Hansı qidalar bizi küt və qəmli edir?
nevroloqlar beynin kütləşməsi və əhvalın dəyişməsinə qidaların da təsir etdiyini bildirir. Hətta elə qidalar var ki, insanı axmaq, key, küt edə bilir.
Milli.Az "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, alimlər yeni tədqiqatla rafinə edilmiş karbohidratların beynin koqnitiv funksiyalarına təsir etdiyini sübut ediblər.
Onlar 95 qadın və kişi üzərində tədqiqat aparıblar.
Məlum olub ki, rafinə olunmuş karbohidrat və yağlardan hazırlanmış qidalar hər iki cinsin üzvlərinə pis təsir edir. Yüksək qlikemik indeksli qidalar yemək beyin funksiyalarını azaldır, depressiyaya səbəb olur.
Həkim nevroloq Vyaçeslav Pavlov əlavə edib ki, XX əsrin ortalarından, xüsusən 50-ci illərdən sonra dünyada kütləvi olaraq qida vərdişi və menyusu dəyişdi.
Aclıqdan çıxan ölkələr ucuz və rafinə edilmiş, emal edilmiş qidalar istehsal etməyə, qida mənbələri axtarmağa başladı.
Kolbasa, sosis, qlütenli buğda, bitki yağları, marqarin, buzlu ət, makaronlar bu dövrdə aktuallaşdı.
Karbohidrat beyin üçün yanacaq mənbəyidir. Onlar qlükozaya parçalanır. Amma hər karbohidrat bunun üçün uyğun deyil.
Tam karbohidrat lifə malikdir, onlar emal olunmur. Rafinə edilmiş karbohidratlar isə boş kaloridir, heç bir lif, mineral, vitamin tərkibi yoxdur, sadəcə, mədəni dolu saxlayır.
Misal olaraq, un məmulatları, bulka, peçenye, desert, ağ çörək, quru səhər yeməkləri, sıyıqlar, ağ düyü və s.
Bu qidalar psixi sağlamlığı da pozur, xüsusən uşaq və qadınlarda depressiya yaradır.
Belə qidalar təbii olaraq qlükozaya parçalanmır, yedikdən qısa müddət sonra qanda şəkər kəskin qalxır, orqanizmdə hormonal reaksiyalar zənciri yaradır. Nəticədə hüceyrələr ac qalır, yorğunluq, əhval düşüklüyü, depressiya yaranır.
Üstəlik piylənmə diabetə səbəb olur, insanlar daim stress və təşviş içində olur".
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?
Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla
Ən yaxşı nevropatoloq kimdir?
Son zamanların ən çox axtarılan, müraciət edilən həkimlərdən biri nevropatoloqdur. Bəziləri nevroloq, digərləri isə nevropatoloq deyir. Nevroloq kimdir?. Sinir sistemi xəstəliklərini öyrənən elmə nevrologiya deyilir. Bə
Limfa düyünlərinin müalicəsi
Limfadenit, limfa düyünləri ilə əlaqəli olub, çox geniş yayılmış, hər kəsdə rast gəlinən xəstəlikdir. məlumat verir ki, təməlində limfatik sistemin infeksion iltihabi zədələnməsi durur. Adətən əksər zaman öz-özünə keçib gedir
Travma nədir?
Travma, şəxsin nəzarəti xaricində stresli, qorxuducu, həlli çətin olan və ya hadisələr yaşanması duyğusal və fiziki yaralanma vəziyyətidir. xəbər verir ki, fiziki və duyğusal olmaq üzrə ikiyə ayrılan travmalar şəxsin üzərind
Zəhərlənmə əlamətləri, ilk yardım necə edilməli?
Zəhərlənmələrin bir çox fərqli səbəbləri ola bilər. İçərisində zəhərli maddə mövcud olan, pozulan qidaların istifadəsi, kimyəvi maddələrlə təmas etmək zəhərlənmələrə yol aça bilər. xəbər verir ki, mədə bulantısı və qusma
Böyrək xərçənginin simptomları və mərhələləri
Böyrəyin əsas vəzifəsi, qanı süzdükdən sonra artıq maddələrdən sidik yaratmaq və qandakı kimi mineralların tarazlığını təmin edir. Böyrək xərçəngi, normal funksiyasını yerinə gətirən hüceyrələrin formasını itirərək anorma
Kəpəklə necə mübarizə aparmalı?
Kəpək, saç dərisindəki ölü dəri hüceyrələrinin tökülməsi nəticəsində ortaya çıxan bir vəziyyətdir. xəbər verir ki, kəpək problemi, adətən saç dərisinin quruması, yağlanma tarazlığının pozulması, göbələk infeksiyaları və y
Vücudda yaranan qırmızı xal təhlükəlidir?
Qırmızı xal, vücudda hər nahiyədə yarana bilən dəri problemidir. Rəngi bənövşəyi, qırmızı rəngdə olduğu üçün qırmızı qal adlanır. Adətən 30 yaşdan sonra daha çox görülür. Qırmızı xalın içərisindəki kiçik qan damarlarını
Ən yaxşı D vitamini necə seçək?
Vitamin D vücudun kalsium miqdarının tənzimlənməsində böyük rol oynayır. Xüsusilə sümük sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. İnsan orqanizminin gündəlik ehtiyac duyduğu vacib vitaminlərdən biridir. Əksik qəbulu zamanı yorğunluq