Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?

Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?Qış meyvələri, soyuq aylarda sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Bu mövsümdə bolca mövcud olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir.

Doktorinfo.az xəbər verir ki, nar və heyva kimi digər qış meyvələri də antioksidant cəhətdən zəngindir. Beləliklə vücudumuzun xəstəliklərə qarşı gücünü artırır. Qış meyvələrinin yüksək lif tərkibi həzm sisteminiz üçün faydalıdır. Bu mövsümdə istifadə edilən meyvələr, həm ləzzətləriylə həm də qida dəyərləriylə qış aylarının vacib meyvələri arasında yer alır.

Qış meyveleri hansilardir?

Qış aylarında soyuq havalarda birlikdə daha çox enerjiyə ehtiyac duyarıq. İnsan bədəni isitmək üçün daha çox enerji sərf edər. Qış aylarında insanın bədənini immunitet sisteminizi gücləndirməsi gərəklidir. Meyvələrin tərkibində olan vitamin və minerallar ilə insan vücudu güclənir.

Portağal – İmmun sistemini gücləndirən önəmli meyvədir. İçində C vitamini, B vitamini, maqnezium, kalsium, sink, potassium kimi zəngin tərkib mövcuddur.

Portağalın vücuda bir çox faydası vardır. Hüceyrə zədəsinin qarşısını alır. İnsanı mikroorqanizmlərə qarşı da qoruyur.

Alma – Qış aylarının unudulmaz meyvələrindən biri almadır. Qırmızı və yaşıl olmaq üzrə iki növü mövcuddur. Almalar karbonhidratlar və sudan ibarətdir. Almanın içərisində C, A, K, B6, E vitaminlərindən var. Almanın lifli quruluşu mövcud olduğu üçün bağırsaq tənbəlliyinə müsbət təsir göstərir. Alma qanı təmizləyir və həzm sistemi üçün faydalıdır.

Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?Naringi – Vitamin və minerallarla doludur. Tərkibində A, C, B vitamini, kalsium, lif, potassium, dəmir, fosfor kimi sağlamlıq deposu vardır.
Xərçəngə qarşı qoruyur, sümük inkişafı üçün faydalıdır.

Armud, banan, nar, kivi, limon da tərkibi zəngin qış meyvələrindən biridir.

Kivi – C vitamini qaynağıdır. Fol turşusu, potassium, lif tərkibi ilə göz sağlamlığına faydalı təsir göstərir.

Limon – İmmun sistemini qoruyur, dəri sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Dəmir, kalsium, maqnezium və liflə doludur.

Turp, brokoli, kələm, ispanaq, kök, gül kələmi isə qış tərəvəzləri hesab edilir.

Qış meyvelerinin ve terevezlerinin faydalari nelerdir?

Başda C vitamini olmaqla fol turşusu, potassium, maqnezium vücud üçün faydalıdır.

Bağırsaq funksiyalarının düzgün çalışmasını təmin edir.

Xaricdən gələn virus qaynaqlı təhlükələri aza endirir.

Soyuq havalarda sağlamlığı gücləndirməyə kömək olur.
Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?Qış meyveleri və terevezleri nece istifade etmeliyik?

Təzə formada, az bişmiş şəkildə istifadə edilməlidir. Çiy yeyilməsi tövsiyə edilir. Hər tərəvəzin fərqli formada bişməsi var.

Məsələn, brokoli və kələm kimi tərəvəzlərin uzun bişirilməməsi tövsiyə edilir. Meyvələr isə tox qarın əvəzinə ac qarına istifadə edilməlidir.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 28 dekabr 2023

Oxşar xəbərlər

Xurmanın faydaları və zərərləri

Xurma, tünd rəngi olan və ağacda yetişən meyvədir. Daha çox isti və quru iqlim olan sahələrdə yetişir. İnsan sağlamlığı üçün çox faydalıdır. Yüksək qida dəyəri, normal doğuşu asanlaşdırması və antioksidant təsiri olaraq bilinir

İvan çayın faydaları

Tibdə yayğın olaraq istifadə edilən bitki növüdür. Daha çox Rusiya və Avropada populyar olaraq istifadə edilir. İvan çayı fermentə edilmiş dar yarpaklı yangel yarpaqlarından əldə edilir. xəbər verir ki, bu bitki ferment

Əncirin faydaları nələrdir?

Yumşaq və şirin əncir bir çox ləzzətli və ya şirin reseptlərdə təqdim olunan meyvədir. xəbər verir ki, əncir antioksidantlar, minerallar və liflə zəngindir. Araşdırmalara əsasən, əncirin həm qurudulmuş, həm də təzə formad

Portağal və qabığının faydaları

Portağal, soyuq aylarda xəstəliklərə qarşı qoruyucu bir çox xüsusiyyəti, yayda sərinləşdirici özəlliyi ilə faydalı meyvələr arasında yer alır. Portağal və qabığının faydalarından xəbərdar olmaq istəyirsinizsə məqaləni sonadə

Qırmızı soğanın faydaları

Qırmızı soğan digər soğan növü kimi olduqca faydalıdır. Ancaq digər növlə müqayisədə daha şirindir, acılığı azlıq təşkil edir. Bu tərəvəzin bənövşəyi rəngi vardır. Bu səbəbdən adətən yeməklərdə az istifadə edilir. Buna səbə

Narın faydaları və zərərləri

Nar, ləzzəti və görüntüsü ilə bir çox qida və salatlarda istifadə edilir. Sağlamlıq cəhətdən isə olduqca faydalıdır. Güclü antioksidantdır və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti mövcuddur. xəbər verir ki, tərkibind

Qozun faydaları və zərərləri

Qoz, hər zaman "beyin yeməyi" olaraq qəbul edilir. Bəlkə quruluşunun da beyinə bənzəmə səbəbi budur. Yağ, protein və lif qaynağıdır. Ürək və sümük sağlamlığını qoruyur və uyğun çəkidə qalmağa kömək edir. Bir ovu

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Çia toxumunun faydaları və zərərləri

Çia toxumu, Amerika bitkisidir. Kiçik, qara və ya ağ rəngli toxumlar formasındadır. Tərkibində yüksək miqdarda lif ilə Omega 3 mövcuddur. Yüksək lif miqdarı ilə həzmi asanlaşdırır və toxumlar şişərək uzunmüddətli toxluq hiss


masaj yuxuda goz hekimi tecili yardim dis agrisi cinsi xestelikler
masaj