Qidanın həzm olunmaması və zəhərlənmə

Qidanın həzm olunmaması və zəhərlənməQida zəhərlənməsi (qida intoksikasiyası) – tərkibində bioloji və ya qeyri-bioloji toksinlər saxlayan ərzaqların qəbul edilməsi nəticəsində yaranan çox kəskin haldır.

Zəhərlənmələrin müalicəsində xalq təbabəti məsləhətləri

Doktorinfo.az xəbər verir ki, zəhərlənmə zamanı çox miqdarda süd içmək lazımdır. Südün həm toksiki maddələri özünə hopdurmaq və zərərsizləşdirmək xüsusiyyəti var, həm çox miqdarda içildikdə qusmaya səbəb olur və zəhərlərin mədədən sovrulmasının qarşısı alınır. Eyni məqsədlə xəstəyə ayran da içirtmək olar.

Yüngül zəhərlənmələr zamanı ballı şüyüd dəmləməsi yaxşı təsir göstərir. Hazırlamaq üçün bir xörək qaşığı bostan şüyüdünün otu və ya yarım çay qaşığı şüyüd toxumları bir stəkan qaynar suda dəmlənir, bir qədər soyuduqdan sonra dəmləməyə bir xörək qaçığı bal əlavə olunur.

Müxtəlif zəhərlənmələr zamanı çəhrayı rodiolanın spirtli çıxarışı çox yaxşı kömək edir. 5-10 damcı ekstraktı az miqdarda suda həll edib, gündə 2-3 dəfə içmək lazımdır. Sonuncu qəbul axşam saat 19.00-dan gec olmamalıdır. Ekstraktla birlikdə ballı su qəbul etmək olar.
Qidanın həzm olunmaması və zəhərlənmə2 xörək qaşığı çöl qatırquyruğu otu bir litr qaynar suda dəmlənir və gündə 6 dəfə 1/2 stəkandan qəbul edilir.

Cirə toxumlarının bişirməsi də zəhərlənmə zamanı faydalıdır. 10-15 ədəd cirə toxumu 350 ml qaynar suda 15 dəqiqə qaynadılır. Alınan bişirmə birdəfəyə içildikdən sonra xəstəni qusdurmaq məsləhətdir. Daha sonra eyni qədərdə təzə bişirmə qəbul edilir.

Zəhərli göbələklər, mis və qurğuşun duzları ilə zəhərlənmə zamanı belə dəmləmə hazırlamaq olar. Hərəsindən 5 xörək qaşığı çöl qatırquyruğu otu və üçyarpaq yonca çiçəkləri, 2 xörək qaşığı palıd qabıqları ilə qarışdırılır. Alınan qarışımdan 3 xörək qaşığı bir litr qaynar suda dəmlənir. Gündə 7 dəfə, hər dəfə 1/2 stəkan daxilə qəbul edilir.

10-12 ədəd xırdalanmış biyan köklərinin üzərinə 3 stəkan su tökülür və bir stəkan qalana qədər bişirilir. Zəhərlənmiş xəstəyə tez-tez içirdilir.

Bir çay qaşığı xırdalanmış pişikotu kökləri 0,5 litr qaynar suda 5 dəqiqə qaynadılır. Soyuduqdan sonra süzülür. Hər saatdan bir ½ stəkan daxilə qəbul edilir.

Dazı otu, istiotlu nanə yarpaqları, aptek çobanyastığı çiçəkləri və bağayarpağı yarpaqlarından eyni miqdarda götürülür. Alınan yığıntıdan bir xörək qaşığı 0,5 litr qaynar suda 30 dəqiqə dəmlənir. Hər saatdan bir 1/3 stəkan qəbul edilir.

Dr. Elnur Eldaroğlu


DOKTORINFO.AZ
Xalq Təbabəti       Tarix: 12 oktyabr 2024

Oxşar xəbərlər

Ziyillərin evdə müalicəsi

Evdə ziyil müalicəsi, vücudun hər yerində çıxa bilən və yoluxucu olan ziyil probleminə qarşı görülən tədbirdir. Ziyil hansi nahiyede cixir?. xəbər verir ki, əksər zaman bəsit növləri ayaq və dırnaq ətrafında müşahidə edilir

Panik atak üçün faydalı bitki çayları

Panik ataklar, gözlənilmədik anlarda ortaya çıxa bilən qorxu və narahatlıq krizləridir. xəbər verir ki, bu vəziyyət, şəxsin gündəlik həyatına mənfi təsir göstərə bilər və stress səviyyələrini artıra bilər. Təbiətdə mövcu

Kokos yağının faydaları - Maska reseptləri

Müasir zamanda kokos tozundan və yağından çox geniş istifadə edilir. Kokos yaginin faydalari nedir? Ne ucun istifade ede bilersiniz?. Kokos yağının faydaları. təqdim edir:. Qan şəkərini tənzimləyir. Maddələr mübadiləsin

Yüksək təzyiq üçün bitki çayları

Yüksək təzyiq, ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcək bir vəziyyətdir. Həyat tərzi dəyişiklikləri ilə birlikdə təbii həllər də bu vəziyyəti idarə etməyə kömək ola bilir. xəbər verir ki, bitki çayları,təzyiqi aşağ

Soğan qabığı çayının möcüzəvi faydaları

Təbiətdə elə tərəvəzlər yetişir ki, həm özü həm də qabığı olduqca faydalıdır. Belə nemətlərdən biri isə soğandır. xəbər verir ki, aparılan araşdırmalara görə, soğan qabığının bilinməyən bir çox faydaları müəyyən edilib. Bel

Baş ağrılarını azaldan çaylar

Baş ağrıları əksər insanın ortaq problemidir. xəbər verir ki, bir çox insan dərmana üz tutsa da bəziləri gündəlik əziyyət çəkdiyi baş ağrılarından təbii yollarla xilas olmaq istəyir. Bes bas agrilarini azaldan caylar hansilardir?

Qidanın həzm olunmaması və zəhərlənmə

Qida zəhərlənməsi (qida intoksikasiyası) – tərkibində bioloji və ya qeyri-bioloji toksinlər saxlayan ərzaqların qəbul edilməsi nəticəsində yaranan çox kəskin haldır. Zəhərlənmələrin müalicəsində xalq təbabəti məsləhətləri

Sümük əriməsinin təbii müalicəsi

Osteoporoz bir çox insanda, əsas da yaşlılarda görülən sağlamlıq problemidir. xəbər verir ki, aparılan araşdırmalar bu problemə çarə olacaq təbii üsulu təqdim edirlər. Belə ki, gavalı sümük sağlamlığını dəstəkləyən meyv

Bal və duz qarışığının faydaları

Təbii vasitələrin effekti bir çox dərmanlarla müqayisədə daha çoxdur. Bu barədə elmi araşdırmalar da məlumat verir. xəbər verir ki, belə növ təbii vasitələrdən biri bal və duz qarışımıdır. İlk görünüşdə fərqli və təzad kim


masaj yuxuda tecili tibbi yardim boyrek agrisi cinsi xestelikler hamilelik testi
masaj
is elanlari