Bananın bilmədiyiniz faydaları
Banan, dünyada ən çox yetişdirilən tropik meyvə hesab edilir. Bəzən şəkər ehtiyacının qarşılanması, bəzən də tox tutması üçün yeyilən banan ən faydalı meyvələrdən biridir. Rahat həzm edilən karbonhidrat tərkibi və yumşaq toxuması sayəsində bütün yaş qrupları arasında sevilərək yeyilir.
Bəs sağlamlıq üçün hansı faydaları mövcuddur?
Potasiumla zəngindir – Yüksək tərkibi ilə vücudun mayesini tənzimləməyə yardım edir. Potasium, əzələlərin gərginləşməsinin qarşısını alır. Ürək döyüntülərini tənzimləyir. Yaş irəlilədikcə sümük sağlamlığını qoruyurkən böyrək daşı yaranması riskini aşağı salır.
Təzyiqi nizamlayır. Banan istifadəsi qan təzyiqi üzərində təsirlidir. Aşağı sodium, yüksək potasium tərkibli qidalanma, yüksək təzyiqi nizamlamaq üçün əhəmiyyət daşıyır. Gündəlik 1 orta boy banan istifadə edərək gündəlik potasium ehtiyacının təxminən 100-də 9-nu qarşılaya bilərsiniz.
Xərçəngə qarşı qoruyur - Tərkibində mövcud olan lektin sayəsində immunitet sistemini qoruyur. Lektin bir antioksidant kimi vücuda zərər verən sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparır. Sərbəst radikallar vücudda toplanmır və hüceyrə zədələnməsi baş vermir. Xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısını alır.
Banan zəngin B6 vitamini deposudur. Qırmızı qan hüceyrələrinin yaradılması, karbonhidrat və yağların enerjiyə çevrilməsi, immun sistemi funksiyalarını yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli proteinlərin sintezi, böyrək, qaraciyərin sağlam olmağı cəhətdən B6 vitamini çox mühümdür. Banan həmçinin C vitaimini qaynağıdır. Bu vitamin sayəsində hüceyrələr və toxumalar qoruna bilir, dəmir sovrulması asanlaşır. Vücud kollagen istehsal edir.
Ürəyi qoruyur – Potasium, lif, fol turşusu və C vitamini ilə zəngin olan meyvə, ürək sağlamlığını mükəmməl şəkildə qoruyur. Ölüm risklərini aşağı endirir.
Qan şəkəri səviyyəsini aşağı endirməyə kömək olur. Yüksək lifli qidalanma modeli ilə tip 2 diabetin görülmə riskini aşağı endirmək, həm də tip 2 diabeti olan şəxslərdə qan şəkəri nizamını təmin edir. Lif və B6 vitamini 2 tip diabetə qarşı qoruyur. Ancaq diabet xəstələri banandan istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.
Həzmi asanlaşdırır. Bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.
Yaddaşı gücləndirir – Tərkibində olan triptoan, serotonin, melatonin kimi vacib birləşmələrin sintezində rol alan aminoasitdir. Bunun sayəsində ruh halı, yuxunun tənzimlənməsində müsbət təsiri vardır.
Enerji verir – İdmançılar arasında istifadə edilən meyvələr arasındadır. İtirilən enerjini banan vasitəsilə təmin edə bilərsiniz. Həmçinin potasium, maqnezium, kalsium minerallar sayəsində əzələ sancıları, ağrılarının azalmasına kömək olur.
Banan necə istifadə edilməlidir?
50 növü olan meyvədir. Bütün dünyada bir çox növü yetişir. Əvvəllər qırmızı və ya yaşıl rəngə sahib bananlar bişirilərək istifadə edilirdir. Daha sonra bananın çiy olaraq da ləzzətli olduğu kəşf edildi. Satış olaraq payız və qış aylarında artım olsa da bütün fəsillərdə bu meyvəni tapmaq mümkündür.
Ən çox maraq mövzularından biri isə bananın qəbizlik yaradıb-yatamamağıdır.
Qeyd edək ki, tərkibində həzmi çətinləşdirəcək miqdarda nişasta olduğu üçün qəbizlik yarada bilsə də, lif tərkibi ilə bağırsaqların hərəkətliliyini sürətləndirir. Əgər həddindən çox yeyilərsə qəbizlik yarada bilər, ancaq fasilələrlə yeyildiyi müddətcə yaratmaq ehtimalı yoxdur.
DOKTORINFO.AZ