Dəmir əksikliyinin qarşısını necə almalı?
Yanlış qidalanma və ya bəzi xəstəliklər səbəbiylə vücuddakı dəmir mineralının kifayətsizliyi olan dəmir əksikliyi, halsızlıq, baş ağrısı, baş gicəllənməsi kimi əlamətlərlə meydana çıxır. C vitamininin dəmirin sovrulmasını artırdığını qeyd edən mütəxəssislər, yumurtanı portağal suyu və ya pomidorla, ətin yaşıllıqlarla istifadəsinin dəmirin sovrulmağını artırmaq cəhətdən əhəmiyyətli olduğunu dilə gətirirlər. Dəmir əksikliyinin səbəbi yanlış qidalanma və ya bəzi xəstəliklərin vücuda təsirindən qaynaqlana bilər. Qanazlığının ən geniş yayılmış səbəbi məhz dəmir əksikliyidir.
Dəmirin bu qədər vacib olmasının səbəbi Hemoqlabinin təməl elementi olmasıdır. Yaş, cinsiyyət, qadındırsa hamilə olu-olmamağı dəmir əksikliyi diaqnozu üçün parametləri dəyişdirir.
Dəmir əksikliyinin əlamətləri fərqli formalarda ortaya çıxır:
Halsızlıq
Yorğunluq
Narahatçılıq hissi
Baş ağrısı
Baş gicəllənməsi
Nəfəs darlığı və s.
Həmçinin quru dəri, ağızda dad itkisi, dırnaqlarda qırılma, saç tökülməsi kimi problemlər də yarana bilər.
Dəmir üçün mütəmadi istifadə edilən dərmanlarla yanaşı bəzi qidalanma vərdişlərinə də diqqət etmək gərəklidir.
Bunlar nələrdir?
C vitamini dəmirin sovrulmağını artırır. Bu səbəbdən yumurtanı portağal suyu və ya pomidorla, ətin yaşıl salatla ilə yeyilməsi dəmirin sovrulması baxımından vacibdir.
Mayalı çörəkdəki dəmir mayasız çörəyə görə daha çox sovrulur.
Yeməkləri saxlamaq üçün istifadə etdiyimiz alminium, paslanmayan qazanlar dəmirin sovrulmağını azaldır.
Çay və qəhvəni ara yeməklərdə istifadə etməyə çalışın. Həmçinin açıq çayı limonla istifadə etməkdə fayda vardır.
Fındıq, qoz, badam yeyilməlidir.
Yumurta
Bəhməz və üzüm
Qaraciyər, qırmızı ət daima qida rasionunda yer almalıdır.
Dəmir əksikliyi çox olan şəxslər, süd, qatıq, ayran kimi kalsium tərkibli qidaları yeməklərin yanında deyil, ara yeməklərdə istifadə etməlidir. Çünki kalsiumun dəmirin sovrulmasını yavaşlatma xüsusiyyəti vardır.
Səhər yeməklərində 1-2 şirniyyat qaşığı qədər bəhməz gündəlik dəmir ehtiyacının çoxunu qarşılayır. Xüsusilə keçibuynuzu bəhməzi dəmir qaynağıdır.
DOKTORINFO.AZ