Sağlamlıq üçün qorxulu məşhur DUZLU QƏLYANALTILAR

Sağlamlıq üçün qorxulu məşhur DUZLU QƏLYANALTILARDuzlu qəlyanaltılara qarşı durmaq çətindir, lakin sağlamlığımız üçün olduqca zərərli ola bilər. Həddindən artıq duz yemək iltihaba, bağırsaq problemlərinə və çəki artımına səbəb olur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Meri Sabat danışıb.
"Duzlu qəlyanaltılar həddindən artıq istehlak edildikdə iltihabı və bağırsaq yağının yığılmasını təşviq edə bilər", - o bildirib. 
Həddindən artıq duz istehlakı bədəninizə zərər verə bilər. Kartof çipsləri, emal olunmuş pendir və işlənmiş ətlər ən zərərli qidalardandır. Bir çox kartof çipsləri iltihabı təşviq edən və ürək xəstəliyi riskini artıran, trans yağları ehtiva edən qeyri-sağlam yağlarda qızardılır.
Mütəmadi olaraq işlənmiş pendir qəlyanaltıları yemək iltihab və çəki artımı da daxil olmaqla sağlamlığınıza pis təsir göstərə bilər. Məsələn, mozzarella çubuqları yaxud emal edilmiş pendirdə doymuş yağ da yüksəkdir və onların həddindən artıq istehlakı çəki artımına kömək edə bilər.
Dietoloq yüksək miqdarda natrium və digər konservantlara görə donuz ətindən uzaq durmağı tövsiyə edir. O qeyd edir ki, işlənmiş ətlər duzla yüklənir. Müvafiq olaraq, həddindən artıq natrium qəbulu qan təzyiqinin artmasına və iltihaba səbəb ola bilər. Amma bu ətin tərkibindəki konservantlar və əlavələr bağırsaq sağlamlığını poza bilər.
Milli.Az


DOKTORINFO.AZ
Sağlamlıq Xəbərləri       Tarix: 19 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Alkoqolizmin əlamətləri

Alkoqol asıllığı spirtli içkilərin həddindən çox istifadəsini həyata keçirən və nəzarətdən çıxan vəziyyətdir. Bu, həm sağlamlıq həm də fiziki problemlərə yol aça bilər. xəbər verir ki, müalicə edilməzsə daha kəskin hal ala

Hovuz suyunun zərərləri

Dənizə və hovuza gedərkən eynək geyinirsinizmi?. Bu suala bir çoxları "yox" cavabını verəcəkdir. Ancaq çoxları dəniz eynəyinin faydaları haqqında məlumatlı deyil. xəbər verir ki, üzmə hovuzlarının dezinfeksiya edilməsind

Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?

Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla

Zəhərlənmə əlamətləri, ilk yardım necə edilməli?

Zəhərlənmələrin bir çox fərqli səbəbləri ola bilər. İçərisində zəhərli maddə mövcud olan, pozulan qidaların istifadəsi, kimyəvi maddələrlə təmas etmək zəhərlənmələrə yol aça bilər. xəbər verir ki, mədə bulantısı və qusma

Hepatit B peyvəndi

Hepatit B peyvendi nedir?. Hepatit B peyvəndi, hepatit B virusuna qarşı yoluxma olma riskini azaldan və xəstəliyə qarşı antikor istehsal edərək qoruyuculuğu təmin edən güclü peyvənddir. xəbər verir ki, körpələrdə doğuşda

Gecə yumurta yemək olarmı?

Yumurta, faydası çox olan əsaslı qidalardan biridir. Yumurtanın faydaları və zərərləri nələrdir?. Nə üçün gecə yatmazdan öncə yeyilməlidir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bir ədəd yumurtanı

Qanda leykosit nədir?

Qan, vücudda çox önəmli rollara sahibdir. xəbər verir ki, bu səbəblə qan analizlərinin dəyərləri çox önəmlidir. Leykositlər bunlardan biridir. Bəs leykosit nədir? Nə qədər olmalıdır?. Leykositlər ağ qan hüceyrəsi və ya akyuva

Diqqət əksikliyi sindromu

Diqqət əksikliyi nedir?. Mental pozğunluq kimi xarakterizə edilə hal diqqət əksikliyi və hiperaktiv pozğunluqdur. xəbər verir ki, diqqət əksikliyi pozğunluğu, bu sindromdan fərqli bir pozğunluq deyil, eyni sindromun hiperaktivliyi

Sistoskopiya nədir?

Sistoskopiya, üretra, məsanə, prostat kimi idrar yollarını əhatə edən qismlərdəki narahatlıqların varlığında diaqnoz və müalicədə istifadə edilən endoskopik bir üsuldur. xəbər verir ki, sistoskopiya bir çox fərqli vəziyyətlərd


goz hekimi sekis dis agrisi hamilelik testi
doktorinfo
doktorinfo