Ananasın faydaları və zərərləri
 
Olduqca ləzzətli olan ananasın xarici qismi tikanlı qabıq formasındadır, baş qismi isə yaşıl iri yarpaqlıdır. Olduqca qidalandırıcı və ləzzətli meyvədir. Tərkibində bol miqdarda C vitamini mövcuddur. Ürək narahatçılığı və xərçəng kimi xəstəliklərin yaranma riskini aşağı salır. Ananasın insan sağlamlığı üzərində faydaları olduqca çoxdur. Eyni zamanda saç sağlamlığı, dəri, sümük inkişafı üçün də çox faydalıdır. Ananas, bişmiş və ya çiy formada yeyilir.
 
 Ananasın növləri nələrdir?
 
 8 dəyişik növü mövcuddur. Növləri içində ən çox bilinən növü, ananas Comosus olaraq adlandırılır. İnsan sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Dünyanın müxtəlif yerlərdə yetişdirilir. Meyvəsi və ananas suyu içərisində 16 fərqli mineral mövcuddur. Bu vitamin və minerallar infeksiyaların azalmasına və sümüklərin qüvvətlənməsinə təsir göstərir.
 
 
Ananasın faydalarını təqdim edirik:
 
 Antioksidantdır: Qida dəyəri olduqca çoxdur. Bu səbəbdən tərkibində antioksidant mövcuddur. İstifadə edildiyində bədənin oksidatif stresin qarşısını almağa kömək edir. Hüceyrənin tükənməsinə səbəb olan bəzi molekullar mövcuddur. Ürək problemləri, şəkər və bəzi xərçəng növləri meydana gələ bilər. Belə xəstəliklər riskini azaldır.
 
 Həzm sisteminə kömək olur: Ananas, lif və su mövcuddur. Bu səbəbdən qəbizliyin yaranmasının qarşısını alır və həzm sistemini tənzimləyir.
 
 Arıqlamağa kömək edir: Tərkibindəki lif ilə tox tutur. Bu səbəbdən arıqlamaq daha rahat olur. Həmçinin maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
 
 C vitamini tərkiblidir: Ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Qrip kimi xəstəliklər zamanı effektli təsirə malikdir. Astma və bronxit əlamətlərini azaldır.
 
 Şəkər xəstəliyinə yaxşı təsir göstərir: Qida dəyəri yüksəkdir. Karbonhidratı tənzimləyir. Doğru miqdarda istifadə etmək əsas şərtdir.
 
 Ananasın zərərləri nələrdir?
 
 
Faydalı olduğu qədər zərəri də mövcuddur. Bu səbəbdən diqqətli istifadə edilməlidir.
 
 Yetişmiş forması alınmalı və yeyilməlidir.
 
 Tam yetişməmiş ananasdan istifadə qusma, səpkilər, ishal yarada bilər.
 
 Bədəndə toksik toplanmasına gətirib çıxara bilər.
 
 Dodaq, dil, ağızda problemlər yarada bilər.
 
 Antibiotik tərkibli dərmanlar istifadə edilirsə yeyilməsi tövsiyə edilmir.
 
DOKTORINFO.AZ Qəhvə içmək faydalıdır ya zərərli?
 Qəhvənin tərkibində yüksək kafein mövcuddur. Bu səbəbdən gündəlik həddindən çox istifadəsi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Yuxu problemindən tutmuş vücudda su itkisinə qədər bir çox narahatçılıqlar yaşana bilər. xəbə
Cəfərinin faydaları nələrdir?
 Cəfəri, həm mətbəxdə ləzzət qatıcı bir ədviyyat olaraq istifadə edilən həm də sağlamlıq cəhətdən bir çox faydası olan bitkidir. xəbər verir ki, A, C, K və E vitaminləri, potassium, kalsium, demir və maqnezium kimi mineralla
İtburnunun faydaları və zərərləri
 İtburnu xalq arasında xüsusilə bitki çayı kimi sevilərək içilir. Qrip və buna bənzər qış xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Bu bitki həmçinin tənəffüs yolu xəstəliklərinə qarşı olduqca faydalıdır. Payız-qış aylarınd
D vitamini qəbulu nə üçün vacibdir?
 Sağlam sümükləri qorumaq üçün D vitamini olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbi sümüyün ilk olaraq dayağı olan kalsium ancaq bu vitaminin varlığında vücud tərəfindən sovrulmasıdır. Günəş işıqlarının, dəridək
Xurmanın faydaları və zərərləri
 Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir
Kətan toxumunun faydaları və zərərləri
 Kətan toxumu, faydaları səbəbiylə qidalanmada əsas yer tutur. Kətan toxumu dedikdə ilk ağıla omega 3 qaynağı gəlir. Görüntüsü ilə küncütə bənzəyir. Həzmi rahat olan qidanın faydaları çoxdur. Kətan toxumu, yağ, lif və antioksidan
Qozun faydaları və zərərləri
 Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu
Zoğalın faydaları
 Zoğal insan orqanizmi üçün faydalı olan qidalardan biridir. xəbər verir ki, dadı ilə bəziləri sevməsə də sağlamlıq üçün olduqca yeyilməsi vacib olan meyvələrdən biridir. Təbii antioksidant olan zoğalın faydaları nələrdir?
Qan artıran qidalar
 Anemiya, qana rəngini verən və oksigenin hüceyrələrə daşınmasını təmin edən protein olan hemoqlabinin normal səviyyənin altına düşməsi vəziyyətidir. xəbər verir ki, qanazlığının bir çox səbəbi ola bilər. Düzgün qidalanmama