Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edin

Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edinBir çoxlarımız uzunmüddət qalıcı olduğuna görə hazır, paketlənmiş qidalardan istifadə edirik. Ancaq alınan hazır qidaların tərkibində mövcud olan zərərli maddələrin fərqində olmalıyıq. Alınan məhsulun tərkibində istifadə edilən rəngləndiricilər, parladıcı məhsullar kimi zərərli maddələr insan sağlamlığını ciddi mənada təhdid edir. Paketlənmiş məhsulları istifadə etmədən öncə diqqət edilməsi gərəkən məqamlar var. Aparılan araşdırmalar zamanı astma, xərçəng, insult kimi xəstəliklərə faydalı olduğu bildirilən və satılmaqda olan hazır məhsullarda qlükoza həbləri, uşaqlar üçün satılan südlü şirniyyatlarda isə hiperaktivlik və diqqət əksikliyi xəstəliyinə yol açan bəzi maddələrə rastlanılıb. Bu maddələr insan həyatı üçün birbaşa təhdiddir. İstifadə edilən rəngləndiricilər isə sağlamlığa mənfi təsir göstərir. Dadlandırıcıların istifadəsində məqsəd şəxsdə daha çox yemə istəyini artırmaqdır.
Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edinPaketlənmiş qidaları istifadədən öncə nələrə diqqət edilməlidir?

Hazır qidaların arxa tərəfində mövcud olan qarışıq etiketlər, əslində şəxsə məhsul tərkibi ilə bağlı məlumat verir. Tərkib haqqında olan məlumatlar arasında əslində sağlamlığa zərərli olan maddələr barədə də xəbər mövcuddur. Bəzi insanların ağlına paketlənmiş qida deyəndə yalnız şirniyyatlar gəlsə də, marqarin, souslar, tomatlar da bu növ qidalar qrupuna daxildirlər. Təlimatı oxuyub düzgün istifadə etmək faydalıdır. Bu irəlidə yarana biləcək yüksək təzyiq, şəkər, piylənmə kimi sağlamlıq problemlərindən qoruyur.

Paketlənmiş məhsulları istifadədən öncə diqqət edilməsi gərəkənlər bunlardır:

Pors miqdarı hesablanmalıdır: Adətən bir çox qida etiketində "100 qramda" və "1 pors" ifadələri yer alır. Çünki qida etiketində verilmiş olan miqdar ilə insanın istifadə etdiyi miqdarın bərabət olması, etiketi doğru analiz etməyin ən vacib yoludur.

Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edinKaloriyə diqqət etmək lazımdır: Aparılan araşdırmalar, qidaları alarkən kaloriyə nəzarət edən şəxslərin gündə daha az kaloriyə sahib olduğunu və sağlam qidalara daha çox yönəldiyini göstərir. Bu gələcəkdə yaranan piylənmə xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Nəzarətsiz şəkildə alınan bu məhsullar gərəksiz enerji qəbuluna yol açır.

Yüksək midarda doymuş yağ qəbulu, ürək-damar xəstəlikləri, piylənmə, xərçəng təhlükəsini çoxaldır. Bir paket qidada 1 qramdan daha aşağı doymuş yağ olması lazımdır.

Trans yağ miqdarı artdıqca, ürək-damar xəstəliklərinin meydana gəlmə tezliyi yüksəlir. Bunun üçün alınan məhsulların trans yağ tərkibinin olmaması ya da bir paket içərisində ən çox 0,5 qram trans yağ olmasına diqqət edin.

Qatılan maddələrə diqqət edin: Hazır qidaların tərkibində mövcud olan əlavə maddələri olduqca vacibdir. Dadlandırıcı, qatılığı artıran kimi keyfiyyətsiz hazır qida maddələrindən uzaq durmaq vacibdir.

Hazır qidalardakı qida qatqı maddələri nə qədər zərərlidir?
Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edinMarketlərdə rəflərdə mövcud olan uzun ömürlü adı altında satılan qidalar, xüsusilə uşaqlar başda olmaq üzrə bir çox şəxsin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Bu qidalar adətən maddələr mübadiləsi, immunitet sisteminə, hətta genetikaya təsir göstərir. Qida sektorunda 1 il ərzində minlərlə fərqli məhsulda milyonlarla qatqı maddəsi mövcuddur. Günümüzdə hazır qidalar çox istifadə edildiyi səbəbindən bir çox şəxs tərəfindən mütəmadi olaraq alınır.
Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edinDadlandırıcılar təbii olmadığı üçün diabetə zəmin hazırlamaqdadır. Bu maddələr, baş ağrısı, əy-ayaqlarda şişkinlik edər və uşaqların inkişafının qarşısını alır. Bu səbəbdən hazır qidalardan uzaq durulmalıdır. Ev üsulu hazırlanan qidalar daha faydalıdır.
Paketlənmiş qidaları istifadədən öncə bunlara diqqət edin


DOKTORINFO.AZ
Sağlamlıq Xəbərləri       Tarix: 12 sentyabr 2023

Oxşar xəbərlər

Qol ağrısının səbəbləri və müalicəsi

Qol ağrısı bir çox səbəblərlə meydana çıxan narahatçılıqdır. Bir anda başlayaraq zamanla keçə bilən və ya eyni zamanda davam edə bilən vəziyyətdir. xəbər verir ki, yazı yazma, alətlərlə məşğul olmaq, ağır əşya qaldırma v

Payız qripi zamanı nə etməli?

Hər mövsümdə qrip xəstəliyinə yoluxma halları olsa da payız-qış aylarında daha geniş formada yayılır. Hər mövsümdə isə xəstəlik özünü biruzə verir. Qrip virusları tənəffüs yollarının epitel hüceyrələrinə yüksək tropizmə mali

Hərbi xidmətə yararsız xəstəliklər

Kişilər müəyyən müddət üçün hərbi xidmətə yollanırlar. xəbər verir ki, hərbi vəzifələrin yerinə yetirilməsinə maneə olan bir sıra xəstəliklər mövcuddur. Herbi xidmete yararsiz xestelikler hansilardir?. "Xəstəliklər cədvəli"nd

Balıq yağının faydaları və zərərləri - Ən yaxşısını necə seçək?

Balıq yağı, uşaqlar və böyüklər üçün olduqca faydalıdır. Vücudun əzələ quruluşundan hüceyrə yenilənməsinə qədər bir çox funksiyası üçün ehtiyac olduğu və xaricdən alınması gərəkli olan omega 3 yağ asitləri, əksər zaman may

İndiqo, Kristal uşaq kimdir?

İndiqo uşaq (kristal uşaq) yaş qruplarına görə fiziki və psixoloji olaraq öz ətrafında fərqlilik göstərən uşaqdır. xəbər verir ki, bu uşaqlar psixoloji olaraq çox fərqli xüsusiyyətlərə sahibdirlər. Ailələri və ya ətraflar

Vaginal infeksiyaların əlamətləri və müalicəsi

Vaginal infeksiya, xalq arasında bütün genital nahiyə infeksiyaları üçün istifadə edilən deyimdir. İnfeksiyalar nahiyədə yaratdığı problemə, növünə görə ayrılır. Vaginal infeksiya: Xarici genital orqanla uşaqlıq ağzı arasındak

Səbəbi bilinməyən sonsuzluqda nəyə diqqət edilməli?

Sonsuzluq 12 aydan daha çox bir müddətdə qorunmasız münasibətdən sonra hamilə qala bilməmə vəziyyəti olaraq xarakterizə edilir. xəbər verir ki, dərman müalicələri, hormon müalicəsi və ya fərqli üsullarla nəticə alınsa d

Smeqma nədir?

Smeqma, şəxsin cinsi orqanının ətrafında toplanan bəyaz, sarı ya da yağlı görüntüyə sahib olan və genital gigiyena əksikliyi nəticəsində ortaya çıxan bir ifrazatdır. xəbər verir ki, həm kişilərdə həm də qadınlarda mövcu

Tomatlı yeməyə duz qatmaq olar?

Tomat, bir çox xanımların yemək bişirəndə əsas köməkçisidir desək yanılmarıq. Yeməyə dad vermək üçün əksər zaman tomatdan istifadə edilir. Həm rəng, həm də dad verən tomat pastası növləri bir çox reseptə daxildir. Sousla


masaj yuxuda hamilelik testi tecili tibbi yardim dis agrisi qarin agrisi
masaj