir. xəbər verir ki, ləzzəti ilə bir çox insan tərəfindən bəyənilərək yeyilir və həmçinin hazırlanan şirniyyatlarda istifadə edilir.Gündə 25 ədəd çiy olara

Lifli qidalar nədir?

Yanlış həyatın təməl daşlarından biri tarazlı qidalanmamadır. xəbər verir ki, bu tarazlığın əhəmiyyətli bir parçası olan lifli qidalar, həzm sisteminin dostudur və ümumi sağlamlıq üçün həyatı əhəmiyyətə sahibdir. Qəbizliyi

Düyü suyunun faydaları

Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax

Qatıqotunun faydaları

Xalq arasında yapışqan otu, sünnətlik otu kimi adlarla da bilinən qatıqotunun tarixi çox öncəyə dayanır. xəbər verir ki, pendir kimi qidaların hazırlanmasında istifadə edildiyindən bu adla səsləndirilir. Bitkisəl müalicələrd

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Yayda yeyiləcək qidalar

İsti yay fəslinin gəlməsi ilə yanaşı qidalanmada da dəyişikliklər etməyin əhəmiyyəti gəlib çatdı. Bəziləri diqqət yetirməyərək yediyi qidalar qışda zərər verməsə də yay fəslində zəhərlənmə ilə nəticələnə bilər. Çünki istinin

Xiyarın faydaları

Xiyar, insan orqanizmi üçün əhəmiyyətli tərəvəzlərdən biridir. Xiyarın tərkibində insan vücudu üçün vacib olan 95% su mövcuddur. xəbər verir ki, xiyarı davamlı yemək böyrək daşlarının yaranmasının qarşısını da alır. Xiya


bogaz agrisi mede agrisi babasil mualicesi boyrek agrisi
doktorinfo
doktorinfo