Bananın bilmədiyiniz faydaları

Bananın bilmədiyiniz faydalarıBanan, dünyada ən çox yetişdirilən tropik meyvə hesab edilir. Bəzən şəkər ehtiyacının qarşılanması, bəzən də tox tutması üçün yeyilən banan ən faydalı meyvələrdən biridir. Rahat həzm edilən karbonhidrat tərkibi və yumşaq toxuması sayəsində bütün yaş qrupları arasında sevilərək yeyilir.

Bəs sağlamlıq üçün hansı faydaları mövcuddur?
Potasiumla zəngindir – Yüksək tərkibi ilə vücudun mayesini tənzimləməyə yardım edir. Potasium, əzələlərin gərginləşməsinin qarşısını alır. Ürək döyüntülərini tənzimləyir. Yaş irəlilədikcə sümük sağlamlığını qoruyurkən böyrək daşı yaranması riskini aşağı salır.

Təzyiqi nizamlayır. Banan istifadəsi qan təzyiqi üzərində təsirlidir. Aşağı sodium, yüksək potasium tərkibli qidalanma, yüksək təzyiqi nizamlamaq üçün əhəmiyyət daşıyır. Gündəlik 1 orta boy banan istifadə edərək gündəlik potasium ehtiyacının təxminən 100-də 9-nu qarşılaya bilərsiniz.
Bananın bilmədiyiniz faydalarıXərçəngə qarşı qoruyur - Tərkibində mövcud olan lektin sayəsində immunitet sistemini qoruyur. Lektin bir antioksidant kimi vücuda zərər verən sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparır. Sərbəst radikallar vücudda toplanmır və hüceyrə zədələnməsi baş vermir. Xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısını alır.

Banan zəngin B6 vitamini deposudur. Qırmızı qan hüceyrələrinin yaradılması, karbonhidrat və yağların enerjiyə çevrilməsi, immun sistemi funksiyalarını yerinə gətirə bilməsi üçün gərəkli proteinlərin sintezi, böyrək, qaraciyərin sağlam olmağı cəhətdən B6 vitamini çox mühümdür. Banan həmçinin C vitaimini qaynağıdır. Bu vitamin sayəsində hüceyrələr və toxumalar qoruna bilir, dəmir sovrulması asanlaşır. Vücud kollagen istehsal edir.
Bananın bilmədiyiniz faydalarıÜrəyi qoruyur – Potasium, lif, fol turşusu və C vitamini ilə zəngin olan meyvə, ürək sağlamlığını mükəmməl şəkildə qoruyur. Ölüm risklərini aşağı endirir.

Qan şəkəri səviyyəsini aşağı endirməyə kömək olur. Yüksək lifli qidalanma modeli ilə tip 2 diabetin görülmə riskini aşağı endirmək, həm də tip 2 diabeti olan şəxslərdə qan şəkəri nizamını təmin edir. Lif və B6 vitamini 2 tip diabetə qarşı qoruyur. Ancaq diabet xəstələri banandan istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Həzmi asanlaşdırır. Bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.

Yaddaşı gücləndirir – Tərkibində olan triptoan, serotonin, melatonin kimi vacib birləşmələrin sintezində rol alan aminoasitdir. Bunun sayəsində ruh halı, yuxunun tənzimlənməsində müsbət təsiri vardır.

Enerji verir – İdmançılar arasında istifadə edilən meyvələr arasındadır. İtirilən enerjini banan vasitəsilə təmin edə bilərsiniz. Həmçinin potasium, maqnezium, kalsium minerallar sayəsində əzələ sancıları, ağrılarının azalmasına kömək olur.
Bananın bilmədiyiniz faydalarıBanan necə istifadə edilməlidir?

50 növü olan meyvədir. Bütün dünyada bir çox növü yetişir. Əvvəllər qırmızı və ya yaşıl rəngə sahib bananlar bişirilərək istifadə edilirdir. Daha sonra bananın çiy olaraq da ləzzətli olduğu kəşf edildi. Satış olaraq payız və qış aylarında artım olsa da bütün fəsillərdə bu meyvəni tapmaq mümkündür.

Ən çox maraq mövzularından biri isə bananın qəbizlik yaradıb-yatamamağıdır.

Qeyd edək ki, tərkibində həzmi çətinləşdirəcək miqdarda nişasta olduğu üçün qəbizlik yarada bilsə də, lif tərkibi ilə bağırsaqların hərəkətliliyini sürətləndirir. Əgər həddindən çox yeyilərsə qəbizlik yarada bilər, ancaq fasilələrlə yeyildiyi müddətcə yaratmaq ehtimalı yoxdur.


DOKTORINFO.AZ
Sağlam Qida       Tarix: 19 avqust 2023

Oxşar xəbərlər

Yer fıstığı faydaları

Antioksidant olan fıstığı bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. xəbər verir ki, zəngin qida dəyəri sayəsində sağlamlığa bir çox faydası mövcuddur. Bes yer fistiginin faydalari nelerdir?. Yaxşı xolesterin səviyyəsin

Düyü suyunun faydaları

Düyünün özü kimi suyu da dəri və saç üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, düyü suyunu bir çox insan kosmetoloji məqsədlə də istifadə edir. Bes duyu suyunun faydalari nelerdir?. Düyünü qaynadarkən əldə edilən və çox vax

Qaya duzunun faydaları

Qaya duzu nədir?. xəbər verir ki, qaya duzu, yer altındakı duz yataqlarından çıxarılaraq əldə edilən və yenilə bilən duz formasında tapılan təbii sodium klorür formasıdır. İlk olaraq Hindistanın tibb sistemi olaraq ortay

Əjdaha meyvəsinin faydaları və zərərləri

Əjdaha meyvəsi (Hylocereus Undatus) kaktus ailəsinə məxsus və rəngli meyvə növüdür. xəbər verir ki, əjdaha meyvəsi fərqli rənglərə sahib qabığı və iç meyvəsi ilə diqqət çəkir. Son illərin məşhur meyvələrindən hesab edilir

Soğan suyunun faydaları və zərərləri

Soğan mətbəxlərdən əksik olmayan, hər yeməkdə istifadə olunan tərəvəzdir. Təbii antibiotik olan soğanın suyu da insan sağlamlığı üçün əvəzsizdir. Ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bəs soğan suyunun faydalar

Qatıqotunun faydaları

Xalq arasında yapışqan otu, sünnətlik otu kimi adlarla da bilinən qatıqotunun tarixi çox öncəyə dayanır. xəbər verir ki, pendir kimi qidaların hazırlanmasında istifadə edildiyindən bu adla səsləndirilir. Bitkisəl müalicələrd

Bəhməzin faydaları

Bəhməzin insan vücuduna bir çox faydası mövcuddur. xəbər verir ki, qatqı maddəsi olmayan bəhməzlər istifadə edildiyi zaman boğazda yanma yarada bilər. Mütəmadi istifadə edildiyi zaman piylənmə, qadın xəstəlikləri, qansızlıq

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan qidalar

Düzgün qidalanma xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandıra bilər. . xəbər verir ki, hər təbii qidaların faydaları olduqca çoxdur. Sadəcə bəzi qidalar var ki, onlar insan orqanizmini xərçəng xəstəliyindən müdafiə edir. Xərçəngdə

Mixəyin faydaları və zərərləri

Kiçik və odunabənzər quruluşu olan mixəyin insan sağlamlığı üçün bir çox faydaları var. xəbər verir ki, həzm sistemini tənzimləyən mixək, eyni zamanda ağız gigiyenasında da istifadə edilir. Kəskin dadı olan mixək, xoş qoxus


goz hekimi qarin agrisi sekis boyrek agrisi
doktorinfo
doktorinfo