Evdə əlimizlə hazırladığımız zəhər: Necə qorunaq? – MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI
Hazırda bir çox evlərdə qış üçün kompot və turşular hazırlanır. Bəzən evdə hazırlanan turşulardan zəhərlənmə halları baş verir.
Bəs, qışa tədarük edərkən nələrə diqqət etmək lazımdır? Hazırlanan məhsulun uzun müddət qalması və zərərsiz olması üçün nələr etməliyik?
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov məsələ ilə bağlı açıqlama verib. O bildirib ki, turşuya qoyulan qida məhsulları ilk növbədə yerli və orqanik məhsullar olmalıdır.
Onun sözlərinə görə, bunun səbəbi isə hazırda ölkəyə idxal olunan meyvə və tərəvəzlərin hibrid olmasıdır:
"Bu hibridlərdə də o qədər kimyəvi maddələrdən istifadə olunur ki, insanlar arasında kimyəvi zəhərlənmə baş verə bilir. Eyni zamanda bu məhsullar partlamış və ya çürük olmamalıdır. Turşu və ya kompot hazırlayarkən saf və təmiz məhsullardan istifadə etməliyik. Digər bir məsələ isə turşuların emal prosesidir. Duza qoyulan turşular və suya qoyulan şorabalar yaxşı bir şəkildə təmizlənməli, dezinfeksiya olunmalıdır. Çünki torpaqda olan botulizm bakteriyaları həmin məhsullara təmas edir. Bununla da qida zəhərlənməsi ortaya çıxır. Ona görə də turşuya qoyulan məhsullar torpaqdan təmizlənməlidir. Həmin məhsullar ən az 10 dəqiqə sodalı suda saxlanılmalı və yaxşıca durulanmalıdır. Bir çox insanlar turşuları plastik qablarda qoyurlar. Lakin bu doğru deyil. Çünki həmin plastik qablardakı bakteriyalar birbaşa turşuya nüfuz edir. Bu da qida zəhərlənməsinə səbəb olur. Bu baxımdan qaynar suda dezinfeksiya olunmuş şüşə balonlardan istifadə etmək lazımdır".
Ağa Salamov fikirlərinə davam edərək həmçinin qeyd edib ki, turşu qoyarkən içinə çiy su qoymaq olmaz:
"Mütləq şəkildə qaynar sudan istifadə etmək lazımdır. Çiy suyun qoyulması qida zəhərlənməsinə, turşunun qıcqırmasına səbəb ola bilər".
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ İndiqo, Kristal uşaq kimdir?
İndiqo uşaq (kristal uşaq) yaş qruplarına görə fiziki və psixoloji olaraq öz ətrafında fərqlilik göstərən uşaqdır. xəbər verir ki, bu uşaqlar psixoloji olaraq çox fərqli xüsusiyyətlərə sahibdirlər. Ailələri və ya ətraflar
Ən yaxşı mədə bağırsaq həkimi
Qastroenterologiya sahəsində həzm sisteminin quruluşu və funksiyaları, ağız, qida borusu, nazik bağırsaq, həmçinin xəstəlikləri, onların müalicə və profilaktikası aparılır. Bu problemlərlə isə qastroenteroloq məşğul olur
Kreatin nədir?
Kreatinin, vücudun əzələlərə enerji təmini üçün istifadə etdiyi, əzələ və protein metabalizmasında istehsal edilən kreatin adlı fosfatın parçalanması ilə ortaya çıxan artıq məhsulu metabolitdir. xəbər verir ki, vücud tərəfində
Nəcisin yaşıl rəngdə olmasının səbəbləri
İshal bir çox insanın yaşadığı sağlamlıq problemi olaraq bilinir. İshalın bir çox növü vardır. Bəzən nəcisin yaşıl olması hallarına rastlanılır. Bes necisin yasil olmasinin sebebi nedir?. xəbər verir ki, insanların nəcislər
Smeqma nədir?
Smeqma, şəxsin cinsi orqanının ətrafında toplanan bəyaz, sarı ya da yağlı görüntüyə sahib olan və genital gigiyena əksikliyi nəticəsində ortaya çıxan bir ifrazatdır. xəbər verir ki, həm kişilərdə həm də qadınlarda mövcu
Burun spreyi vərdiş yaradırmı?
Burun spreylərinin mütəmadi istifadəsi burunda ciddi tıxanıqlıqların meydana gəlməsinə səbəb ola bilir. xəbər verir ki, həkimlərin söylədiklərinə görə bu spreylər tez-tez istifadə edildiyində burunun funksiyasını pozara
Ketozis nədir?
Ketozis nədir?. Vücudun enerji üçün qlükoza yerinə yağ əritməsiylə yaranan və vücuddakı keton səviyyələrinin yüksəlməsi ilə xarakterizə edilən metabolik vəziyyətdir. xəbər verir ki, gündəlik karbonhidrat qəbulu çox aşağ
Ən yaxşı proktoloq kimdir?
Proktologiya yoğun bağırsaq xəstəliklərini öyrənən tibb sahəsidir. xəbər verir ki, proktoloq həkimlər düz bağırsaq xəstəliklərindən əlavə anal və anorektal zonaların patologiyaları ilə də məşğul olur. Bu ixtisas sahiblər
Gecə yumurta yemək olarmı?
Yumurta, faydası çox olan əsaslı qidalardan biridir. Yumurtanın faydaları və zərərləri nələrdir?. Nə üçün gecə yatmazdan öncə yeyilməlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bir ədəd yumurtanı