Evdə əlimizlə hazırladığımız zəhər: Necə qorunaq? – MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI
Hazırda bir çox evlərdə qış üçün kompot və turşular hazırlanır. Bəzən evdə hazırlanan turşulardan zəhərlənmə halları baş verir.
Bəs, qışa tədarük edərkən nələrə diqqət etmək lazımdır? Hazırlanan məhsulun uzun müddət qalması və zərərsiz olması üçün nələr etməliyik?
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov məsələ ilə bağlı açıqlama verib. O bildirib ki, turşuya qoyulan qida məhsulları ilk növbədə yerli və orqanik məhsullar olmalıdır.
Onun sözlərinə görə, bunun səbəbi isə hazırda ölkəyə idxal olunan meyvə və tərəvəzlərin hibrid olmasıdır:
"Bu hibridlərdə də o qədər kimyəvi maddələrdən istifadə olunur ki, insanlar arasında kimyəvi zəhərlənmə baş verə bilir. Eyni zamanda bu məhsullar partlamış və ya çürük olmamalıdır. Turşu və ya kompot hazırlayarkən saf və təmiz məhsullardan istifadə etməliyik. Digər bir məsələ isə turşuların emal prosesidir. Duza qoyulan turşular və suya qoyulan şorabalar yaxşı bir şəkildə təmizlənməli, dezinfeksiya olunmalıdır. Çünki torpaqda olan botulizm bakteriyaları həmin məhsullara təmas edir. Bununla da qida zəhərlənməsi ortaya çıxır. Ona görə də turşuya qoyulan məhsullar torpaqdan təmizlənməlidir. Həmin məhsullar ən az 10 dəqiqə sodalı suda saxlanılmalı və yaxşıca durulanmalıdır. Bir çox insanlar turşuları plastik qablarda qoyurlar. Lakin bu doğru deyil. Çünki həmin plastik qablardakı bakteriyalar birbaşa turşuya nüfuz edir. Bu da qida zəhərlənməsinə səbəb olur. Bu baxımdan qaynar suda dezinfeksiya olunmuş şüşə balonlardan istifadə etmək lazımdır".
Ağa Salamov fikirlərinə davam edərək həmçinin qeyd edib ki, turşu qoyarkən içinə çiy su qoymaq olmaz:
"Mütləq şəkildə qaynar sudan istifadə etmək lazımdır. Çiy suyun qoyulması qida zəhərlənməsinə, turşunun qıcqırmasına səbəb ola bilər".
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Erkən yaşda saç ağarmasının səbəbləri
Saçların ağarması adətən yaşın irəliləməsinin bir nəticəsi olaraq görülür. Saçların qocalmağa bağlı olaraq ağarması normal hal qəbul edilir. xəbər verir ki, buna səbəb saça rəngini verən melanin istehsal edən piqmentləri
Uşaqda yuxu rejimi necə formalaşdırılmalı?
Ana, ataların uşaq böyüdərkən çətinlik çəkdiyi mövzulardan biri uşağın yuxu rejimi və vərdişləridir. xəbər verir ki, bəzən bu hətta mübarizə edilən məsələyə çevrilir. Bəs doğru tərbiyə üsulu hansıdır?. Uşaq valideynlə y
Dil uyuşması nə üçün olur?
Dil uyuşması nedir?. Dildə meydana gələn uyuşma ilə birlikdə hissizlik vəziyyəti dil uyuşması olaraq ifadə edilə bilər. Bu vəziyyətə eyni zamanda dildə qarışqalanma adı da verilə bilər. xəbər verir ki, bəzən keçici bir vəziyyət
Diqqət dağınıqlığı testi
Diqqət dağınıqlığ testi nədir?. xəbər verir ki, diqqət dağınıqlığı testi, diqqət əksikliyi və hiperaktiv pozuntusu kimi vəziyyətlərdə xüsusilə uşaqlarda olmaq üzrə hər kəsdə diqqət dağınıqlığını təsbit etmək və dərəcəsin
Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?
Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla
Hansı yataq daha təhlükəlidir?
İnsan sağlamlığında qidalanma ilə yanaşı həyat tərzi də vacibdir. Məsələn, yaşadığınız məkan, şərait, yatdığınız yer belə. xəbər verir ki, aparılan araşdırmalara görə, matraslar yun döşəklərlə müqayisədə daha təhlükəlidir
Diş daşı təmizliyi
Diş daşı dişlərin səthində toplanan sərt mineral maddələrdir. xəbər verir ki, diş daşının yaranması adətən bakteriyaların zamanla minerallaşması nəticəsində ortaya çıxır. Bu vəziyyət dişlərin üzərində sarı və qəhvəyi rən
Burun spreyi vərdiş yaradırmı?
Burun spreylərinin mütəmadi istifadəsi burunda ciddi tıxanıqlıqların meydana gəlməsinə səbəb ola bilir. xəbər verir ki, həkimlərin söylədiklərinə görə bu spreylər tez-tez istifadə edildiyində burunun funksiyasını pozara
Payız qripi zamanı nə etməli?
Hər mövsümdə qrip xəstəliyinə yoluxma halları olsa da payız-qış aylarında daha geniş formada yayılır. Hər mövsümdə isə xəstəlik özünü biruzə verir. Qrip virusları tənəffüs yollarının epitel hüceyrələrinə yüksək tropizmə mali