Qaynar çay içənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng ola bilərsiniz
Alimlər isti çayın təhlükələri barədə xəbərdarlıq ediblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, çayı isti formada içmək yaxşıdır, çünki tamamilə soyuduqda bəzi xüsusiyyətlərini itirir. Ancaq çay isti halda bir sıra xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.
Türkiyə alimləri isti çay içməyin zərərləri barədə xəbərdarlıq ediblər. Bu formada bu içki mədə xərçənginin inkişafına gətirib çıxarır.
Əvvəllər tədqiqatçılar çox isti içkilərin orqanizmə mənfi təsir göstərdiyini və müxtəlif xəstəliklərin inkişafına səbəb ola biləcəyini irəli sürmüşdülər. Alimlər bunu təsdiqləmək üçün bir neçə il ərzində isti içki içmək ənənəsi olan Türkiyə, Çin, Qazaxıstan, Tacikistan və Özbəkistandan olan 50 000 nəfərdən ibarət qrupu izləyiblər.
Qastroenterologiya sahəsi üzrə mütəxəssis Vedat Geral 65 dərəcədən yuxarı temperaturda içkinin müntəzəm istehlakının qida borusu xərçənginin inkişaf riskini artırdığını təsdiqləyib. Bundan əlavə, bəzi bölgələrdə adət olduğu kimi, soyuq su ilə isti çay içmək yemək borusunda xora və kəskin qastrit yarada bilər ki, bu da öz növbəsində xərçəngin inkişafına kömək edir.
Geral, genetik meyllərin özofagus xərçənginin inkişafına səbəb olduğunu, lakin isti çayın onun aktiv mərhələyə keçməsi üçün tətik ola biləcəyini vurğulayıb. Digər tətikləyici faktorlara siqaret və spirtli içki daxildir.
Eyni zamanda alimlər çaydan imtina etməyi məsləhət görmürlər. Çünki o immunitetə və orqanizmin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərən çox sağlam içkidir. Çayın əsas sağlamlıq faydaları polifenollardır, xüsusilə katexinlər və epikatexinlərdir. Laboratoriya tədqiqatları göstərir ki, bu molekullar antiinflamatuar və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Bundan əlavə, çay sinir və həzm sistemlərinə faydalı təsir göstərir, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, yorğunluğu aradan qaldırır və ürəyin işini tarazlaşdırır. Həmçinin, bu içki çox miqdarda faydalı iz elementlərini ehtiva edir: kalsium, maqnezium, flüor, manqan, dəmir, mis və s.
Milli.Az
DOKTORINFO.AZ Skafoid sınığı nədir?
Skafoid sınığı, əl biləyinin ön qismində yer alan, əl biləyinin hərəkət qabiliyyəti və genişlikdə rolu olan skafoid sümüyünün qırılmasıdır. xəbər verir ki, baş barmaqda ciddi ağrıya səbəb ola bilər. Adətən əlin üzərinə düşülməs
Bəyaz sirkənin faydaları
Ev təmizliyində də tez-tez istifadə edilən bəyaz sirkənin bir çox faydaları mövcuddur. Bəyaz sirkənin istifadə sahələri haralardır?. təqdim edir:. Təmizləyici – Ümumi təmizlikdə istifadə edə biləcəyiniz bəyaz sirkəni 1 stəka
Ağcaqanad dişləməsinə nə yaxşı təsir göstərir?
Öncələr yay aylarında üzə çıxan ağcaqanadlara hazırda iqlim mülayim keçdiyindən hər mövsümdə rastlamaq olar. xəbər verir ki, bəzən ağcaqanad dişləməsi dəridə allergik reaksiya yaradaraq qaşıntı, qızarıqlıq kimi nəticələr
Diqqət dağınıqlığı əlamətləri
Diqqət dağınıqlığı həm uşaqlarda həm də böyüklərdə görülür. Bir mövzuda diqqət cəmləşdirə bilməmək, uzun müddət çalışa bilməmək vəziyyəti diqqət dağınıqlığıdır. xəbər verir ki, diqqət dağınıqlığı olan şəxslər qarşısındak
Diqqət əksikliyi sindromu
Diqqət əksikliyi nedir?. Mental pozğunluq kimi xarakterizə edilə hal diqqət əksikliyi və hiperaktiv pozğunluqdur. xəbər verir ki, diqqət əksikliyi pozğunluğu, bu sindromdan fərqli bir pozğunluq deyil, eyni sindromun hiperaktivliyi
Sistoskopiya nədir?
Sistoskopiya, üretra, məsanə, prostat kimi idrar yollarını əhatə edən qismlərdəki narahatlıqların varlığında diaqnoz və müalicədə istifadə edilən endoskopik bir üsuldur. xəbər verir ki, sistoskopiya bir çox fərqli vəziyyətlərd
Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?
Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla
Qanda leykosit nədir?
Qan, vücudda çox önəmli rollara sahibdir. xəbər verir ki, bu səbəblə qan analizlərinin dəyərləri çox önəmlidir. Leykositlər bunlardan biridir. Bəs leykosit nədir? Nə qədər olmalıdır?. Leykositlər ağ qan hüceyrəsi və ya akyuva
A vitamini faydaları
A vitamini, bədənin fəaliyyəti üçün zəruri olan bioloji maddələrin ümumiləşdirilmiş adıdır. xəbər verir ki, qidalarda 2 tip A vitamini mövcuddur. Ət, balıq, toyuq, tam yağlı süd və süd məhsulları kimi heyvani qidalarda olur