Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?
Qış meyvələri, soyuq aylarda sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Bu mövsümdə bolca mövcud olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir.
Doktorinfo.az xəbər verir ki, nar və heyva kimi digər qış meyvələri də antioksidant cəhətdən zəngindir. Beləliklə vücudumuzun xəstəliklərə qarşı gücünü artırır. Qış meyvələrinin yüksək lif tərkibi həzm sisteminiz üçün faydalıdır. Bu mövsümdə istifadə edilən meyvələr, həm ləzzətləriylə həm də qida dəyərləriylə qış aylarının vacib meyvələri arasında yer alır.
Qış meyveleri hansilardir?
Qış aylarında soyuq havalarda birlikdə daha çox enerjiyə ehtiyac duyarıq. İnsan bədəni isitmək üçün daha çox enerji sərf edər. Qış aylarında insanın bədənini immunitet sisteminizi gücləndirməsi gərəklidir. Meyvələrin tərkibində olan vitamin və minerallar ilə insan vücudu güclənir.
Portağal – İmmun sistemini gücləndirən önəmli meyvədir. İçində C vitamini, B vitamini, maqnezium, kalsium, sink, potassium kimi zəngin tərkib mövcuddur.
Portağalın vücuda bir çox faydası vardır. Hüceyrə zədəsinin qarşısını alır. İnsanı mikroorqanizmlərə qarşı da qoruyur.
Alma – Qış aylarının unudulmaz meyvələrindən biri almadır. Qırmızı və yaşıl olmaq üzrə iki növü mövcuddur. Almalar karbonhidratlar və sudan ibarətdir. Almanın içərisində C, A, K, B6, E vitaminlərindən var. Almanın lifli quruluşu mövcud olduğu üçün bağırsaq tənbəlliyinə müsbət təsir göstərir. Alma qanı təmizləyir və həzm sistemi üçün faydalıdır.
Naringi – Vitamin və minerallarla doludur. Tərkibində A, C, B vitamini, kalsium, lif, potassium, dəmir, fosfor kimi sağlamlıq deposu vardır.
Xərçəngə qarşı qoruyur, sümük inkişafı üçün faydalıdır.
Armud, banan, nar, kivi, limon da tərkibi zəngin qış meyvələrindən biridir.
Kivi – C vitamini qaynağıdır. Fol turşusu, potassium, lif tərkibi ilə göz sağlamlığına faydalı təsir göstərir.
Limon – İmmun sistemini qoruyur, dəri sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Dəmir, kalsium, maqnezium və liflə doludur.
Turp, brokoli, kələm, ispanaq, kök, gül kələmi isə qış tərəvəzləri hesab edilir.
Qış meyvelerinin ve terevezlerinin faydalari nelerdir?
Başda C vitamini olmaqla fol turşusu, potassium, maqnezium vücud üçün faydalıdır.
Bağırsaq funksiyalarının düzgün çalışmasını təmin edir.
Xaricdən gələn virus qaynaqlı təhlükələri aza endirir.
Soyuq havalarda sağlamlığı gücləndirməyə kömək olur.
Qış meyveleri və terevezleri nece istifade etmeliyik?
Təzə formada, az bişmiş şəkildə istifadə edilməlidir. Çiy yeyilməsi tövsiyə edilir. Hər tərəvəzin fərqli formada bişməsi var.
Məsələn, brokoli və kələm kimi tərəvəzlərin uzun bişirilməməsi tövsiyə edilir. Meyvələr isə tox qarın əvəzinə ac qarına istifadə edilməlidir.
DOKTORINFO.AZ