Zəhərli göbələyi necə seçə bilərsiniz? - Zəhərlənməyin ilkin əlamətləri
Göbələk soyuq aylarda daha çox yeyilən qida növüdür. Həm marketlərdə həm də müxtəlif piştaxtalarda göbələklər satılır. Əksər insan isə məhz zəhərli olmağından ehtiyyat edərək ya almırlar ya da gördükləri baha qiymətə olan göbələyi keyfiyyətli bilib buna üstünlük verirlər.
Bəs göbələklərin zəhərli olub-olmadığını necə anlamaq mümkündür?
Göbələyin ümumi görünüşü adətən zəhərli olması barədə ümumi məlumat verir. Böyüklüyündən rənginə, formasından ümumi görünüşünə diqqətlə fikir verməlisiniz.
Göbələklərin papaq hissəsi üzərindəki rənglərə, bəzəklərə, üzərinin toxumasına görə ayırd edilir. Məsələn, zəhərli göbələklərin böyük hissəsi canlı, diqqət çəkici rənglərdə olur (qırmızı, yaşıl, sarı və s.).
Bundan başqa gövdə hissəsi də dəyərləndirilməlidir. Bir çox zəhərli göbələk növündə gövdə, incə və zədəli görüntüyə sahib olur.
Gərəyindən sərt, yumşaq, yapışqan, zədəli olan göbələklərdən uzaqlaşın.
Qoxusu da əhəmiyyət kəsb edir. Zəhərli göbələklər faydalılara görə pis qoxuya sahibdirlər.
Bir çox ağac dibində yetişən göbələklər zəhərli olduğundan almaq tövsiyə edilmir.
Gövdə hissəsi ilə papaq hissəsinə diqqət etmək lazımdır. Belə ki, əgər dib hissəsi bitişik və ağ pərdəlidirsə demək ki göbələk yenidir. Əgər ayrılıbsa və qara nahiyə çoxdursa almaq tövsiyə edilmir.
Bəs zəhərli göbələk yeyən zaman hansı əlamətlər yaranır?
Zəhərlənmə əlamətləri bəzən yedikdən 2 saat, bəzən isə 6, 8, hətta 24 saat sonra belə meydana çıxa biler.
doktorinfo.az ilkin əlamətləri təqdim edir:
Mədə bulantısı
Qusma
Hərarət
Qanlı ishal
Əzələ sancıları
Qarın ağrısı
Baş gicəllənməsi
Soyuq tərləmə
Xəyal gorme
Ölüm
İlkin əlamətlər görülməyə başlayan kimi təcili həkimə müraciət etmek lazımdır.
Həyati təhlükə yaratdığından göbələyi hansısa meşədən yığıb istifadə etmək və ya əmin olmadığınız yerlərdən almaq tövsiyə edilmir.
DOKTORINFO.AZ Ən yaxşı mədə bağırsaq həkimi
Qastroenterologiya sahəsində həzm sisteminin quruluşu və funksiyaları, ağız, qida borusu, nazik bağırsaq, həmçinin xəstəlikləri, onların müalicə və profilaktikası aparılır. Bu problemlərlə isə qastroenteroloq məşğul olur
Qol ağrısının səbəbləri və müalicəsi
Qol ağrısı bir çox səbəblərlə meydana çıxan narahatçılıqdır. Bir anda başlayaraq zamanla keçə bilən və ya eyni zamanda davam edə bilən vəziyyətdir. xəbər verir ki, yazı yazma, alətlərlə məşğul olmaq, ağır əşya qaldırma v
Ketozis nədir?
Ketozis nədir?. Vücudun enerji üçün qlükoza yerinə yağ əritməsiylə yaranan və vücuddakı keton səviyyələrinin yüksəlməsi ilə xarakterizə edilən metabolik vəziyyətdir. xəbər verir ki, gündəlik karbonhidrat qəbulu çox aşağ
Erkən yaşda saç ağarmasının səbəbləri
Saçların ağarması adətən yaşın irəliləməsinin bir nəticəsi olaraq görülür. Saçların qocalmağa bağlı olaraq ağarması normal hal qəbul edilir. xəbər verir ki, buna səbəb saça rəngini verən melanin istehsal edən piqmentləri
Diqqət dağınıqlığı əlamətləri
Diqqət dağınıqlığı həm uşaqlarda həm də böyüklərdə görülür. Bir mövzuda diqqət cəmləşdirə bilməmək, uzun müddət çalışa bilməmək vəziyyəti diqqət dağınıqlığıdır. xəbər verir ki, diqqət dağınıqlığı olan şəxslər qarşısındak
Nəfəs darlığı hansı problemin xəbərçisidir?
Tibdə dispne olaraq bilinən nəfəs darlığı, şəxsin kifayət qədər nəfəs ala bilməməsi vəziyyətinə deyilir. Şəxsin ağciyərinin hava ilə doldura bilmədiyini hiss etdiyi zamanlarda, normalda olduğundan fərqli olaraq nəfəs alıb-verdiy
Travma nədir?
Travma, şəxsin nəzarəti xaricində stresli, qorxuducu, həlli çətin olan və ya hadisələr yaşanması duyğusal və fiziki yaralanma vəziyyətidir. xəbər verir ki, fiziki və duyğusal olmaq üzrə ikiyə ayrılan travmalar şəxsin üzərind
Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?
Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla